11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBolnavii, lăsaţi fără alinare

Bolnavii, lăsaţi fără alinare

Asistenţa medicală în judeţul Dolj este în suferinţă cronică. În lipsa unei baze de date cu istoricul pacientului, bolnavii sunt pasaţi de la un medic la altul fără să li se găsească o soluţie la problemele de sănătate.

Un astfel de caz este cel al lui George Lungu, de 58 de ani, care se chinuieşte de ani de zile prin spitale şi policlinici. Craioveanul a început să aibă probleme după o operaţie pe coloana vertebrală. În 1999, medicii neurochirurgi de la Spitalul de Urgenţă Craiova i-au extras o tumoră benignă de pe coloană. A urmat apoi un an de şedinţe de fizioterapie pentru a-şi recupera mobilitatea picioarelor. A reînvăţat încet-încet să meargă şi astăzi se deplasează greoi cu ajutorul cârjelor. Dar omul nu a scăpat doar cu atât. După câţiva ani de la operaţie, i-a apărut o tumoră la vezica urinară. Au urmat mai multe operaţii şi tratamente de recuperare, iar între timp omul s-a „pricopsit“ şi cu un diabet zaharat, dar şi cu hipertensiune.
Lună de lună, bolnavul merge la medicul de familie pentru a-şi primi medicaţia care îl ţine în viaţă. Printre medicamente sunt şi antiinflamatoare, care ar trebui să-i calmeze durerile cumplite de spate. Medicamentele însă nu prea îşi fac efectul, iar pacientul, în febra durerilor, caută o alinare la Serviciul de Ambulanţă sau la Unitatea de Primire Urgenţe (UPU) a Spitalului de Urgenţă Craiova. „Sunt nopţi în care durerea este cruntă, iar medicamentele pe care mi le dă doctoriţa de familie sunt prea slabe“, spune el.

Bolnavii cronic pot fi trataţi greşit la urgenţă

Cadrele medicale de la Salvare îi calmau durerile cu o injecţie, iar dacă acestea nu încetau, îl duceau la spital. La UPU era tratat ca orice urgenţă. I se făcea o radiografie, iar medicul (de obicei rezident) îi prescria un medicament care să-i calmeze durerea.
Aşa a ajuns bolnavul să-şi facă şi două radiografii în trei luni (în 28.04.2011 şi în 24.06.2011). Din păcate, astfel de situaţii nu sunt rare la UPU. Potrivit reprezentanţilor spitalului, 90% dintre pacienţii care ajung la urgenţă sunt bolnavi cronic, pe care medicii de la UPU îi pot trata greşit. „Pacienţii de regulă vin în urgenţă fără să spună că sunt bolnavi cronic şi fără să arate documente medicale sau să spună dacă au mai fost în urgenţă. Cu atât mai grav este când prezintă multiple afecţiuni cronice. O astfel de abordare le poate pune viaţa în pericol“, susţine dr. Cristina Geormăneanu.
Cu alte cuvinte, pacientul este de vină că i-au fost făcute radiografiile. George Lungu, în schimb, spune că i-a informat pe medici de fiecare dată în legătură cu problemele sale cronice, dar aceştia ar fi fost prea grăbiţi ca să stea să-l asculte.
„Medicii din urgenţă greşesc“, susţine şi dr. Alexandru Cameniţă, şeful Clinicii de Neurochirurgie a Spitalului de Urgenţă Craiova. Acesta este de părere că medicii din UPU ar fi trebuit de fapt să cheme specialistul din secţie ca să vadă bolnavul. „În cazul de faţă, fiind vorba de un pacient care acuza dureri de spate, ar fi trebuit chemat medicul neurochirurg din secţie să-l vadă, pentru că medicul rezident din urgenţă nu are competenţă nici măcar să se uite pe radiografia bolnavului şi să o interpreteze“, a spus dr. Cameniţă.

La RMN, cu plată

Săptămâna trecută, George Lungu a mers din nou la UPU cu dureri de spate. De data aceasta, medicii din urgenţă l-au recunoscut şi au refuzat să-l consulte, recomandându-i, în schimb, să meargă la policlinică. George Lungu le-a ascultat sfatul. Cu trimitere de la medicul de familie şi programare făcută cu o zi înainte, a mers în policlinică la cabinetul de ortopedie. Mers este mult spus. De fapt, s-a târât, ajutat de cele două cârje. După câteva ore de stat la rând, pentru că aşa se obişnuieşte în policlinică, chiar dacă ai programare, bolnavul a intrat la consultaţie. Medicul l-a văzut şi i-a recomandat un set de analize de sânge şi o investigaţie RMN la o clinică privată. Pentru o astfel de investigaţie, bolnavul ar trebui să scoată din buzunar cel puţin 500 de lei, dacă se grăbeşte. Altă variantă ar fi să se treacă pe o listă de aşteptare, pentru ca investigaţia să poartă fi decontată de Casa de Asigurări de Sănătate, peste o lună sau două. Numai că durerea nu aşteaptă.
Iar pentru durere, medicul ortoped i-a prescris medicamentul Calmepam. „Păi acesta este un tranchilizant“, s-a alarmat medicul de familie, care a aflat de la ziarişti ce a făcut pacientul la ortopedie. „Pentru durerile lui nu poate fi prescris decât un antiinflamator cu efecte moderate. Pacientul este cardiac şi alt medicament foarte puternic i-ar putea face mai mult rău“, a explicat medicul de familie.
De George Lungu se va ocupa până la urmă dr. Alexandru Cameniţă, care, după ce a aflat de acest caz de la ziarişti, s-a oferit să-l consulte şi să facă o evaluare a stării de sănătate.
Pentru ca bolnavii să nu mai fie plimbaţi prin spitale şi policlinici, unii medici sunt de părere că ar trebui rezolvate marile probleme ale sistemului. „Este vorba de finanţare, de educarea bolnavului, de pregătirea profesională şi de responsabilizarea medicului şi, nu în ultimul rând, de realizarea unei baze de date cu istoricul pacienţilor. Lipsa unei baze de date duce la cheltuieli inutile, în special în urgenţă“, a declarat dr. Cristina Geormăneanu.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII