10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalUcigaşul lui Andrei Goreci, la judecată

Ucigaşul lui Andrei Goreci, la judecată

http:http://www.youtube.com/watch?v=1KmX9SMJC2I

Procurorii doljeni au dispus luni trimiterea în judecată a lui Rommel Voicu, tânărul care l-a înjunghiat mortal pe Andrei Goreci şi l-a rănit pe Cristian Manea, ambii elevi la Liceul „Tudor Arghezi“ din Craiova. Voicu va fi judecat de Tribunalul Dolj pentru comiterea infracţiunilor de omor calificat, tentativă de omor şi port ilegal de armă albă.

Anchetatorii au stabilit destul de repede împrejurările în care, pe 7 octombrie, au fost înjunghiaţi cei doi elevi ai Liceului „Tudor Arghezi“ din Craiova de către Rommel Voicu, însă nu au putut dispune o soluţie în acest caz pentru că de la dosar lipseau două documente importante. Este vorba de rezultatul expertizei psihiatrice în cazul inculpatului şi de raportul de expertiză medico-legală în cazul decesului lui Andrei Goreci. Procurorul de caz a primit raportul expertizei psihiatrice cerute de avocatul inculpatului la începutul lunii decembrie, însă raportul de expertiză medico-legală a fost întocmit abia săptămâna trecută. Astfel, în cursul zilei de luni, Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj a dispus trimiterea în judecată în stare de arest preventiv a inculpatului Rommel Voicu pentru săvârşirea infracţiunilor de omor calificat, tentativă de omor şi port ilegal de armă albă.

Agresorul a lovit la întâmplare

Potrivit procurorilor doljeni, conflictul în urma căruia Andrei Goreci – elev în clasa a XI-a la Liceul „Tudor Arghezi“ din Craiova – şi-a pierdut viaţa, a început miercuri, 6 octombrie. În acea zi, Stelică Voicu, elev în clasa a X-a la acelaşi liceu, a avut un conflict cu un coleg din clasa a XI-a, Alexandru. S-au luat la ceartă pentru că Alexandru îl lovise pe Voicu cu o plasă când trecuse pe lângă el şi, după ce s-au înjurat şi îmbrâncit reciproc, Voicu a promis că lucrurile nu vor rămâne aşa. Acesta din urmă i-a povestit întâmplarea fratelui său mai mare, Rommel Voicu, fost elev al Liceului „Tudor Arghezi“, care a hotărât să îi aplice o corecţie lui Alexandru. Joi, în jurul orei 12.20, Rommel şi-a sunat fratele, care era la ore, şi i-a cerut să iasă afară pentru a i-l arăta pe băiatul care l-a supărat. Stelică a plecat de la şcoală înainte de ora 12.30, când trebuia să înceapă ora de educaţie antreprenorială, ghiozdanul său fiind găsit mai târziu în clasă.
Fraţii Voicu, împreună cu un amic al lor, l-au aşteptat pe Alexandru între blocuri, ştiind că pe acolo vine, de obicei, la şcoală. Într-adevăr, la 12.30, Alexandru, însoţit de câţiva colegi, printre care Andrei Goreci şi Cristian Manea, cel din urmă elev în clasa a XI-a la acelaşi liceu, au trecut către şcoală. Rommel Voicu l-a oprit pe Alexandru şi şi-a pus fratele să se bată cu el, iar când a văzut că Stelică a fost pus la pământ, a scos un cuţit şi a început să dea cu el în stânga şi în dreapta. A lovit cu cuţitul doi tineri, pe Cristian şi pe Andrei. Acesta din urmă a fugit către liceu, însă s-a prăbuşit înainte să treacă strada către şcoală. Imediat, la faţa locului a ajuns o ambulanţă SMURD, iar medicii au încercat să îl resusciteze pe Andrei, însă nu au putut să îi salveze viaţa. Ulterior, medicii legişti au stabilit că a fost înjunghiat de două ori în inimă. Cristian Manea a fost rănit la o mână şi în spate, însă leziunile suferite nu i-au pus viaţa în pericol, având nevoie de opt-nouă zile pentru vindecare.

Trei capete de acuzare

După scandalul din apropierea şcolii, fraţii Voicu şi tânărul care îi însoţea au fugit. Rommel a fost prins de poliţişti două ore mai târziu, pe bulevardul Nicolae Titulescu, în zona Hanului Craioviţa, unde încerca să găsească o „ocazie“.
După ce a fost prins, Rommel Voicu şi-a recunoscut fapta, a spus că regretă cele întâmplate, dar că ceilalţi tineri au început scandalul. El le-a mai spus anchetatorilor unde a aruncat cuţitul cu care i-a înjunghiat pe cei doi elevi, arma fiind ulterior recuperată şi depusă la dosar ca probă. În aceeaşi zi, procurorii l-au reţinut pentru 24 de ore în baza unei ordonanţe, după care l-au dus la Tribunalul Dolj cu propunere de arestare preventivă. Judecătorii au admis propunerea anchetatorilor şi au emis pe numele lui Rommel Voicu un mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile. Acest mandat a fost prelungit până acum de două ori, ultima dată de pe 5 decembrie până pe 4 ianuarie 2011 inclusiv.
Luna aceasta, anchetatorii au primit şi cele două acte care mai lipseau de la dosar – raportul expertizei psihiatrice în cazul inculpatului şi cel de expertiză medico-legală în cazul decesului lui Andrei Goreci.
Potrivit reprezentanţilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Dolj, expertiza psihiatrică făcută de inculpat la Penitenciarul-Spital Jilava a arătat că acesta are discernământ şi a avut şi în momentul în care i-a înjunghiat pe cei doi elevi. Dacă medicii legişti constatau că inculpatul nu a avut discernământ în momentul comiterii faptei, mandatul de arestare preventivă era revocat, iar Voicu era internat într-un spital de neuropsihiatrie fără a mai fi judecat.
Cum medicii au stabilit că Rommel Voicu a avut discernământ, procurorii doljeni au dispus trimiterea sa în judecată pentru omor calificat, tentativă de omor şi port ilegal de armă albă.
Celălalt act aşteptat de procurori, raportul de expertiză medico-legală, a arătat că moartea elevului Andrei Goreci a fost violentă şi a survenit în urma hemoragiei interne şi externe provocate de cele două plăgi toracice penetrante.

Pedepse

Potrivit Codului Penal, omorul calificat se pedepseşte cu închisoare de la 15 la 25 de ani şi interzicerea unor drepturi.
Tentativa de omor este pedepsită cu închisoarea de la 5 la 10 ani (pedeapsă cuprinsă între jumătatea minimului şi jumătatea maximului prevăzute de lege pentru infracţiunea de omor).
De asemenea, potrivit Legii nr. 61/1991, portul fără drept al cuţitului în locurile şi împrejurările în care s-ar putea primejdui viaţa sau integritatea corporală a persoanelor constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea de la trei luni la doi ani sau cu amendă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

14 COMENTARII