14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDirectorii doljeni, ameninţaţi de ministrul muncii

Directorii doljeni, ameninţaţi de ministrul muncii

Vizita inopinată de ieri de la Craiova a lui Ioan Nelu Botiş s-ar putea lăsa cu sancţiuni la nivelul conducerii instituţiilor aflate în subordinea Ministerului Muncii. Botiş şi-a exprimat nemulţumirea în primul rând faţă de faptul că la unele instituţii din Dolj, contribuabilii sunt nevoiţi să stea ore în şir la coadă.

Oamenii care stăteau ieri, în jurul prânzului, la coadă la ghişeele Casei Judeţene de Pensii Dolj au avut surpriza să-l vadă intrând pe uşă chiar pe ministrul muncii, Ioan Nelu Botiş. Ministrul venise în Dolj pentru o întâlnire cu şefii serviciilor deconcentrate din subordinea Ministerului Muncii, dar s-a abătut şi pe la CJP Dolj, să vadă în ce condiţii se desfăşoară activitatea. Încă de când a intrat, oamenii i-au spus ministrului că ei vin de la zeci de kilometri la Craiova, stau la rând, iar când să îşi rezolve problemele li se închide ghişeul în nas din cauza programului de lucru prea scurt. „Stăm la coadă şi apoi ni se închide ghişeul în nas, că e pauză. Trebuie să venim a doua zi să ne rezolvăm problema“, a strigat un bărbat din capătul sălii. În acel moment erau în sală aproximativ 50 de persoane. În timp ce Botiş era prins în discuţiile cu oamenii, nemulţumiţi de pensiile lor, directorul CJP Dolj, Daniel Baciu, rupea foile de pe ghişeul casieriei, pe care era scris programul de lucru (între orele 9.00 – 11.30 şi 12.30 – 15.30). O funcţionară a instituţiei îl striga de zor pe directorul ei să-i înmâneze coala de hârtie pe care era trecut noul program şi pe care să o afişeze pe uşă. De data aceasta, programul începea mai devreme şi dispărea pauza de masă a angajaţilor: 8.30 – 15.30. Doar că, lipit în grabă, programul de lucru arată că angajaţii instituţiei ar lucra şi sâmbăta, şi duminica, pentru că pe afiş scrie „zilnic“ între orele 8.30 – 15.30. Oamenii l-au abordat pe ministru preţ de câteva minute, după care Botiş a ieşit şi în curtea instituţiei, unde a mai stat puţin de vorbă cu cei care aşteptau în frig, sub cerul liber, să intre să primească ajutorul de înmormântare pentru rudele decedate.

„Nu ezit să schimb conducerea dacă lucrurile nu merg cum trebuie“

Concluzia ministrului a fost destul de clară. „Din ce am văzut la Casa de Pensii nu pot să spun că sunt mulţumit pentru că nu este o bună organizare – oamenii stau la cozi şi vreau să găsim o soluţie astfel încât spaţiul de acolo să fie mai bine pus în valoare. Vin din sistem şi sunt foarte sensibil la ceea ce înseamnă relaţia cu cetăţeanul. Nu este normal ca atunci când vine contribuabilul să plătească să-l ţii la coadă. Nu e justificat. Mă interesează să fie tratat corect“, a declarat Botiş, care a explicat că, pe lângă modificarea programului, a dispus ca până luni să se găsească soluţii pentru a nu avea cozi în continuare. „Le cer scuze celor care sunt puşi în situaţia de a sta la coadă pentru că sunt contribuabili şi vin să plătească. Am dispus ca de luni încolo să se remedieze aceste probleme. Eu cred în sancţiuni şi sancţiunile valorizează dinamica unui director în activitatea lui. Nu ezit să schimb conducerea dacă lucrurile nu merg cum trebuie“, a precizat Ioan Nelu Botiş.

„Vreau să ştiu cum putem susţine firmele care creează noi locuri de muncă“

Având în vedere faptul că începând din ianuarie intră în vigoare foarte multe legi noi, ministrul muncii a venit la Craiova pentru a verifica dacă instituţiile aflate în subordinea ministerului pe care-l conduce sunt pregătite să pună în aplicare aceste legi, dar şi pentru a evalua modul în care relaţionează oamenii cu aceste instituţii. După vizita de la Casa de Pensii, ministrul a mers la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Dolj, unde s-a întâlnit cu şefii respectivei instituţii. Acesta a avut cuvinte de laudă la adresa activităţii din instituţie. În cele din urmă, Botiş a ajuns la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Dolj, unde a discutat cu oamenii şi a dispus reamenajarea spaţiului destinat relaţiei cu publicul. „Interesul este foarte mare în zona agenţilor economici pentru că vreau să ştiu dacă se pot crea noi locuri de muncă şi cum putem susţine prin legislaţie firmele care investesc şi creează noi locuri de muncă. Din informaţiile pe care le avem, sunt aici firme care vor genera noi locuri de muncă şi sper că anul acesta de creştere economică să avem un grad mai mare de ocupare a locurilor de muncă din judeţul Dolj“, a mai spus ministrul. Vizite similare celei din Dolj au mai avut loc în judeţele din Ardeal şi urmează cele din Moldova.

Cotigă a solicitat o întrevedere cu ministrul
Ieri, fostul director al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Dolj, Silviu Viorel Cotigă, a solicitat o întrevedere cu Ioan Nelu Botiş. Acesta a mers atât la ITM, cât şi la AJOFM Dolj. Cel mai probabil, Silviu Viorel Cotigă a dorit să discute cu ministrul despre situaţia funcţiei sale, mai ales că a încercat în repetate rânduri să şi-o recapete. Repunerea sa în funcţia de director al ITM Dolj ar fi însă destul de dificilă, mai ales că Silviu Viorel Cotigă este judecat pentru şantaj (are deja o hotărâre de condamnare) şi, ajungând director, ar redeveni şef al celor doi inspectori care depuseseră mărturie împotriva sa în dosarul penal.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

28 COMENTARII