9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjZeci de copii părăsiţi au fost adoptaţi

Zeci de copii părăsiţi au fost adoptaţi

Zeci de minori abandonaţi de părinţii naturali sunt adoptaţi anual de către persoane care îşi doresc un copil. Micuţii pe care părinţii lor nu-i mai vor ajung la asistenţi maternali, iar reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj încep procedurile de pregătire a adopţiei. Fiecare cuplu care doreşte să înfieze un copil are pretenţia ca acesta să fie de o vârstă cât mai fragedă. Astfel, cu cât micuţii abandonaţi sunt mai mici, cu atât cresc şansele lor de a avea o familie. Potrivit reprezentanţilor DGASPC Gorj, majoritatea familiilor care vor să înfieze îşi doresc un copil de maximum doi ani, iar cei trecuţi de cinci ani au puţine şanse să-şi găsească părinţi. De asemenea, viitorii părinţi ai unui copil adoptat vor ca micuţul să fie sănătos. De la începutul acestui an şi până în prezent, pentru 12 copii există o şansă la o viaţă normală alături de o familie, pentru ei deschizându-se procedura de adopţie. Alţi patru micuţi au fost încredinţaţi, în vederea adopţiei. Printre fericiţii care vor avea parte de o copilărie alături de părinţi adoptivi nu se află nici un copil cu handicap.

Procedurile de adopţie durează mult

Într-o ţară în care birocraţia este una dintre marile probleme era aproape imposibil ca procedurile adopţiei să fie simple. Astfel, la noi, să înfiezi un copil durează un an şi devine în timp un joc al nervilor. Potrivit reprezentanţilor DGASPC Gorj, procedura de adopţie durează măcar un an şi depinde de instanţa de judecată, dar şi de termenele prevăzute de lege. Dacă vrei să adopţi un copil, e nevoie nu doar de răbdare, ci şi de bani. „Procedura de adopţie durează cel puţin un an, în funcţie de termenele pe care le dispune instanţa de judecată. Este mai greoaie procedura pentru că a adopta înseamnă a deveni părintele unui copil, a avea responsabilităţi faţă de acesta. Nu este un lucru simplu. Implică alte şi alte probleme. Cele mai multe cupluri solicită ca vârsta copilului să fie între zero şi trei ani“, a spus Ninela Gruia, director adjunct al DGASPC Gorj. Cei care vor să adopte un copil trebuie să îndeplinească anumite condiţii. Cele mai importante criterii pentru a deveni părinte adoptiv sunt cele materiale, dar şi garanţiile morale. De asemenea, foarte importante sunt şi starea sănătăţii adoptatorului, dar şi aptitudinea acestuia de educare a unui copil.

Peste 60 de micuţi au familie

În ultimii trei ani, peste 60 de copii din judeţul Gorj au fost adoptaţi. Potrivit reprezentanţilor DGASPC Gorj, în anul 2007, 34 de persoane şi familii cu domiciliul în judeţ au depus dosare pentru obţinerea statutului de persoană/familie aptă să adopte un copil. În acelaşi an, 28 de micuţi au fost adoptaţi. În anul 2008, 27 de persoane/familii au depus dosare pentru obţinerea statutului de persoană/familie aptă să adopte, iar 22 de familii au avut copii încredinţaţi în vederea adopţiei sau adoptaţi. „În acel an, în trei cazuri s-a revocat încredinţarea în vederea adopţiei. În 2009, 26 de persoane/familii au depus dosare pentru obţinerea statutului de persoană/familie aptă să adopte. Doar 16 familii au copii încredinţaţi în vederea adopţiei. Nu toate persoanele sau familiile care îşi doresc un copil îl pot avea“, a declarat Cristina Covei, reprezentanta DGASPC Gorj. În perioada în care se încuviinţau adopţiile internaţionale, 62 de copii gorjeni au fost adoptaţi în străinătate. Conform Ordonanţei de Urgenţă nr. 25/2007, evoluţia copiilor şi relaţiile dintre aceştia şi părinţii lor adoptivi au fost urmărite pe o perioadă de doi ani după încuviinţarea înfierii, prin intermediul Comitetului Român pentru Adopţii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS