Inventarierea ţevilor ţine în loc factura la căldurăCăldura pe părţile comune naşte controverse în rândul proprietarilor de apartamente din Craiova. Nici nu a început bine furnizarea agentului termic în sezonul 2011-2012, că unii locatari sunt îngrijoraţi de cum vor fi „taxaţi“ pentru căldura comună, cei mai afectaţi fiind deţinătorii de centrale de apartament.

Proprietarii din Asociaţia nr. 5, cartier George Enescu, Asociaţia 16 Rovine II, Asociaţia nr. 3 Ştirbei Vodă şi altele se întreabă ce procent le va calcula firma care se ocupă cu exploatarea repartitoarelor de costuri din moment ce reprezentanţii acesteia nu au pus piciorul în nici un bloc pentru efectuarea inventarului. Acesta era obligatoriu să fie încheiat până la începutul sezonului rece, fiindcă Ordinul ANRSC 343 prevede că procentul de 30% şi 50% a fost valabil doar în iarna trecută. „La noi în bloc nu a făcut nimeni nici un inventar. Nu ştiu cum ne va calcula firma de repartitoare căldura pe părţile comune. Eu chiar am sunat la ei şi m-au apostrofat. Au întrebat cine sunt eu să-mi dea ei mie socoteală. Nu îmi convine pentru că am centrală şi în iarna trecută pentru caloriferul de pe casa scării am plătit şi câte 70 de lei, în timp ce alţi vecini plăteau pentru căldura din casă 30 de lei. Ceva nu este în regulă aici. De la asociaţie am înţeles că ISTA trebuie să facă acest inventar“, a spus Alexandru Pară, proprietar în blocul B30 din cartierul George Enescu.

Preşedintele Asociaţiei nr. 5 George Enescu spune, însă, că a făcut solicitări către ISTA să inventarieze sursele de căldură într-un timp optim, dar nimeni nu a venit să vadă care este situaţia în teren. De repartitor-martor în subsol sau montarea de repartitoare pe corpurile de încălzit de pe casa scării nici vorbă. „Eu le-am depus solicitări în acest sens şi nimeni nu a venit să facă inventarierea. Cei de la ISTA ne-au dat acum vreo trei săptămâni să semnăm un contract şi atât. Să vedem cum or să repartizeze căldura comună la oameni, din moment ce nu au stabilit un procent. Pe procentele de anul trecut nu mai pot merge, pentru că Ordinul 343 aşa prevede“, a spus Fănel Păun, preşedintele Asociaţiei nr. 5 din George Enescu.

Aceleaşi probleme le au şi proprietarii din condominiile arondate Asociaţiei 16 Rovine II. Oamenii nu știu ce procent vor plăti pentru căldura comună, dacă firma de repartitoare nu a făcut o inventariere a conductelor din subsol, a celor care tranzitează locuinţele şi a caloriferelor din uscătorii şi de pe casa scării. „Proprietarii nu mi-au spus nimic. Oricum, inventarierea nu s-ar fi putut face fără cei de la asociaţie. Eu ştiu că le-am trimis o inventariere făcută de noi pentru coloanele de distribuţie şi de încălzire din proprietăţile individuale şi probabil de aceasta vor ţine seama. Normal era ca până la furnizarea căldurii să fie totul perfectat. Acum, noi aşteptăm factura de la Termoficare. Cum va repartiza ISTA consumul comun, nu ştiu“, a spus Dan Remus, preşedintele Asociaţiei de proprietari 16 Rovine II.


Cine să mai înţeleagă?

Reprezentantul firmei de repartitoare ISTA, Daiana Cerban, vine însă cu altă explicaţie: „Nu s-a făcut inventarierea acolo unde nu am avut încheiat un act adiţional la contractul făcut cu asociaţia. În cazul acestor asociaţii exemplificate, ele au venit cu solicitările destul de târziu. Noi însă am montat acele repartitoare-martor în subsolurile blocurilor, urmând să facem şi inventarierea şi să stabilim suprafaţa echivalentă termic. Inventarierea se face în funcţie de încheierea acestor contracte cu asociaţia şi în ordinea înregistrării lor. Până pe 20 noiembrie vom finaliza acest proces“.Comenteaza acum

26 Comentarii

 1. Pt Craioveni said:

  acesta este rezultatul hotiei din Primarie si Regie acesti oameni care reprezinta aceste intituti nu au stiut alteceva sa isi acopera hotiile lor au incaierat oameni eu nu am inteles nicidata cum au ajuns costurile de incalzire la termoficare atat de mari fata de cei cu centrale de apartament … acesti oameni sfideaza fiziaca sau mai bine zis bunul simt stiti cum este daca incalzesti un aparament este un cost daca incalzesti un bloc acel apartament o sa aiba un consum mai mic daca il incalzesti numai pe el .. acum ce putem intelege … mai vor sa acopere hotia lor ca nu au platit uni locuitori cu ce suntem noi de vina ca am fost platitori si ei nu au facut nimic pentru recuperarea banilor de la rau platnici .. asa a facut si cu parcarile ne-au laut bani si acum spun ca nu mai sunt bani pt parcari la mine la bloc sunt 30 apartamente si 4 locuri de parcare si alea facute de mai vechi locatari si uite ca iar iese o inaiereala sper satisfactia lu IMPARATUL SOLOMON si atotuputernicul din toate oaranduirile TUDORACHE

 2. ana said:

  Platiti fratilor si hai sa ne incaieram noi intre noi ca asa vor bosi.Ii luam de git pe rau platnici (unii poate nu au nici un venit),vorbim pe la colt de bloc,dar nu facem nimic…Mergem la alegeri si il votam tot pe Solomon ca ne minte frumos.Vor debransari,pai atunci ei de unde fura?Hai ca asa ne trebuie…

 3. C. Constantin said:

  Se pare ca ultima solutie va fi instanta, unde firmele de repartitoare vor trebui sa explice, si cu argumente de ordin stiintific si de bun simt, cum ajunge un beneficiar de incalzire centrala sa plateasca intr-o luna mai putin decat cota pe in calzirea comuna achitata de vecinul sau cu centrala de apartament. Sa masoare temperatura in apartamentele cu C. T.. si in celelalte si sa vedem cine pe cine incalzeste. Este evident raspunsul si la fel de evident scopul acestei talharii: acela de a transfera povara subventiei la caldura de la stat pe spinarea cetateanului care a renuntat la multe ca sa-si instaleze o asemenea oportunitate. Uneori, realitatea este si mai revoltatoare: la mine pe scara, jumate din cei fara centrala, nu locuiesc apartamentele respective; le au inchiriate. Le vin lunar intre 150 si 200 de euro, nefiscalizati, iar vecini ai lor, dintr-o pensie cu putin peste baremul de suventie, sunt obligatati de o hotarare imbecila sa le subventioneze chiriasii. Personal am hotarat sa nu mai dau un leu si abia astept sa ajung in instanta cu aceasta ticalosie. Repet o intrebare pe care am mai pus-o in acet context: presupun ca sunt destui avocati in aceasta situatie, de ce nu fac o actiune fundamentata profesionist, la care sa ne alaturam toti?

 4. un cititor informat said:

  Inventarierea instalatiilor de încalzire aflate în
  proprietate comuna (diametre, lungimi si izolatii termice existente) intra in obligatia Asociatiei de proprietari (ordin A.N.R.S.C. nr. 343/2010).
  In ceea ce priveste modalitatea de calcul in blocurile in care acest lucru nu s-a facut, cititi mai josun fragment din Informare ANRSC/21.10.2011 (o gasiti pe site-ul http://www.anrsc.ro):
  ” Începând cu sezonul de încalzire 2011-2012, în imobilele de tip condominiu în care sunt montate repartitoare de costuri pentru încalzire, consumul comun se stabileste în baza unor cote procentuale determinate numai prin masuratori, functie de indicatiile unui repartitor comun montat în spatiile comune, nefiind admisa utilizarea în calculele de repartizare a cotelor de 30% si 50% sau a altor cote alese în mod conventional.
  Pentr u îndeplinirea acestei cerinte, este obligatorie efectuarea de catre asociatia de proprietari/locatari a inventarului instalatiilor de încalzire aflate în proprietate comuna (diametre, lungimi si izolatii termice existente) si predarea acestuia catre prestator, precum si asigurarea accesului în spatiile comune în vederea montarii repartitorului comun.
  În cazul în care nu se reuseste montarea repartitorului comun, indiferent de motive, indicatiile repartitoarelor montate în apartamente nu se iau în considerare, iar repartizarea consumurilor de energie termica în
  condominiile respective se va face de catre asociatie, proportional cu suprafata utila.
  Pâna la asigurarea de catre asociatia de proprietari/locatari a conditiilor necesare montarii si utilizarii repartitorului comun, serviciul de exploatare a repartitoarelor este suspendat, fiind interzis prestatorului sa desfasoare aceasta activitate în condominiul respectiv. ”

 5. 666 said:

  si fiind schimbate cu pexal,as vrea sa cunosc şi o io eminenta cenusie care calculează transferul de căldură pe mp ,respectiv ml de ţevă funcţie de material si temperatura apei. ASTEA SUNT SPECULATII ABERANTE SĂ NE MAI PRĂJASCA CU CEVA PARALE .IAR REPARTITOARELE E GOGOSI TERMICE SAU AFACEREA UNORA !

 6. Liviuta said:

  Firmele de repartitoare nu-si fac treaba cum trebuie datorita celor ce conduc asociatiile de fraieri . Nimeni nu-i poate controla si astfel ei repartizeaza dupa bunul plac . Solutia este renuntarea la repartitoare .

 7. un cititor informat said:

  Marea greseala am facut-o in momentul in care am optat pentru calculul cu repartitoare; din pacate acum e prea tarziu si suntem sortiti sa platim niste sume aberante pt ceva ce nu avem de fapt (caldura!)…Niste legi stupide (emise in interesul unora si in detrimentul multora) ne tin incorsetati si fara posibilitate de a imbunatati ceva.

 8. eu said:

  Nu va lasati cei care aveti sau vreti sa va montati centrale de apartament,LUPTATI IMPOTRIVA SISTEMULUI,asa cum fac somonii in rau de munte care inoata impotriva curentului si tot reusesc!!!Peste cativa ani nu va mai fi rentabil pt Termo deoarece vor fi prea putine apartamente ramase racordate si deci va disparea sistemul asta centralizat de incalzire asa cum s-a intamplat si in alte orase mari din tara!!!
  Atunci nu va mai plati nimeni aceste COTE nenorocite si aberante care de fapt sunt furt pe fata!!!
  BAGATI-VA FRATILOR CENTRALE SI NU VA LASATI CHIAR DE V-AR PUNE ALTE ZECI DE BETE IN ROATE!!!
  Doamne ajuta!

 9. un cititor informat said:

  pentru Liviuta:
  Cu siguranta intre firmele de repartitoare si Asociatia de proprietari exista ceva interese financiare. Singura solutie este ca toti proprietarii din bloc sa renunte la sistemul de calcul cu repartitoare; mai multe detalii poti gasi pe
  http://www.avocatn et.ro/content/forum% 7CdisplayTopicPage/t opicID_239964/Cum-po t-scapa-de-repartito are.html

 10. Liviuta said:

  Corect dar daca si printre vecinii tai sunt unii care nu renunta in ruptul capului la repartitoare ( din diverse motive ) ce mai este de facut ?

 11. nikos pt. un cititor informat said:

  daca firma nu a facut masuratori in anul acesta si exista repartitor pentru parti comune cum trebuie sa se faca calculul pentru caldura din apartamente si de catre cine? Exista masuratori la tevile comune de anul trecut. Mai sunt valabile sau nu?. Eu personal am renuntat la repartitoare cu inca vreo 7 apartamente din luna februarie. Am avut caldura si nici nu am platit mult, dar observ ca pres. de asociatie nu vrea in ruptul capului sa cedeze.O reprezentanta a unei firme de repartitoare i-a spus ca daca nu se mai respecta pe scara unui bloc procentajul de 80% nu se mai poate face calculul la caldura de catre firma si ca el trebuie sa faca calculul. Cred ca ultima solutie este instanta. Daca stii ceva in acest sens te rog raspunde.

