9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjTarafurile din Gorj se întrec la Cărbuneşti

Tarafurile din Gorj se întrec la Cărbuneşti

Festivalul de muzică lăutărească „Gena Bârsan“ de la Târgu Cărbuneşti îşi deschide porţile
astăzi, de la ora 17.00

Festivalul se adresează tarafurilor lăutăreşti, care folosesc în interpretare instrumente tradiţionale şi respectă autenticitatea cântecului şi portului popular. Cea de-a VI-a ediţie a acestui festival se va desfăşura pe două secţiuni: tarafuri şi rapsozi. Componenţa tarafului va fi următoarea: vioară sau fluier, braci, chitară, bas. Rapsozii vor avea în repertoriu o baladă şi un cântec de joc. „Avem foarte mulţi lăutari tradiţionali în judeţul Gorj, destul de multe tarafuri, care respectă muzica, o iubesc și trăiesc pentru ea. Lăutarii funcţionează într-o comunitate complexă. Ei se împart între cerinţele actuale şi dorinţa de a păstra intact ceea ce au învăţat de la străbuni. În judeţul Gorj, există 12 tarafuri sau familii lăutăreşti“, a spus Viorel Gârbaciu, directorul Şcolii Populare de Artă din Târgu Jiu. Gena Bârsan a avut o voce expresivă, de neuitat, spun cei care au ascultat-o cântând. Provenenind dintr-o familie de lăutari, Gena Bârsan, din Târgu Cărbuneşti, a făcut parte dintre cele mai cunoscute tarafuri de lăutari ale anilor ’50, alături de Dindiri şi Piţigoi, a înregistrat discuri la Electrecord.

Lăutari care nu se pierd în negura timpului

Goagă Piţigoi, unul dintre lăutarii vestiţi ai Gorjului, este ginerele Genei Bârsan şi îi va cinsti mereu amintirea. „Ne mândrim cu Taraful lui Aliţă Piţigoi de la Târgu Cărbuneşti, cu lăutarii de la Pârâul de Pripor, cu cei de la Băleşti, Târgu Logreşti şi alţii. Taraful este o afacere de familie. Îi încurajăm pe lăutari să demonstreze lumii că muzica autentică există. Le acordăm sprijin ca să ştie că îi preţuim şi că nu trebuie să lase să se piardă această nestemată muzică autentică, interpretată doar cu glasul şi instrumentele, fără amplificatoare“, a mai spus Viorel Gârbaciu, directorul Şcolii Populare de Artă din Târgu Jiu. Alt lăutar de valoare al judeţului este Rela Ciulei, care la 71 de ani păstrează cu sfinţenie cântecele din străbuni. S-a născut şi a crescut la Teleşti, într-o familie de muzicanţi, tatăl său, Ioniţă Ţambu, fiind unul dintre cei mai importanţi lăutari tradiţionali de pe aceste meleaguri.

Promovarea şi conservarea valorilor

Conducerea Şcolii Populare de Artă şi-a propus să revitalizeze meseriile tradiţionale pe cale de dispariţie şi să promoveze muzica tradiţională din Gorj. Muzica vocală şi instrumentală autentică este o comoară a judeţului. Potrivit lui Viorel Gârbaciu, a început să se realizeze o bază de date a judeţului Gorj în domeniul culturii tradiţionale şi a muzicii lăutăreşti. Pentru realizarea acestui obiectiv au fost încheiate parteneriate trainice cu străinătatea: „Avem încheiat un parteneriat cu Les Archives Internationales de Musique Populaire din Geneva, arhive coordonate de Laurent Aubert. În 2008, împreună cu domnul Aubert, am scos două albume audio «Musiques festives de Gorj» sau Muzică ţărănească de taraf din Gorj. Aceşti lăutari sunt tezaure umane vii. Îi apreciem, îi iubim şi nu vom lăsa timpul să înghită asemenea valori“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU