14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalJocuri schimbate la Fondul Proprietatea

Jocuri schimbate la Fondul Proprietatea

Persoanele care aşteaptă despăgubiri pe Legea nr. 10/2001 vor primi certificate la cotaţii apropiate de cele ale Fondului Proprietatea pe Bursă

Oamenii care aşteaptă de mulţi ani să fie despăgubiţi pentru averile confiscate pe vremea comunismului vor primi o nimica toată de la statul român. Au avut de câştigat cei care au prins convertirea titlurilor de despăgubire la valoarea nominală de un leu. Dar după 2 mai, de când ANRP a reluat procesul de conversie, încheiat aproape patru luni, transformarea „hârtiilor“ în bani se face la o sumă ce reprezintă media de tranzacţionare din ultimele două luni de la data la care omul a depus cererea de conversie. Cererile respective se depun la Bucureşti, la Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP). Primii români care au făcut conversia titlurilor în bani au primit 0,6176 lei pe acţiune, după data de 2 mai. Cine depune cererile în această perioadă la ANRP ar primi 0,58 lei pe acţiune, din cauză că au mai scăzut cotaţiile Fondului Proprietatea (FP) pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB). De asemenea, aceste despăgubiri sunt foarte apropiate de cotaţiile actuale ale FP la Bursă. Potrivit informaţiilor de la ANRP, cererea de despăgubire se depune la Direcţia pentru Acordarea Despăgubirilor în Numerar din cadrul instituţiei. Oamenii care au dreptul să fie despăgubiţi pe Legea 10 trebuie să opteze fie pentru conversia titlurilor de despăgubire în titluri de piaţă – adică să primească bani la cotaţiile prezentate mai sus, dar nu mai mult de 500.000 de lei -, fie pentru titluri de conversie, adică despăgubiri în acţiuni la Fondul Proprietatea. Valoarea la care se face conversia titlurilor de despăgubire este dată de preţul mediu ponderat al acţiunilor din ultimele 60 de şedinţe bursiere anterioare datei de depunere a cererii de conversie. Dar abia spre sfârşitul lunii iulie pot fi schimbate efectiv titlurile de despăgubiri în acţiuni FP, după cum a decis recent guvernul. Statul s-a temut că vor năpădi toţi să vândă şi asta ar influenţa cotaţiile FP la Bursă.

Speculatorii  nu mai au putere

Cunoscătorii pieţei spun că, după listarea FP la Bursă, nu prea mai au obiectul activităţii intermediarii care făceau speculă cu titlurile de despăgubire ale oamenilor. Speculatorii le cumpărau de la titularii de drept la preţuri mai mici decât valoarea nominală, din ianuarie şi până pe 2 mai, când FP nu a fost tranzacţionat la Bursă. Intermediarii aşteptau să vândă apoi pe Bursă, în speranţa că vor lua mai mult decât au dat pe titluri. Piaţa i-a liniştit, însă, pentru că, după listarea la BVB, cotaţiile FP au început un derapaj constant. „Toată lumea voia să vândă, în special oamenii simpli, care au aşteptat de mult timp să primească despăgubiri pe Legea 10“, a spus George Daniel Popa, broker la Interdealer Capital Invest.

Fondul Proprietatea, investiţie de viitor

FP s-a revigorat uşor pe Bursă, cam de la începutul lunii iunie şi până acum, după ce statul român şi-a diminuat cota parte. „În săptămâna în care participaţia Ministerului Finanţelor Publice a scăzut sub 33%, acţiunile Fondului Proprietatea au început să urce“, a spus brokerul craiovean. Odată ce Finanţele şi-au redus deţinerile la FP, investitorii străini nu au întârziat să apară. Pe 15 iunie, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a fost informată că un fond englez de investiţii, City of London Investment, a cumpărat deja 5,85% din acţiunile FP, fiind al doilea mare acţionar semnificativ privat al Fondului.
Specialistul craiovean în piaţa de capital consideră că, pe viitor, FP va fi bine cotat la Bursă. „În opinia mea, cotaţiile Fondului Proprietatea pe viitor vor fi mai bune, pentru că vor investi mult străinii. În plus, FP este axat pe sistemul energetic, astfel că va merge bine“, a fost de părere brokerul George Daniel Popa. Vineri seară, la închiderea Bursei, Fondul Proprietatea a urcat uşor la 0,54 lei pe acţiune faţă de ziua precedentă. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII