14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAutorităţile din judeţ au pus tunurile pe CEZ

Autorităţile din judeţ au pus tunurile pe CEZ

Primarii din mai multe comune doljene, dar şi şefii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi Protecţia Consumatorului i-au luat la întrebări pe reprezentanţii din judeţ ai CEZ România

La întrunirea de ieri din cadrul Colegiului Prefectural, subiectul care a încins spiritele a fost cel legat de activitatea societăţii care distribuie energia electrică în judeţ. Mai multe primării din Dolj s-au declarat nemulţumite de modul cîn care lucrează cei de la CEZ şi de faptul că investiţiile se lasă aşteptate, în timp ce debranşările sunt la ordinea zilei. În sală au fost prezenţi şi reprezentanţi de la CEZ Vânzare, CEZ Distribuţie şi de la call center-ul companiei, veniţi „să întâmpine toate problemele pe care le aveţi în localităţi“, însă ei au fost trataţi cu ostilitate. „Noi suntem aici ca să luăm act de probleme stringente şi vă asigurăm de toată deschiderea noastră, cum a fost mereu în Dolj“, le-a transmis primarilor Iulia Borşan, manager PR Marketing CEZ România. Nu a avut însă timp să spună mai mult, pentru că imediat au început reproşurile.
Primul care a luat cuvântul a fost Gheorghe Marinescu, directorul Oficiului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (OJPC) Dolj. Susţinând că vorbeşte în numele majorităţii primarilor, acesta a ridicat problema deconectărilor făcute „în forţă şi chiar la oameni care au plătit“. „Ar trebui un program prin care să fie înlesnită comunicarea conectărilor şi deconectărilor de la reţea a rău-platnicilor, aşa cum îi numiţi dumneavoastră, făcute după o înştiinţare care de multe ori nici nu ajunge la destinatar. Aţi contractat o firmă privată ai cărei angajaţi intră cu forţa la contoare şi taie curentul, chiar şi la unii oameni care au plătit“, a spus Marinescu. „Ba au venit şi cu mascaţii în curtea oamenilor!“, a tunat un primar din sală. „La ţară sunt oameni bătrâni, singuri, care poate nici nu ştiu să citească bine acea înştiinţare sau poate nu le-a adus-o poştaşu’. Nu poţi să-i laşi chiar aşa, fără curent!“, a continuat Gheorghe Marinescu.

„Aţi investit în strângerea de bani!“

 Directorul OJPC Dolj a acuzat şi „desele întreruperi de curent cauzate de trasformatoarele din comune, care nu mai fac faţă numărului tot mai mare de consumatori“. „În loc să creşteţi investiţiile în dezvoltarea serviciilor de calitate, aţi investit în strângerea de bani“, a spus Marinescu.
„Primăriile, prefectura şi noi, ca şi companie privată, nu putem face discriminări în cazul deconectărilor de la reţea. Sunt şi situaţii separate, cu oameni bătrâni, iar atunci când aflăm de ele le tratăm cu deschidere. Am vorbit cu ei şi am găsit soluţii de eşalonare, dar legea e lege pentru toţi“, a explicat Iulia Borşan. „Atunci nici eu nu o să mai fiu tolerant şi o să fac aşa cum zice legea. Îi rog pe primari ca sesizările către noi să le facă în nume propriu sau al unor grupuri de persoane ca să putem interveni şi să-i tragem la răspundere pe cei de la CEZ“, a replicat Gheorghe Marinescu. „Cei care au probleme pot suna la relaţiile cu clienţii, la call center-ul nostru disponibil 24 din 24 de ore“, a încercat să-i sfătuiască pe primari managerul PR Marketing de la CEZ România. „Da, sigur, şi să răspundeţi voi după cinci ore“, a venit răspunsul din sală. „Atunci când există o defecţiune într-o localitate şi sună 20 de persoane în acelaşi timp se răspunde la fiecare în parte şi de aceea se prinde greu legătura“, a precizat Iulia Borşan.   

„S-au dus dracu’ calculatoarele primăriei“

Primarul de la Mischii, Gheorghe Popa, le-a reproşat celor de la CEZ că în fiecare zi sunt întreruperi de curent în comună, iar aparatura electrică s-a ars. „Toate calculatoarele primăriei s-au dus dracu’. Tensiunea la prize nu mai e de 2,20. A crescut consumul de curent, iar transformatoarele sunt de pe vremea lui Ceauşescu şi nu mai fac faţă. Reţeaua e la pământ. Faceţi investiţii, că de vorbe suntem sătui“, a spus Popa.
La rândul său, edilul de la Giubega a cerut ca la iluminatul public să se monteze contoare de zi şi de noapte, „ca să nu mai luaţi bani mai mult decât trebuie“. Răspunsul CEZ a fost că „montarea acestor contoare cu dublu tarif se face în funcţie de capacitatea furnizorului de a le pune. Viceprimarul oraşului Calafat s-a plâns de faptul că oamenii nu au unde să-şi plătească facturile atunci când termină serviciul, unii chiar după ora 18.00, în timp ce la Brabova, primarul era supărat că pomii sunt tăiaţi la voia întâmplării pentru a face loc cablurilor de energie electrică.
„Cu vegetaţia pe lângă stâlpii de curent este o problemă. Avem firmă autorizată care se ocupă de defrişări, dar cetăţenii nu ne lasă să lucrăm şi chiar ne-au acţionat în instanţă, fără să ştie că un pom poate crea mari probleme, poate rupe conductoare“, au spus reprezentanţii CEZ. „Dar îşi bat joc de copaci, parcă sunt bombardaţi. Când mai defrişaţi să avem şi noi un reprezentant prezent acolo“, a răspuns primarul din Brabova. La Plopşor, 30 de familii au curent de la o singură fază. Răspunsul CEZ a fost prompt: „Să completăm reţeaua nu e o problemă pentru noi. Consideraţi-o ca şi rezolvată“.

Factură de 300.000 de lei la trei gospodării

Primarul din Drănic i-a informat pe cei de la CEZ că încearcă de mai multe luni să afle justificarea unei facturi de 300.000 de lei. „S-au înlocuit contoarele la trei gospodării şi a venit consumul de trei miliarde de lei vechi. Factura este emisă. Înainte de a se instala, curentul fusese plătit la zi. Nu am primit nici acum răspuns, după aproape şase luni, am fost şi la Vâlcea“, a spus acesta.
Şi Liviu Răducan, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Dolj, a avut nemulţumiri la adresa activităţii din judeţ a CEZ România. „Să facă un plan de investiţii, pentru că în afara unor contoare pe care nu ştiu de ce le-au schimbat, pentru că înregistrează la fel, nu ştiu ce au făcut. Mai mult, chiar a crescut numărul incendiilor cauzate de scurtcircuite la panourile electrice. Poate că nici noi nu ştim să le exploatăm aşa cum ar trebui“, a spus Răducan.  

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

36 COMENTARII