6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalTot pe banii statului, dar din fondul de şomaj

Tot pe banii statului, dar din fondul de şomaj

Peste 100 de persoane din Olt, pe care primăriile din judeţ au fost obligate să le concedieze odată cu reducerea numărului de posturi din sectorul public, sunt în continuare plătite, din fondul de şomaj, ca angajate ale unor societăţi înfiinţate de administraţii

Reducerea numărului de posturi din sectorul public, ordonată de guvern, a făcut ca sute de angajaţi ai primăriilor, foarte mulţi dintre ei asistenţi personali, dar şi din alte categorii, să-şi piardă locul de muncă. Unii dintre aceştia au fost însă angajaţi în acest an, în cadrul unor societăţi înfiinţate de primării pentru prestarea de servicii, Agenţia Judeţeană de Ocupare şi Formare în Muncă (AJOFM) încheind cu societăţile convenţii pentru subvenţionarea respectivelor locuri de muncă. Localităţi ca Dobrun, Caracal, Corabia, Găneasa, Cungrea sau Traianu au zeci de persoane angajate şi plătite din fondul de şomaj, AJOFM asigurând lunar plata salariului, până la limita unui salariu mediu pe economie, angajatorul fiind nevoit să contribuie cu plata contribuţiilor. Regula este însă ca declaraţiile impuse prin convenţie să fie depuse la timp şi fără erori, în caz contrar societatea rămânând fără bani în luna respectivă. Aşa a păţit în luna iunie societatea din Cungrea, pentru care nu s-au efectuat plăţile.
Angajaţii sunt din categoriile „clasice“ subvenţionate de AJOFM: persoane supuse marginalizării sociale (tineri care părăsesc centrele de plasament, beneficiari de venit minim garantat, persoane peste 45 de ani), absolvenţi etc. Firma se angajează, pentru a primi subvenţia, să păstreze angajatul încă un an sau doi de la expirarea convenţiei (mai puţin pentru absolvenţi), în funcţie de articolul de lege în baza căruia se face subvenţia.
„Am avut întâlniri cu toţi reprezentanţii administraţiilor locale, cărora le-am prezentat această posibilitate de a păstra o parte dintre angajaţi pentru prestările de servicii. Nu s-au arătat toţi interesaţi, fie pentru că nu au prevăzut în buget fondurile pentru asigurarea plăţii contribuţiei, fie pentru că nu s-ar putea achita de celelalte obligaţii care decurg din convenţie. N-am avut însă nici o problemă cu asigurarea finanţării pentru solicitările primite“, a declarat directorul-executiv al AJOFM, Cristinel Cârloganu.
În prezent, societăţile înfiinţate de primării plătesc peste 130 de angajaţi în tot judeţul, cu sprijin oferit din fondul de şomaj. La aceştia se adaugă alţi aproape 150 de angajaţi cu subvenţionarea locurilor de muncă de către AJOFM la societăţi cu acţionari din mediul privat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS