20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalInventarierea ţevilor ţine în loc factura la căldură

Inventarierea ţevilor ţine în loc factura la căldură

Căldura pe părţile comune naşte controverse în rândul proprietarilor de apartamente din Craiova. Nici nu a început bine furnizarea agentului termic în sezonul 2011-2012, că unii locatari sunt îngrijoraţi de cum vor fi „taxaţi“ pentru căldura comună, cei mai afectaţi fiind deţinătorii de centrale de apartament.

Proprietarii din Asociaţia nr. 5, cartier George Enescu, Asociaţia 16 Rovine II, Asociaţia nr. 3 Ştirbei Vodă şi altele se întreabă ce procent le va calcula firma care se ocupă cu exploatarea repartitoarelor de costuri din moment ce reprezentanţii acesteia nu au pus piciorul în nici un bloc pentru efectuarea inventarului. Acesta era obligatoriu să fie încheiat până la începutul sezonului rece, fiindcă Ordinul ANRSC 343 prevede că procentul de 30% şi 50% a fost valabil doar în iarna trecută. „La noi în bloc nu a făcut nimeni nici un inventar. Nu ştiu cum ne va calcula firma de repartitoare căldura pe părţile comune. Eu chiar am sunat la ei şi m-au apostrofat. Au întrebat cine sunt eu să-mi dea ei mie socoteală. Nu îmi convine pentru că am centrală şi în iarna trecută pentru caloriferul de pe casa scării am plătit şi câte 70 de lei, în timp ce alţi vecini plăteau pentru căldura din casă 30 de lei. Ceva nu este în regulă aici. De la asociaţie am înţeles că ISTA trebuie să facă acest inventar“, a spus Alexandru Pară, proprietar în blocul B30 din cartierul George Enescu.
Preşedintele Asociaţiei nr. 5 George Enescu spune, însă, că a făcut solicitări către ISTA să inventarieze sursele de căldură într-un timp optim, dar nimeni nu a venit să vadă care este situaţia în teren. De repartitor-martor în subsol sau montarea de repartitoare pe corpurile de încălzit de pe casa scării nici vorbă. „Eu le-am depus solicitări în acest sens şi nimeni nu a venit să facă inventarierea. Cei de la ISTA ne-au dat acum vreo trei săptămâni să semnăm un contract şi atât. Să vedem cum or să repartizeze căldura comună la oameni, din moment ce nu au stabilit un procent. Pe procentele de anul trecut nu mai pot merge, pentru că Ordinul 343 aşa prevede“, a spus Fănel Păun, preşedintele Asociaţiei nr. 5 din George Enescu.
Aceleaşi probleme le au şi proprietarii din condominiile arondate Asociaţiei 16 Rovine II. Oamenii nu știu ce procent vor plăti pentru căldura comună, dacă firma de repartitoare nu a făcut o inventariere a conductelor din subsol, a celor care tranzitează locuinţele şi a caloriferelor din uscătorii şi de pe casa scării. „Proprietarii nu mi-au spus nimic. Oricum, inventarierea nu s-ar fi putut face fără cei de la asociaţie. Eu ştiu că le-am trimis o inventariere făcută de noi pentru coloanele de distribuţie şi de încălzire din proprietăţile individuale şi probabil de aceasta vor ţine seama. Normal era ca până la furnizarea căldurii să fie totul perfectat. Acum, noi aşteptăm factura de la Termoficare. Cum va repartiza ISTA consumul comun, nu ştiu“, a spus Dan Remus, preşedintele Asociaţiei de proprietari 16 Rovine II.

Cine să mai înţeleagă?

Reprezentantul firmei de repartitoare ISTA, Daiana Cerban, vine însă cu altă explicaţie: „Nu s-a făcut inventarierea acolo unde nu am avut încheiat un act adiţional la contractul făcut cu asociaţia. În cazul acestor asociaţii exemplificate, ele au venit cu solicitările destul de târziu. Noi însă am montat acele repartitoare-martor în subsolurile blocurilor, urmând să facem şi inventarierea şi să stabilim suprafaţa echivalentă termic. Inventarierea se face în funcţie de încheierea acestor contracte cu asociaţia şi în ordinea înregistrării lor. Până pe 20 noiembrie vom finaliza acest proces“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

26 COMENTARII