 12. un cititor informat said:

  pentru Liviuta:
  Daca ramane cel putin un proprietar care nu renunta la repartitoare si toti ceilalti renunta, calculul se va face in baza unei formule de calcul din ordinul A.N.R.S.C. nr. 343/2010; in linii mari calculul celui fara repartitoare se va face in baza celei mai mari citiri (din luna respectiva) al unui calorifer din apartamentul care nu a renuntat la repartitoare, aceasta citire maxima atribuindu-se fiecarui calorifer din apartamentul tau; astfel costurile tale pot fi de cateva ori mai mari decat ale celui care are repartitoare. Citeste mai multe pe :
  http://www.avocatn et.ro/content/forum% 7CdisplayTopicPage/t opicID_239964/Cum-po t-scapa-de-repartito are.html
  Intr-adevar, cea mai buna solutie este centrala termica, nu stiu insa cati isi permit sa investeasca cateva zeci de milioane bune dintr-o data.

 13. un cititor informat said:

  pt Nikos: citeste la postarea nr.4 si 12 completata cu :
  Am adresat o intrebare firmei de calcul:
  ” In ce conditii proprietarii pot renunta la metoda de calcul cu repartitoare?”
  Firm a de calcul mi-a raspuns:
  ” In conditiile in care un singur proprietar de pe scara blocului agreeaza metoda de calcul cu repartitoare si toti ceilalti renunta, celor care renunta li se va calcula in conformitate cu prevederile din Norma tehnica privind reparlizarea consumurilor de energie termica, aprobata prin Ordinul Pregedintelui A. N. R.S. C . nr. 343/2010.”

 14. client anonim said:

  Oameni buni daca nu va organizati in masa,in privinta renuntarii la repartitoare,degeaba mai luptati cu morile de vant. Ei au legea de partea lor si vor gasi de fiecare data un motiv prin care sa ne bage taxele sau datoriile altora pe gat. Cineva spunea mai sus ca ar exista o legatura intre firmele de repartitoare si asociatiile de proprietari…….es te posibil si asta

 15. nikos said:

  Multumesc cititorule dar nu cred ca este corect. Ma bazez pe ce a spus reprezentanta firmei de repartitoare care a avut cazuri asemanatoare si a renuntat la calcul. In plus nu stiu daca stii ce s-a intamplat la Severin, cand locatarii au reclamat prefectului ca platesc mai mult la cadura cei cu repartitoare decat cei fara. Rezultatul firmele au fost amendate ca nu-si faceau treaba. Furau. La noi la Dolj OPC nu are pe nimeni priceput in ale repartitoarelor si calculul energiei termice. Ai auzit nu ai la cine sa te plangi.

 16. Titus said:

  Repartitoarele de costuri nu masoara energie. Deoarece sunt foarte vulnerabile la factori perturbatori, nu sunt acceptate la verificari metrologice. Indicatiile lor nu au legatura c u masusurarea cantitatii de energie consumata.
  Singura masura de reducere substantiala a costurilor energetice este reabilitarea termica a blocurilor.
  Aruncat i repartitoarele caer produc numai scandal!

 17. MAYA said:

  La mine pe scara sunt toti cu repartitoare. La scara vecina marea majoritate nu au repartitoare. Cei care nu au repartitoare au platit anul trecut la pausal si au platit mai putin decit am platit noi care am avut repartitoare pentru ca le-au calculat cu nivelul prevazut de “lege”. Ei au stat cu geamurile deschise si cu caldura data la maxim iar noi am platit. Este ceva in neregula cu acest sistem de calcul. Mi-am pus repartitoare pentru ca ajunsesem sa platesc acum 7-8 ani 4.5 milioae de lei la intretinere. pina acum 2 ani a fost chiar bine cu ce aveam de platit pe timp de iarna. am platit la 3 camere 2.6 milioane lei. Intre tip s-a ajuns la concluzia ca trebuie sa schimbe metoda de calcul ca sa ne fure mai mult iar iarna trecuta am avut iar 4,5 milioane de lei de platit. este o mare escrocherie. Acum sunt hotarita sa stau cu caloriferele oprite si sa ma incalzesc cu radiator cu ulei. Ca sa ma lamuresc cit ma fura la incalzire. Apoi ii dau in judecata si pe cei de la firma de calcul al consumului si pe cei de la asociatia de locatari, care sunt niste escroci.

 18. [email protected] MAYA said:

  Corect ce sesizezi. ,,LUCRATURA” este la sistemul de calcul .Noi ne-am pus REPARTITOARE pentru ca plateam enorm pe fiecare luna si nu aveam caldura in calorifere , erau caldute cand afara era frig de crapau pietrele.Era mai frig in casa decat afara. Suntem FURATI din PIX. Sa sti ca nu fac o gluma daca spun ca cei ce ne fura au fost sa-i CONSILIEZE S.O. VANTU. Pariu ca NIMENI nu poate dovedi ca populatia este inselata…

 19. administrator said:

  Cei de la firmele de repartitoare au spus ca daca un procent de 60% din locatari vor repartitoare se monteaza si se repartizeaza caldura in functie de unitatea existenta ipe repartitor
  Daca intr-un bloc au fost de acord cu montarea repartitoarelor 12 apartamente din 20 au indeplinit coeficientul de 60% …..daca acum se retrage unul singur proprietar si renunta la repartitoare atunci firma respectiva nu va ma avea coeficientul de 60 % ca atare se poare renunta la ele
  Nu va lasati pacaliti si va explic si de ce
  Daca inainte de montarea de repartitoare un bloc consuma 20 de gigacalori , acum dupa montarea repartitoarelor consuma tot 20 DE CE ?
  Pentru ca nu exista un sisitem care atunci cand un proprietar inchide un calorifer in casa , sa se reduca si debitul din gigacalorimetrul din subsol .Acel sisitem de care va vorbesc se numeste SUPAPA ce ar trebui montata in gigacalorimetru din subsol de catre firma de repartitoare cu acordul Termoficarii
  De aici explicatia de ce se plateste mai mult cu repartitoare
  Cel care inchide va plati mai putin iar diferenta de caldura se duce la cel care nu a redus caldura in casa
  Concluzia Unii platesc mai putin si tremura de frig si altii au ceva mai mult confort si platesc de se rup
  Daca locatarii s-ar intelege intre ei cum fac vecinii mei si imputernicesc un responsabil sau doi din scara sa reduca debitul din subsolul blocului pe timpul zilei sau cand temperatura de afara permite aceste costuri vor fi reduse si fara aceste nenorociri de repartitoare

 20. pt 19 said:

  da asa este, aveti perfecta dreptate, doar ca , diferenta intre ceea ce inregistreaza repartitoarele insumat si ce inreg contorul din subsol se imparte la nr de apartamente! CORECT? ASA CA CEL CE VA FI PE 0 LA REPARTIRORUL DIN CASA VA PLATI TOTUSI CEVA IAR CEL CE IL VA TINE DESCHIS VA PLATI CEVA IN PLUS DOAR DACA!!!! NU VA STRANGE SI MAI MULT ROBINETUL PT A PASTRA TEMP DIN CASA! DEOARECE, DACA TOTI CEI 20 DE LOCATARI AR TINE INCHISE CALORIFERELE NU S-AR MAI PLATI NIMIC! CORECT? ASA CA CE NU TRECE PE LA UNUL TRECE PE LA CEILALTI MARIND DEGAJAREA DE TEMPERATURA . ASA CA, NU VAD CARE E PROBLEMA? Reveniti bre la robinetii comunisti de la calorifere cand se incalzeau doar 2-3 elementi in patea de sus si sa vdeti ce facturi mioci veti avea, de asemenea si temperaturi de 21-22 grade in casa nu 26-27 cat e acu! Nu va convine? Centrala tata

 21. acelas suspicios said:

  Daca prind un salariat de la aceasta ISTA nu stiu cei fac. Au mituit fufele de la asociatii si au incheiat aditionale in favoarea lor. Pe scurt cei cu centrale subventionam pe cei rai platnici (care majoritatea au spatiu excedentar sau doua masini). Sa plece dracu la tara de unde au venit si sa nu mai stea suspecti si milogi printre oameni care au si greutati. Tot acestia fura si apa, au lunar consum exagerat de mic, iar asociatia imparte diferenta si la cei cu consum normal.

