20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCovei ar putea scăpa de arest

Covei ar putea scăpa de arest

La aproape un an de când a fost arestat preventiv, Iustin Covei ar putea ieşi din închisoare, după ce, vineri, Tribunalul Bucureşti i-a admis cererea de eliberare provizorie. Covei şi încă zece inculpaţi din dosarul în care sunt judecaţi pentru infracţiuni cu cărţi de credit ar putea scăpa de arest dacă şi magistraţii Curţii de Apel Bucureşti vor res-pinge recursul formulat de procurorii DIICOT.

Tribunalul Bucureşti a admis, vineri după-amiază, cererile de eliberare provizorie sub control judiciar formulate de Iustin Covei şi alţi zece inculpaţi din dosarul în care sunt judecaţi pentru constituire a unui grup infracţional organizat, deţinere de echipamente în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică şi efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos. Astfel, după 11 luni de când au fost arestaţi preventiv, Iustin Covei, dar şi Jean Mihăilă, Mihail Bârcă, Marius Dancă, Petrel Hălănei, Sergiu Dumitru, Eman Vătămăniţă, Marius Trîncă, Nicolae Dirivan, Alin Şoşa şi Sorin Buruiană au şansa să părăsească arestul şi să fie judecaţi în stare de libertate.
De pe 18 septembrie 2009, de când au fost arestaţi preventiv, Covei şi restul carderilor nu au reuşit să iasă din arest, în ciuda zecilor de cereri de eliberare provizorie sau de înlocuire a măsurii arestării preventive formulate.
Vineri, 13 august, norocul se pare că a fost de partea lor, pentru că Tribunalul Bucureşti a admis nu mai puţin de 11 cereri de eliberare provizorie sub control judiciar formulate de tot atâţia inculpaţi.
Potrivit informaţiilor făcute publice de Tribunalul Bucureşti, în şedinţa de vineri, instanţa a dispus punerea în libertate a celor 11 inculpaţi, dacă nu sunt arestaţi în altă cauză.  Totuşi, aceştia nu au ieşit din arest, pentru că, în aceeaşi zi, procurorii din cadrul DIICOT – Structura Centrală au declarat recurs, care se va judeca la Curtea de Apel Bucureşti. Potrivit reprezentanţilor DIICOT – Structura Centrală, „prin adresa nr. 2744/III-2/2010 din 13.08.2010, DIICOT – Structura Centrală a declarat, în termen legal, recurs împotriva încheierii de şedinţă din data de 13.08.2010, pronunţată de Tribunalul Bucureşti în dosarul nr. 11872/3/2010“. Astfel, cei 11 carderi vor putea ieşi din arest numai dacă vor convinge şi judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti că pot fi judecaţi în stare de libertate.

Patru grupuri infracţionale organizate

Reamintim că, în dimineaţa zilei de 17 septembrie 2009, poliţiştii din Bucureşti au ridicat din Craiova şi dus la audieri 23 de persoane, iar o zi mai târziu, 14 dintre ei – printre care şi Iustin Covei, Jean Marin Mihăilă, Ionel Călin, zis Nixon, şi Florin Nicolae Dirivan, zis Fulgerică – au fost arestaţi preventiv. Pe 8 martie 2010, Covei şi restul carderilor au fost trimişi în judecată, toţi fiind acuzaţi de constituire a unui grup infracţional organizat, deţinere de echipamente în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică şi efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos.
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, inculpaţii formau patru grupări infracţionale, cu legături între ele, care îşi derulau activitatea infracţională atât în România, cât şi în Australia, Iordania sau Cipru.
Anchetatorii au stabilit că Mihăilă opera în Australia, acolo fiind prins în 2009 şi un grup de „săgeţi“ trimis de acesta. Mihăilă lucra în colaborare cu Dragoş Dumitrescu, care opera în SUA. Fulgerică şi grupul său acţionau în Iordania şi Cipru, împreună cu Nixon. De altfel, Fulgerică şi Ştefan Butoi au fost arestaţi în 2008 în Cipru, pentru infracţiuni cu cărţi de credit. Cât despre Iustin Covei, procurorii au stabilit că acesta avea rolul de protecţie, pentru că tatăl şi unchiul său sunt magistraţi, dar a fost filmat şi când scotea bani din ATM-uri cu carduri clonate sau când proba aparatura. De asemenea, s-a mai stabilit că acesta s-a implicat şi în coordonarea „săgeţilor“ şi că opera împreună cu Petre Hălănei. Sorin Buruiană, zis Moşu sau Babu, acţiona în Australia şi Italia, aparatura fiind obţinută de la Hălănei. Aceştia din urmă îşi trimiteau „săgeţile“ în străinătate pentru a monta aparatura pe bancomate şi pentru a obţine datele cardurilor. Ulterior, aceste date erau trimise în ţară, unde se clonau cardurile şi se extrăgeau banii din conturi.

Laboratorul

În urma percheziţiilor făcute pe 17 septembrie 2009, într-un spaţiu comercial din Craiova care îi aparţinea lui Mihăilă a fost găsit un adevărat laborator de confecţionat aparatura folosită în comiterea infracţiunilor, tehnica fiind de departe cea mai performantă dintre cele descoperite până anul trecut în ţara noastră. Au fost găsite o maşină electronică ultraperformantă de frezat şi găurit, zeci de guri de bancomat, skimmere, zeci de minicamere video şi alte echipamente electronice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

41 COMENTARII