11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljBomba ecologică de la Sadova

Bomba ecologică de la Sadova

Comisarii de mediu avertizează că România riscă amenzi de 200.000 de euro pe zi dacă autorităţile nu închid până la 1 decembrie gropile de gunoi de la Sadova-Dolj. Cu toate că a încasat o amendă de 50.000 de lei, primăria nu reuşeşte să facă rost de bani pentru închiderea gropilor. Gunoaiele sunt sortate cu beneficiarii venitului minim garantat, iar deşeurile biodegradabile sunt întinse pe izlazul comunal.

Localitatea doljeană Sadova a devenit o bombă ecologică pentru autorităţile judeţene, al cărei efect va apărea în scurt timp, avertizează reprezentanţii Gărzii de Mediu. Potrivit acestora, dacă în următoarele săptămâni nu se găsesc soluţii pentru închiderea gropilor de gunoi din localitate, riscăm o sancţiune drastică din partea UE.
„Doljul a declarat 309 gropi de gunoi, care trebuie închise până la sfârşitul anului. 300 au fost deja închise, au rămas restul de nouă, care se află la Sadova. Nu ştim ce să mai facem. Am dat amenzi, ultima de 50.000 de lei, dar trebuie să găsim urgent soluţii. Nici nu vreau să mă gândesc că din cauza Sadovei riscăm amenzi de 200.000 de euro/zi din partea UE. Groapa avea ca termen de închidere iulie 2009, dar nu s-a făcut nimic. La 1 decembrie, vine comisia de control din partea UE“, a declarat Ileana Şerban, comisarul-şef al Gărzii de Mediu Dolj. Ileana Şerban a ţinut să arate şi calculele greşite pe care şi le-au făcut doljenii, atunci când au raportat numărul gropilor de gunoi. „Alte judeţe au raportat 30-40 de gropi de gunoi. Noi am raportat 309, crezând că vom putea lua bani de la UE pentru fiecare. Nu au fost aşa. Ne-au pus să le închidem“, a mai spus comisarul-şef. Cu toate că s-au aplicat amenzi drastice, se pare că reprezentanţii administraţiei locale din Sadova nu au soluţii. „Din lipsă de fonduri, nu am reuşit să închidem gropile de gunoi. Ne trebuie peste 100.000 de lei. Folosim o parte din cei 700 de beneficiari ai venitului minim garantat pentru sortarea gunoaielor. Deşeurile biodegradabile sunt întinse pe izlazul comunal. Am fost chemaţi la prefectură şi am semnat un contract, în cadrul Eco Dolj, iar gunoaiele vor fi duse la groapa de gunoi a Craiovei. Va fi o staţie de sortare la Dobreşti, la 10 km de Sadova. Probabil că de la 1 ianuarie înţelegerea va deveni funcţională“, a spus Ştefan Lazăr, viceprimarul din Sadova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

15 COMENTARII