20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjUn microbuz pentru 2.000 de elevi

Un microbuz pentru 2.000 de elevi

Cele 64 de microbuze şcolare existente în comunele din judeţul Gorj sunt departe de a fi suficiente pentru transportul în condiţii decente a miilor de elevi. Deşi an de an, edilii locali au solicitat noi mijloace de transport, problema rămâne şi anul acesta fără rezolvare, din lipsa fondurilor. Inspectoratul Şcolar Judeţean dă asigurări că, până în octombrie, vor fi aduse în Gorj patru sau cinci microbuze. Numărul este extrem de mic, dacă se iau în considerare zecile de solicitări făcute de primari. „An de an avem foarte multe solicitări de microbuze şcolare. Sunt localităţi care nu au cu ce să îşi transporte elevii la şcoli. Au nevoie de microbuze comunele Stoina, Arcani, Aninoasa, Bâlteni, Vladimir, Dragoteşti, Cruşeţ, Săcelu, Baia de Fier şi multe altele. În unele dintre cele enumerate există câte un microbuz şcolar, iar în altele chiar nu există şi folosesc acele Aro vechi şi uneori defecte“, a spus Ermina Frunzaru, reprezentanta ISJ Gorj.

Elevii vin pe jos
la şcoală

 
Una dintre cele mai dificile situaţii din judeţ este întâlnită la Bâlteni, o comună cu peste 7.000 de locuitori, dintre care aproximativ 2.000 sunt elevi. Potrivit edilului Vasile Vlăduleanu, aici există un singur microbuz pentru transportul şcolarilor, astfel încât mulţi dintre ei încă vin pe jos la şcoală. Timp de trei ani, Vlăduleanu a cerut la ISJ şi minister alt microbuz, însă speră ca anul acesta să primească un microbuz. „Ne descurcăm greu. Vă imaginaţi cum e să încerci să transporţi elevii cu un singur microbuz şcolar? Vin şi pe jos la şcoală, mai apelăm la vreun prieten care face transport persoane. Am primit acum promisiunea de la ISJ că, de îndată ce vin microbuzele, unul va fi trimis la Bâlteni“, a spus Vasile Vlăduleanu, primarul comunei Bâlteni.

Maşini defecte
la Cruşeţ

Nici în comuna Cruşeţ, situată în sudul judeţului Gorj, situaţia nu este bună. Aici, potrivit lui Bogdan Nicola, secretarul Primăriei Cruşeţ, există un singur microbuz şcolar nou şi două maşini tip Aro, vechi şi defecte. „Sunt foarte vechi şi se defectează mereu, tot timpul le băgăm în revizie. Se cheltuiesc bani mulţi pe reparaţii. Avem nevoie de cel puțin unul. Am tot solicitat un microbuz. Am auzit că ISJ va primi patru sau cinci maşini noi. Avem elevi foarte mulţi, satele sunt departe unele de altele şi elevii ar trebui să meargă pe jos şi 15 kilometri până la şcoală. Cele două autoturisme Aro nu sunt încăpătoare, cred că au vreo şase locuri și este greu să transporţi copiii cu ele“, a spus secretarul Primăriei Cruşeţ.

Primarii acuză ISJ de „politizarea“ microbuzelor

Maşini defecte şi vechi utilizate în transportul elevilor la şcoală sunt şi la Bustuchin, Slivileşti, Schela sau Baia de Fier. Edilul din Slivileşti spune că pentru elevii din cele opt sate ale comunei nu există decât un singur microbuz şcolar: „Sper să primim un microbuz până în octombrie, dar nu cred că sunt şanse prea mari. Eu nu sunt în partidul de guvernământ, aşa că şansele mele scad. Sunt elevi care mai merg şi pe jos spre şcoală.  Avem nevoie de încă un microbuz nou“, a spus Sorin Bucurescu, primarul comunei Slivileşti. În Baia de Fier, situaţia este şi mai gravă. „Nu avem nici un microbuz şcolar nou. Avem doar un Aro vechi şi defect, care are puţine locuri. Avem de transportat aproximativ 200 de elevi şi facem cam cinci curse ca să îi ducem pe toţi. Microbuzele se cam împart pe criterii politice“, a declarat Constantin Mihuţescu, edilul comunei Baia de Fier. Nici în comuna Bustuchin nu există un microbuz şcolar nou şi încăpător, iar elevii sunt duşi la şcoală cu un Aro vechi. „Am tot trimis solicitare la ISJ pentru un microbuz, dar nu m-a băgat nimeni în seamă. Avem mare nevoie de un microbuz şcolar pentru că sunt elevi care merg pe jos. În total, avem cam 600 de elevi“, a spus Ion Ciocea, primarul comunei Bustuchin. Din cauza lipsei microbuzelor şcolare, edilii din Borăscu şi Vladimir au refuzat comasarea unităţilor şcolare. Potrivit Erminei Frunzaru, de la ISJ Gorj, pentru ca învăţământul simultan să fie eliminat, în Gorj ar fi nevoie de cel puţin 200 de microbuze şcolare noi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS