14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFuga-marş după diplomă!

Fuga-marş după diplomă!

Eliberarea unor acte de studiu este o adevărată aventură la Universitatea din Craiova. Studenţii sunt puşi pe drumuri de angajaţii plătiţi şi din taxele lor

Unde nu-i cap, vai de picioare!, spune o vorbă simplă din popor. Adevărul acestui proverb îl constată zi de zi studenţii Universităţii din Craiova, „prestigioasă instituţie a învăţământului superior românesc, parte a comunităţii academice europene“ – după cum este prezentată pe site-ul propriu. Ca să ridice diploma de licenţă sau masterat, un fost student trebuie să treacă printr-o adevărată cursă cu obstacole. Să luăm, spre exemplu, Facultatea de Litere, unde secretariatul eliberează acte în intervalul orar 10.00 – 10.30. Studenţii sunt obligaţi să completeze o „Notă de lichidare“, pe care trebuie aplicate nouă ştampile şi semnături, într-o ordine prestabilită, la: secretariatul facultăţii, Biblioteca facultăţii de Litere, Biblioteca Centrală a Universităţii din Craiova, Departamentul pentru pregătirea personalului didactic, Centrul de consiliere şi orientare profesională, căminul studenţesc, Serviciul social cămine-cantine şi contabilitate.

Cursa cu obstacole

Fiecare dintre aceste departamente are propriul orar în care stă de vorbă cu studenţii. Spre exemplu, ştampila de la Centrul de consiliere şi orientare profesională – care este obligatorie în pasul 6, poate fi obţinută între orele 9.00 – 14.00. Dacă ajungi la ora 13.00, să zicem, răsufli uşurat. Ajungi apoi la pasul 7 – la căminul studenţesc, unde afli că programul s-a terminat de o jumătate de oră, deoarece aici orarul de funcţionare este 8.30 – 12.30. 
Nu doar orarul scoate peri albi studentului, ci şi localizarea birourilor prin care trebuie să treacă. Astfel, în timp ce bibliotecile se află în clădirea centrală a Universităţii din Craiova, la adresa din str. A.I. Cuza nr. 13, unele birouri sunt în cadrul Complexului TCM – Căminul nr. 6 pe str. Petre Ispirescu, iar altele în cadrul Complexului Agronomie – Căminul nr. 4. Este clar că nimeni nu poate parcurge acest traseu în intervalul 10.00 – 10.30. Chiar dacă faci deplasarea prin oraş cu taxiul, tot pierzi două ore. Unde mai pui că prin birouri găseşti doame plictisite de meserie, care ţipă la studenţi! În era comunicării şi a inovaţiei nici nu îţi poţi închipui că o instituţie cu ştaif, aşa cum se pretinde Universitatea din Craiova, nu a găsit o soluţie pentru a nu mai pune studenţii pe drumuri. „Stăm de fiecare dată la coadă şi doamnele secretare abia se uită la tine. Dacă nu le convine ceva, ţipă la studenţi să iasă afară. În această perioadă sunt plictisite, îşi fac manichiura şi planuri de concedii. Iar studenţii sunt ţinuţi pe la uşi şi puşi pe drumuri. Halal organizare, tocmai într-o instituţie care pretinde că te învaţă ceva!“, a spus L.M., care a avut de-a face recent cu birocraţia din Universitate.
„În fişa care mi s-a dat, am găsit o serie de cereri lipsite de logică. Spre exemplu, eu sunt din Craiova şi nu am avut niciodată treabă la cămin sau cantină. Cu toate acestea, trebuie să completez şi aceste rubrici, umblând de nebun prin oraş“, spune, la rândul său, R.I., care a trebuit recent să-şi ridice diploma de master.
„Eu cred că toate aceste departamente ar trebui să aibă o arhivă comună, accesibilă prin intranet. Biroul care îţi eliberează actele poate verifica on line dacă ai restanţe la cămin sau la bibliotecă. Dar pentru ei este mai uşor să ne pună pe drumuri“, a spus A.B., alt student.

Fără soluţii

Radu Ciorbagiu, şeful de la administrativ al Universităţii, pretinde că aceste cozi nu pot fi eliminate. „O soluţie de intranet presupune ca să se ocupe cineva special de asta. Nu se poate, pentru că aceste departamente acţionează separat, iar soluţia de a plăti un om pentru aşa ceva nu se justifică din punct de vedere economic. Cel mai bine este ca şeful de grupă să strângă mai multe solicitări şi să meargă cu ele. Dacă cineva se grăbeşte, trebuie să meargă personal pentru a obţine aceste vize“, a spus Ciorbagiu.
Preşedintele COS, Alin Stoica, este şi el de partea administraţiei. „Studenţii nu se informează. Trebuie să meargă la şefii de grupă sau la reprezentanţii lor în cadrul facultăţii, nu la presă“, afirmă Stoica. Studenţii şi candidaţii la facultăţi din acest an pot sesiza GdS în legătură cu birocraţia din Universitate la adresa [email protected].
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

16 COMENTARII