19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalLimitarea consultaţiilor lasă diabeticii fără medicamente

Limitarea consultaţiilor lasă diabeticii fără medicamente

Noul sistem de programare a bolnavilor pune în primejdie viaţa diabeticilor, care nu mai pot fi consultaţi şi nu mai pot primi reţete, întrucât Ministerul Sănătăţii le-a impus medicilor limitarea numărului de consultaţii pe zi.

Sistemul de programare a bolnavilor şi noile norme privind numărul maxim de pacienţi care pot fi văzuţi de un medic, introduse de Ministerul Sănătăţii din luna aprilie în toate cabinetele aflate în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, sunt o adevărată nenorocire pentru bolnavi şi medici. După ce medicii de familie s-au plâns că sunt obligaţi din cauza limitării numărului de consultaţii la 20 să programeze la perioade inadmisibil de mari bolnavii la consultaţii sau să le ceară bani pentru consultaţii, acum a venit rândul medicilor specialişti.

Nouă medici la 28.000 de bolnavi

Medicii specialişti în diabet din Craiova sunt puşi într-o situaţie cel puţin bizară. Aceştia susţin că sunt nevoiţi să refuze bolnavi de diabet, ca să nu încalce „directivele“ care îi obligă să aibă cel mult 28 de consultaţii pe zi.
În Craiova sunt nouă specia-lişti diabetologi. Aceştia trebuie să elibereze reţete bolnavilor de diabet care trebuie să se prezinte la cabinet o dată la trei luni. Până la introducerea noului sistem de programare a bolnavilor, medicii vedeau în jur de 40-50 de bolnavi pe zi. Ce-i drept, consultaţia era foarte scurtă, însă pacienţii obţineau reţeta gratuită pentru medicamentele care le asigurau supravieţuirea în următoarele trei luni: antidiabetice orale sau insulină.
După noile normative, medicii specialişti trebuie să vadă maximum 28 de bolnavi pe zi. În alte împrejurări, ar fi fost poate o soluţie bună, însă probabil experţii ministerului care le-au elaborat nu s-au gândit şi la faptul că în unităţile sanitare sunt prea puţini medici specialişti acreditaţi să lucreze cu bolnavii de diabet. În Craiova, de exemplu, potrivit coordonatorului Programului Naţional de Diabet Dolj, există doar nouă medici, care trebuie să elibereze reţete la 28.000 de bolnavi de diabet. „Avem cinci medici în policlinica Spitalului de Urgenţă, doi (dintre care unul cu jumătate de normă) la Spitalul Municipal «Filantropia», un medic la Spitalul CFR şi unul la Centrul de Diagnostic Plus Medica. Pentru ca ei să vadă toţi bolnavii, ar trebui să consulte fiecare zilnic 40-50 de persoane“, a declarat prof. dr. Maria Moţa, coordonatorul Programului de Diabet în judeţul Dolj.

Medicii plătesc tratamentul dacă dau gratis consultaţii

Şi cum nu se poate modifica schema de personal, posturile fiind blocate, pentru ca toţi bolnavii să poată primi reţete, medicii s-au arătat dispuşi să facă muncă voluntară, acceptând să aibă 40-50 de consultaţii pe zi, ca şi până acum, şi să le fie plătite 28. Numai că faptele bune sunt pedepsite, aşa că medicii s-au trezit că nu pot să ofere consultaţii gratuite fără să li se impute. „Avem obligaţia să efectuăm 28 de consultaţii pe zi. Am acceptat să ne fie plătite doar aceste consultaţii, iar noi să vedem 50 de bolnavi pe zi, dar nu avem voie. Din păcate, potrivit noilor normative, nu putem să eliberăm mai mult de 28 de reţete gratuite pe zi, iar în cazul în care o facem, aceste reţete ni se impută. Nici un medic nu îşi va putea permite să plătească din propriul buzunar 100.000 de lei pentru medicamentele pacienţilor săi“, susţine Maria Moţa.
Pe de altă parte, nici medicii de familie nu pot să preia bolnavii de diabet pentru că şi ei au numărul de consultaţii limitat la 20.
În prezent, situaţia este cum nu se poate mai sumbră. Aproape jumătate din bolnavii de diabet nu vor mai putea să primească reţetă gratuită şi vor fi nevoiţi să-şi plătească tratamentul. Un lucru de neimaginat pentru aproximativ 10.000 de pacienţi din Dolj care ar trebui să scoată sume mari din buzunar pentru tratament: între 100 şi 500 de lei pentru insulină şi până în 100 de lei pentru antidiabetice orale.
Societatea Română de Diabet a făcut demersuri pe lângă Ministerul Sănătăţii pentru a schimba normativele de consultaţii – pentru că întreaga ţară se confruntă cu această problemă -, însă până acum nu s-a primit nici un răspuns. Medicii specialişti în diabet speră să primească un răspuns pozitiv cât mai repede, pentru că în această săptămână urmează să fie semnate contractele pentru Programele Naţionale de Sănătate pe 2010, prin care se realizează finanţarea, inclusiv pentru diabet.

Fonduri de criză

În 2010, numărul bolnavilor de diabet a crescut faţă de anul trecut cu 10%, în timp ce fondurile s-au redus simţitor. Mai mult, o treime din sumele alocate în acest an pentru diabet vor fi folosite pentru plata datoriilor din anii trecuţi, astfel încât banii se vor termina, potrivit medicilor, până la sfârşitul lui iunie.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII