10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalA început războiul în Libia

A început războiul în Libia

Avioane franceze au deschis focul sâmbătă seară asupra unor vehicule militare libiene, a anunţat Ministerul Apărării. Au urmat atacuri cu rachete ale SUA şi Marii Britanii. Rusia şi Venezuela şi-au exprimat regretul pentru atacurile asupra Libiei. Tiruri de armament greu antiaerian, urmate de explozii, tiruri de artilerie şi trasoare s-au auzit în capitala Tripoli în timpul nopţii. Forţele loiale colonelului Muammar Gaddafi au recurs la apărarea antiaeriană ca să lovească în avioanele NATO. Martori citaţi de BBC susţin că armata libiană a deschis focul asupra oraşului Misrata, unde au putut fi auzite mai multe explozii. Al-Jazeera relatează că asaltul forţelor guvernamentale a avut loc şi la Benghazi, unde rebelii recâştigaseră teren după intervenţia coaliţiei occidentale.
Regimul de la Tripoli a anunţat că forţele sale au doborât aeronave de război ale „duşmanului cruciat“. Statul major al armatei franceze dezminte informaţia. De cealaltă parte, armata britanică a lansat sâmbătă noaptea rachete Stormshadow de la bordul mai multor avioane Tornado. Avioanele au zburat de la o bază din Marea Britanie, parcurgând peste 4.800 de kilometri, ceea ce face ca, potrivit BBC, aceasta să fie misiunea de bombardare efectuată la cea mai lungă distanţă de la conflictul pentru insulele Malvine-Falkland. Între timp, avioanele canadiene de vânătoare au ajuns în regiune, însă au nevoie de două zile pentru a intra în acţiune. Potrivit postului de televiziune NBC, SUA au lansat primele rachete în Libia. Barack Obama a confirmat că SUA au început „o acţiune militară limitată“ în Libia, relatează BBC. El s-a declarat „profund conştient“ de riscurile pentru forţele americane. Un comandant american a anunţat că, în total, 110 rachete Tomahawk au fost lansate asupra obiectivelor din Libia. Operaţiunea coaliţiei este numită Odyssey Dawn, a precizat el. SUA au trei submarine în Marea Mediterană. Oficiali americani au anunţat că SUA nu vor interveni aerian, ci vor lansa rachete Tomahawk de pe submarine.
Liderul libian Muammar Gaddafi a declarat ieri la televiziunea de stat că nu va permite Occidentului să exploateze petrolul libian: „Aţi fost înfrânţi în Vietnam şi în Irak; aţi crezut că veţi ajunge astfel în Iran, dar aţi fost învinşi; Bin Laden v-a învins… sunteţi nişte oameni slabi; n-aţi învăţat nici o lecţie din trecut; întotdeauna veţi fi distruşi… voi folosiţi metode teroriste. Vom transforma asta într-o revoltă mondială“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

15 COMENTARII