19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMinciuna infecţiilor din spitale

Minciuna infecţiilor din spitale

În ciuda mizeriei şi a lipsei detergenţilor şi dezinfectanţilor, spitalele doljene declară mai puţine infecţii intraspitaliceşti decât spitalele din vestul Europei

Moartea a doi bolnavi la Galaţi din cauza unei infecţii spitaliceşti a determinat Ministerul Sănătăţii să dispună controale în toate unitățile sanitare din ţară.
În judeţul Dolj, controalele făcute de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dolj au arătat contrariul a ceea ce văd bolnavii cu ochii lor în spitale. Inspectorii sanitari ai DSP Dolj au aflat că, în primul trimestru al acestui an, infecţiile intraspitaliceşti, denumite şi infecţii nosocomiale, au totalizat 70 (dintre care mai mult de jumătate la Spitalul de Urgenţă Craiova), ceea ce înseamnă un procent de 1% din cazurile internate. Prin comparaţie, spitale mult mai curate şi mai bine dotate, din ţări ca Italia sau Germania, au un procent de infecţii nosocomiale care se apropie de 10%. „Probabil la noi secţiile nu declară toate cazurile. Motivele nu le cunosc, dar pot să spun că aşa-zisa teamă de sancţiuni este nejustificată. Noi încurajăm spitalele să declare infecţiile nosocomiale“, a spus dr. Ştefan Popescu, purtătorul de cuvânt al DSP Dolj.
 
Spitalele duc lipsă de detergenţi şi dezinfectanţi
 
Dacă spitalele ar declara infecţiile intraspitaliceşti, atunci ar putea fi luate din timp măsuri pentru prevenirea lor. Aşa, unităţile sanitare sunt crezute pe cuvânt când spun că nu au probleme şi din această cauză nici nu li se asigură fondurile necesare pentru materiale de curăţenie. „Există deficienţe legate de aprovizionarea cu detergenţi, dezinfectanţi şi mănuşi chirurgicale în spitale“, a spus şi dr. Ştefan Popescu.
Aceleaşi probleme le-au semnalat şi angajaţii Unităţii de Primiri Urgenţe de la Spitalul de Urgenţă Craiova, care au spus că, pe lângă o serie de materiale sanitare necesare desfăşurării activităţii, secţia duce lipsă şi de produse de curăţenie. „Nu avem mănuşi chirurgicale, detergenţi, dezinfectanţi. Cum să muncim când suntem expuşi în permanenţă riscului de îmbolnăvire?“, a pus problema o asistentă medicală.
 
 Epidemiologi plătiţi degeaba
 
Cu alte cuvinte, spitalele ascund în continuare gunoiul sub preş. În loc să declare infecţiile spitaliceşti pentru a se putea lua măsuri, medicii preferă din comoditate să nu se complice. Situaţia este cu atât mai greu de conceput cu cât spitalele au compartimente (Spitalul de Urgenţă Craiova are chiar secţie cu doi medici epidemiologi) specializate pe supravegherea infecţiilor nosocomiale. „Aceste compartimente verifică zilnic dacă în secţiile cu risc de producere a unor infecţii intraspitaliceşti se respectă Ordinul nr. 916/2006, privind aprobarea normelor de supraveghere, prevenire şi control al infecţiilor nosocomiale în unităţile sanitare. Printre atribuţiile acestor compartimente se numără şi recoltarea periodică de probe din sălile de operaţii de pe ustensile medicale, mobilier etc.“, a explicat dr. Ştefan Popescu.
 Cu alte cuvinte, medicii epidemiologi sunt cei care ar trebui să contribuie la identificarea şi anunţarea infecţiilor nosocomiale. Cum îşi fac aceştia datoria se vede cu ochiul liber. Bolnavii continuă să ajungă cu o boală în spital şi să iasă cu trei, în timp ce holurile şi saloanele colcăie de mizerie şi gândaci.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII