20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024

Cartea de weekend

Meridianul sângelui
de Cormac McCarthy, Editura Polirom

„Nici un alt scriitor american în viaţă, nici măcar Pynchon, nu ne‑a mai oferit o carte atât de puternică şi memorabilă“, notează criticul Harold Bloom despre „Meridianul sângelui“.
Pla­sată la mijlocul secolului XIX, acţiunea romanului prefigurează un western cu valenţe horror, urmărind aventurile unui tânăr, în zona graniţei dintre Texas şi Mexic, alături de o înfiorătoare bandă condusă de un monstru cu chip uman, „Judele“, pentru care doar moartea şi cruzimea par să aibă sens în lumea oamenilor. Banda era cunoscută şi temută în epocă mai ales pentru expediţiile împotriva indienilor şi pentru crimele la care se dedă. Însă, oricât de real ar fi faptul de la care porneşte povestea, imaginarul straniu, cruzimea, perplexi­tatea şi gro­tescul pe care le dezvoltă par înghiţite de un focar literar la limită dintre afazie şi instinct animalic, ce înregistrează cele mai extreme manifestări ale violenţei.
„În «Meridianul sângelui», Cormac McCarthy este un povestitor extraordinar, un creator de dialoguri fără cusur, un adevărat urmaş literar al lui Faulkner. Pentru el, ca pentru nimeni altul, comedia neagră face casă bună cu tragedia“, notează New Republic.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS