19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAglomeraţie la Zilele Diabetului

Aglomeraţie la Zilele Diabetului

Diabetul afectează peste un milion de români, din care aproximativ 2.800 sunt copii. În 1987 erau luaţi în evidenţă, dispensarizaţi şi urmăriţi în judeţul Dolj circa 500 de pacienţi bolnavi de diabet. Ultimele statistici (septembrie 2011) arată că în prezent în Dolj suferă de diabet 30.851 de persoane, dintre care 4.801 sunt insulinodependente, iar 337 au diabet juvenil.
Costurile prevenţiei sunt mai mici decât costurile tratării pacienţilor şi tocmai de aceea manifestările organizate de Ziua Mondială a Diabetului s-au derulat în acest an sub sloganul „Controlează-ţi diabetul!“. În acest sens, duminică şi ieri, între orele 10.00 – 17.00, în Piaţa „Mihai Viteazul“ din Craiova s-au efectuat testări gratuite ale glicemiei şi hemoglobinei glicozilate, într-un cort special amenajat la inițiativa companiei farmaceutice MSD.

Urgenţe depistate la cort

„Duminică, m-am speriat când am venit la cort. Aşteptau acolo pentru testare peste 300 de pacienţi. Erau şi tineri la coadă, dar majoritatea erau în vârstă. Consider că această acţiune a noastră a fost un succes, din moment ce au fost făcute aceste testări la 560 de persoane. O parte dintre ei aveau diabet zaharat, alţii erau rude ale celor cu diabet, iar alţii au auzit de această campanie şi au venit să afle dacă suferă de această boală. Printre ei au fost şi câteva urgenţe. Este vorba de două persoane cu glicemie de peste 500, pe care le-am internat de urgenţă şi care nu fuseseră depistate până în prezent ca fiind bolnave de diabet“, a declarat prof. univ. dr. Maria Moța, inițiatorul evenimentului şi președinte ales al Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.
Avalanşa de persoane interesate să-şi facă testele de diabet a continuat şi ieri. Încă de la prima oră, în faţa cortului din Piaţa „Mihai Viteazul“ aşteptau circa 200 de persoane. „Ţin să menţionez că 50% din pacienţii cu diabet zaharat pot să nu aibă nici un semn de diabet şi de aceea e nevoie să se facă periodic determinarea glicemiei. Nu-ţi trebuie decât câteva secunde ca să-ţi determini glicemia şi să vezi dacă ai sau nu diabet. Ştiinţa a înregistrat progrese extraordinare în domeniul diabetului zaharat. Rezultatele pe care le obţinem cu pacienţii s-au ameliorat extraordinar. Durata lor de viaţă este, teoretic, cu cinci-zece ani mai mică, dar practic, dacă sunt bine trataţi, educaţi şi urmăriţi cum trebuie, ei pot să trăiască mult mai mult decât persoanele care se cred sănătoase şi care nu se controlează“, a menţionat dr. Maria Moţa în conferinţa de presă organizată ieri la Primăria Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU