20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBenzinăriile automate intră în România

Benzinăriile automate intră în România

Compania Bioromoil a lansat în România conceptul de benzinărie automată, care nu dispune deloc de personal. Clienţii plătesc în numerar sau cu cardul şi alimentează singuri. Bioromoil va avea 100 de staţii automate în ţară, care vor funcţiona sub brandul AutoMat, iar din 2011 se va extinde în Bulgaria şi Republica Moldova.

Compania Bioromoil Automatic Stations, membră a Grupului Bioromoil, a lansat ieri, la Craiova, benzinăria AutoMat – cel mai nou şi mai modern concept de staţie de distribuţie a carburanţilor, complet automatizată. Investiţia se ridică la circa 220.000 de euro, iar proiectul este o colaborare între Bioromoil şi partenerii săi – BRD Groupe Societe Generale şi Gilbarco Veeder Root, alături de compania software ITGroup şi de proiectantul general Igloo Arhitecture. Grupul Bioromoil este patronat de omul de afaceri Vladislav Chetrar şi compania cipriotă Haropi Trading Ltd., care au decis în urmă cu doi ani să intre pe piaţa din România cu un nou tip de benzinării. Staţiile, care vor funcţiona sub brandul AutoMat, dispun de şase pompe de alimentare, care comercializează trei tipuri de carburanţi – două tipuri de benzine şi unul de motorină. Carburanţii sunt achiziţionaţi de la mai multe companii care activează pe piaţa din România: Rompetrol, Petrom şi Lukoil. Noutatea este că staţiile nu dispun deloc de personal. Plata poate fi făcută atât prin card – bancar sau business, cât şi în numerar, la POS-ul pus la dispoziţie de BRD. După efectuarea plăţii, clientul îşi poate alimenta maşina. POS-ul dă şi rest, sub forma unui voucher valoric, care poate fi folosit ulterior. Clienţii nu plătesc comisioane la plata cu cardul.

Extindere în Bulgaria şi Republica Moldova

Ca servicii suplimentare, benzinăriile dispun şi de un automat, de unde pot fi cumpărate mai multe produse preambalate: dulciuri, snack-uri, băuturi răcoritoare nealcoolice sau energizante, dar şi de un echipament de verificare a presiunii în roţi, care poate fi folosit gratuit. Suplimentar, aici există un POS la care clienţii pot plăti facturi sau îşi pot alimenta contul. Instrucţiunile de folosire pentru fiecare serviciu oferit de AutoMat sunt afişate în dreptul fiecărui echipament, iar în cazul în care clientul întâmpină dificultăţi poate contacta direct din staţie unul dintre dispecerii din Call Center, printr-o simplă apăsare de buton. Până în prezent, alte două benzinării similare au fost deschise la Drobeta Turnu Severin şi la Târgu Jiu. Urmează, până la sfârşitul anului, staţii la Slatina, Iaşi, Suceava, Bacău, Focşani, Brăila şi Sibiu.
„Bioromoil va investi în următorii trei ani circa 25 de milioane de euro din resurse proprii şi din fonduri atrase pentru a dezvolta în România o reţea de 100 de staţii AutoMat. De asemenea, din 2011 ne vom extinde pe pieţele din Bulgaria – cu 40 de staţii şi Republica Moldova – cu zece staţii. Avem, de asemenea, în construcţie, două fabrici la Brăila, de biodiesel şi de ulei vegetal, cu producţii anuale estimate la 80.000 de tone la ulei şi de 50.000 de tone la biodiesel. Investiţiile, care se ridică la circa 22 de milioane de euro, vor fi finalizate în 2011 – 2012“, a precizat Laurenţiu Argeşanu, director general al Bioromoil Automatic Stations.
Compania estimează să încheie anul cu o cifră de afaceri de şapte milioane de euro, de 50 de milioane de euro în 2011 şi de 150 de milioane de euro când toate cele 100 de staţii vor deveni funcţionale. Bioromoil ţinteşte o cotă de piaţă de 3% până în 2013. Printre invitaţii la evenimentul de ieri s-a aflat şi Ioan Niculae, patronul InterAgro – companie care a dezvoltat o fabrică de bioetanol la Zimnicea şi cu care este posibil ca Bioromoil să colaboreze. Aceasta, în condiţiile în care procentele de biocombustibili din carburanţi ar trebui să crească de la 4% în 2010 la 18% în 2018.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

13 COMENTARII