9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalTransport ilegal de tutun, descoperit la Bechet

Transport ilegal de tutun, descoperit la Bechet

Poliţiştii de frontieră şi vameşii din Bechet au descoperit un nou transport ilegal de tutun, gata pentru a fi folosit la fabricarea ţigărilor de contrabandă.
Vineri după-amiază, în jurul orei 16.00, un tir înmatriculat în Polonia a traversat Dunărea cu bacul din Bulgaria şi s-a prezentat la Punctul de Trecere a Frontierei Bechet pentru a intra în România. Potrivit documentelor de însoţire a mărfii, prezentate de şoferul autotrenului, Ştefan L., de 50 de ani, maşina era încărcată cu reziduuri de tutun, expediate în Grecia şi având ca destinaţie Lituania. Poliţiştilor şi vameşilor li s-a părut ciudat acest transport de „reziduuri de tutun“, care ar fi trebuit să traverseze Europa de la sud la nord, aşa că au decis să-l desigileze pentru a vedea ce este, de fapt, în interior.
În urma controlului efectuat la sediul Direcţiei Regionale pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Craiova, s-a descoperit că nu era deloc vorba despre reziduuri, ci tirul transporta 9.720 kg de tutun fin tăiat, ambalat în 108 cutii de carton. Tutunul, gata pentru a fi utilizat la fabricarea ţigaretelor, este însă un produs accizabil, astfel că oamenii legii au întocmit pe numele şoferului de tir un dosar penal atât pentru săvârşirea infracţiunii de contrabandă, sancţionată de art. 272 Cod Penal, cât şi pentru încălcarea Codului Vamal prin „folosirea de acte nereale la autoritatea vamală“. În plus, cantitatea de tutun fără acte în regulă şi tirul care transporta marfa de contrabandă, cu o valoare în vamă de 515.160 de lei (peste 120.000 de euro), au fost confiscate.
Oamenii legii bănuiesc că, de fapt, tutunul urma să ajungă în fabrici clandestine de ţigarete din România. Potrivit calculelor făcute de specialiştii Autorităţii Naţionale a Vămilor, valoarea pe piaţa neagră pe care ar fi avut-o ţigaretele făcute din acest tutun ar fi fost de aproape… cinci milioane de lei (50 de miliarde de lei vechi).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS