20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalRomânia, fruntaşă la avorturi

România, fruntaşă la avorturi

România continuă să fie fruntaşă în Europa în ceea ce priveşte avorturile, chiar dacă în ultimii ani numărul femeilor care au recurs la întreruperea de sarcină a scăzut ca urmare a introducerii mijloacelor de contracepţie.

Potrivit ultimelor statistici ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi Eurostat, România are încă un număr mare de avorturi, de aproximativ 60 la 100 de naşteri, comparativ cu alte state de pe continent, cum ar fi Belgia sau Elveţia, care declarau 14, respectiv 15 avorturi la 100 de naşteri, sau Polonia, care a raportat un singur avort la 100 de naşteri. Media avorturilor în Europa este undeva între 20 şi 30 la 100 de naşteri. Doar Rusia ne depăşeşte, cu 95 de avorturi la 100 de naşteri.
În ciuda situaţiei actuale, care ar putea fi considerată îngrijorătoare, ţara noastră a stat şi mai prost la acest capitol. Potrivit statisticilor Ministerului Sănătăţii, din 1990 şi până în 2009 s-au înregistrat 7.259.596 de avorturi. O adevărată explozie a avorturilor s-a produs în 1990, odată cu legalizarea întreruperilor de sarcină, când au fost înregistrate 992.265 de avorturi, un număr de peste trei ori mai mare decât cel al naşterilor, de 314.746. După apariţia pe piaţă a mijloacelor de contracepţie, în 2000, numărul avorturilor a cunoscut o scădere constantă de la an la an. Abia din 2004, numărul naşterilor l-a întrecut pe cel al avorturilor, ajungându-se în 2008 la un minim de 127.900 de avorturi, mai mic chiar decât în 1989, când acestea erau ilegale.

42 de avorturi la 100 de naşteri

Doljul este în prezent unul dintre judeţele cu cea mai scăzută rată a avortului din ţară. În 2009 s-au înregistrat 42 de avorturi la 100 de naşteri, ceea ce constituie un motiv de mândrie pentru autorităţile sanitare locale, având în vedere situaţia dinainte de 2000. „La sfârşitul lui 1990 era o situaţie alarmantă. Numărul avorturilor era mai mare decât cel al naşterilor. După 2000, odată cu implementarea programului naţional de planificare familială, s-a ajuns în prezent la un număr mai mic de avorturi comparativ cu numărul naşterilor“, a declarat dr. Ştefan Popescu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Dolj.
Numărul avorturilor declarate anul trecut în Dolj a fost de 3.001, cu aproape 11% mai puţine decât cele 3.368 din 2008, însă, în realitate, ar putea fi mult mai mare, pentru că majoritatea avorturilor la cerere se fac în cabinetele particulare.
La Spitalul Municipal „Filantropia“ din Craiova s-au făcut doar şase avorturi în ultimele trei luni. Conducerea spitalului susţine că acest lucru se întâmplă din cauza concurenţei pe care o fac cabinetele private, mult mai bine dotate, şi a faptului că un avort la cerere costă. „Pentru un avort se plătesc 150 de lei, iar dacă tot plătesc, femeile preferă să meargă la cabinete private. Singurele cazuri la noi în care nu se solicită plată sunt avorturile provocate. Sunt considerate urgenţe, iar tratamentul se aplică în regim de spitalizare de o zi“, a declarat dr. Mihaela Tătaru Abagiu, managerul Spitalului Municipal „Filantropia“ Craiova.

Mai multe avorturi la ţară

Potrivit datelor oficiale din Dolj, anul trecut s-a observat o scădere cu 25% a numărului avorturilor la oraş, în timp ce în mediul rural numărul acestora a crescut cu 5%.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII