11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSute de bolnavi, chinuiţi la expertiză

Sute de bolnavi, chinuiţi la expertiză

Sute de pensionaţi pe caz de boală sunt reevaluaţi zilnic de comisiile de expertiză de la Casa de Pensii Dolj. Pentru aceasta, oamenii trebuie să aştepte ore întregi înghesuiţi pe un hol îngust în picioare şi pe o căldură insuportabilă.

Vânătoarea de pensionaţi pe caz de boală închipuiţi s-a transformat într-o adevărată prigoană a pensionarilor cu adevărat bolnavi. Sute de oameni sunt obligaţi să stea la cozi interminabile la Spitalul de Urgenţă Craiova în condiţii greu de imaginat pentru reexpertizare. În picioare, pe o căldură înăbuşitoare, aşteaptă ore întregi la uşa cabinetului de expertiză medicală ca să le fie reverificate dosarele de pensionare. În caz contrar, îşi vor pierde pensia de invaliditate.
Ion Genunche, de 56 de ani, din Coţofenii din Dos, este bolnav de ciroză. De cinci ani se luptă cu această boală cumplită, dar şi cu autorităţile, care îl cheamă periodic la reevaluare. De parcă n-ar şti că este o boală incurabilă. „De cinci ani nu îi dau decizie definitivă, îl plimbă mereu de colo-colo, de parcă ar fi un sac de cartofi. Luna trecută l-au chemat pentru examinarea de anul ăsta“, a spus un nepot al bărbatului.

Bolnav de ciroză, ţinut pe la uşi

Genunche s-a trezit cu noaptea în cap pentru ca la ora 7.00 să fie la spital. Era programat la ora 9.00 să se prezinte la comisia de expertiză împreună cu alţi 100 de pensionaţi pe caz de boală. Se făcuse ora 11.00 şi bărbatul, mic de statură, slab şi ireal de palid, era înfrânt de oboseală, dar tot nu reuşise să intre în cabinet. Erau prea mulţi la rând înaintea sa. Sprijinit de rudele sale, a ieşit din mijlocul mulţimii afară şi aproape că s-a prăbuşit pe treptele de la intrare. „Nu poate să stea mai mult de cinci minute în picioare din cauza bolii“, a explicat nepotul său.
Internări peste internări, asta a fost viaţa bărbatului în ultimii cinci ani. Şi cine ştie câţi mai are de trăit. Poate mai puţin decât spera, din cauza sistemului sanitar care lasă impresia că vrea să inventeze noi metode de tortură.
„Să ţii un bolnav incurabil în picioare la 40 de grade, înghesuit pe un hol strâmt cu alţi oameni, ore întregi, este inuman. Iar din pensia aia nenorocită de 700 de lei pe care o primeşte de la stat trebuie să mai plătească şi medicamente de 300 de lei pe lună. Plus că luna trecută i-au luat 100 de lei pe analize medicale, să demonstreze că are ciroză. Iar acum la reevaluare trebuie să-şi facă iar analizele, că altfel îi resping dosarul. Şi tot pe banii lui, pentru că spitalul nu mai are fonduri“, a spus nepotul bolnavului.

Medicii nu au timp
de explicaţii

Marian Georgescu, de 51 de ani, din Craiova este alt pensionar pe caz de boală care trebuie să-şi demonstreze nevinovăţia. Bărbatul suferă de obezitate, diabet insulino-dependent şi o grămadă de alte boli induse de diabet. Aceste boli nu îl împiedicau însă să aştepte la grămadă împreună cu ceilalţi pensionari ca să intre la comisia de expertiză. Doborât de oboseală, bărbatul s-a aşezat cu ultimele puteri pe o masă veche depozitată pe hol.
„Este moarte curată ce se întâmplă acum! Să chemi o sută de oameni odată la expertiză, ce guvern normal la cap ar face acest lucru? Trebuia să fi făcut o ordine pe fiecare zi, nu aşa, că se ajunge la genocid“, a spus bărbatul.
Medicii din cele două cabinete de expertiză medicală de la Spitalul de Urgenţă Craiova au refuzat să discute cu ziariştii despre nebunia de la uşi, pe motiv că au foarte mult de lucru. Una dintre doctoriţe a sugerat însă că ar fi bine ca directorul Casei de Pensii Dolj să fie întrebat despre organizarea de toată jena a activităţii de reexpertizare a pensionaţilor pe caz de boală din Dolj.
Directorul Casei de Pensii Dolj nu a putut răspunde, nefiind în unitate, iar purtătorul de cuvânt al instituţiei a declarat că nu cunoaşte subiectul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

21 COMENTARII