 22. Lex said:

  Ordinul A.N.R.S.C. nr. 343/2010 a fost anulat de Curtea de Apel Suceava.

 23. Lex said:

  Cautati pe “Portalul Instantelor de Judecata”, la Curtea de Apel Suceava, dosarul cu nr.136/39/2011.Succe s cu viitoarele actiuni in justitie!

 24. Petrescu Maria said:

  Eu am centrala de apartament de multi ani.Ce vreau sa va relatez este inadmisibil. Firma ista Romania, care efectueaza serviciul de citire si calcul in blocul nostru (eu fiind presedinta) a trimis o instiintare (fara nici un fel de nr. de inregistrare) prin care ne “informeaza”, citez:
  “data fiind complexitatea calculelor consumurilor de energie termica aferente apartamentelor necontorizate conform Ordinului 343/2010, SC ista Romania SRL se vede nevoita sa perceapa inclusiv de la apartamentele necontorizate, debransate cu sau fara centrala de apartament, un tarif lunar in cuantum de 5 lei fara TVA/apartament – tarif valabil pentru sezonul 2011 – 2012”.
  Ce parere aveti?

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 15 noiembrie 2011

Actualitate

» Fotbal – amical: România a învins Grecia cu 3-1
» Start la UNIFEST
» Studenţii la drept se profesionalizează
» Statul termină acţiunile la Fondul Proprietatea
» Olt: Vama Slatina – între primele zece din ţară
» Craiova: Voci tăcute vorbesc prin fotografie
» Olt: S-a prelungit termenul de depunere a Revisalului
» Economie de combustibil la Ambulanţa Gorj

Local

» Coaliţia a decis comasarea alegerilor
» Masterplanul de Apă a trecut de o nouă etapă
» Vîntu şi Luca, eliberaţi din arest
» Vânători contra braconieri
» Cocoană vrea să fie rejudecat
» Aglomeraţie la Zilele Diabetului
» Inventarierea ţevilor ţine în loc factura la căldură
» Târgul din 1 Mai, contestat de vecini
» Abia asfaltat, un drum arată ca după bombardament
» Încă 500 de parcări
» Bani din prostituție
» Patinoarul din sensul giratoriu
» Deszăpezirea costă cât anul trecut
» Vestul Sălbatic de Mehedinţi

Gorj

» Amendaţi pentru lipsa echipamentului de protecţie
» Plombări pe banii statului pe DN 66

Sport

» Prinţii, atenţi cu Rădoi
» La mulţi ani, Petre Grigoraş!
» Guus Hiddink i-a înnebunit pe turci
» Chivu, spre Ajax
» Şi grecii ne-au pus gând rău
» Şi bătuţi, şi cu Giotoiu accidentat
» Real a făcut scor cu „Bătrâna Doamnă“
» Oltchim îşi află astăzi adversarele
» Energia cea norocoasă
» Păcat de suporteri!

Bani & Afaceri

» Ungaria interzice construirea de malluri
» Buluceală la inaugurarea supermarketului Lidl

Magazin

» Vremea în Oltenia
» Un mic dejun perfect
» Ia te uită!
» Sănătate… în farfurie
» Horoscop
» Sacha Baron Cohen va colabora cu Tarantino
» Johnny Depp, dezamăgit de conaţionali
» Un nou album pentru Kylie Minogue
» Ultima confruntare la „Vocea României“
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Bancul zilei
» Picătura de cunoaştere

Opinii

» Miza excluderii lui Geoană din PSD
» Curve şi şarlatani

Top