17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPe urmele trecutului

Pe urmele trecutului

De mai bine de 25 de ani caută leac pentru trup, practicând medicina, pentru că o găseşte, în cel mai profund sens, umanistă. A pus pe picioare două dispensare, acolo unde existau doar cârciumi. A scris. A desenat. E obsedat de generaţiile viitoare, fapt pentru care merge în şcoli să le povestească elevilor despre propria istorie. Când nu e medic, îl găseşti printre săpăturile arheologice, căutând urmele trecutului.

A început cu opt ani în urmă. Era la cabinet, încercând să găsească de unde vine durerea, ca să poată spune omului din faţa sa ce are de făcut. Atunci a aflat prima dată de el. Aproape că nu i-a venit să creadă. Era atât de aproape şi totuşi trecuseră peste 20 de ani şi nu ştiuse nimic. „Să aflu despre situl de la Răcari a fost un şoc. Şi acela nu e singurul. Oriunde ai merge, găseşti urme ale patrimoniului cultural în Oltenia aceasta, dată de la Dumnezeu în mod nedrept, căci nu ştim s-o preţuim“, rosteşte medicul de familie Adrian Gheorghe, preşedintele ONG-ului „Alexis“. „Alexis“ nu este un proiect de cabinet. E dorinţa unor oameni care vor să arate imaginea acestui colţ de ţară, e munca de pe şantiere, lângă arheologi, e vremea petrecută în şcoli, pentru ca generaţiile viitoare să nu înveţe despre trecutul abstract. Este visul de a aduce laolaltă specialişti, învăţăcei şi turişti, într-o şcoală de arheologie aplicată, unde „să poată da cu pensula, cu căzmăluţa, să înveţe în ateliere de lucru cum găteau strămoşii, cum îşi croiau hainele sau cum purtau armurile“, aşa cum se-ntâmplă deja pe alte meleaguri.

Eroii de zi cu zi

Ar vorbi neîntrerupt despre lucrurile care-l pasionează şi despre cei pe care-i preţuieşte. „Oamenii de valoare sunt cei care produc, nu cei din apropierea lor. Despre ei trebuie povestit. Dar cine mai scrie şi cine mai citeşte despre asta, când rating fac cei care jefuiesc bănci cu cagula pe cap şi când suntem atât de ocupaţi… Am o colegă medic, care de 20 de ani e prima la serviciu. Şi, dacă o întrebi de ce, îţi va spune că vine pentru pacienţi. Pe arheologul Dorel Bondoc, eu l-aş ţine alături de un mare chirurg sau pictor sau cercetător. E nebun după arheologie. Eroii de zi cu zi. Însă, într-o lume întoarsă cu fundul în sus, a fi om obişnuit e ceva exotic. Poporul acesta ar trebui întâi să-nveţe să nu mai scuipe pe jos şi apoi să se pregătească de progres“.

Experimentul Radovan

În timp, identificarea, salvarea şi promovarea siturilor arheologice au devenit obiective pentru „Alexis“. Apogeul a fost „experimentul Radovan“, unde s-a plecat de la deducţia că orice localitate poate avea în vecinătate vestigii şi se va supune algoritmului: sursă de apă, pădure, deal, structura în care se formau aşezări în diverse epoci trecute. „Această ţară e un tezaur, dar la modul concret, ce poate fi dovedit. Cea mai mare nenorocire însă e că se găseşte pe proprietate privată. Cum este cazul la Cioroiu Nou, spre exemplu. În 2007, am cumpărat o parte din terenul de acolo şi primul imbold a fost să declar … aşa, maiestuos, că pământul acela este scos din uzul agricol şi că niciodată lucrările de arheologie nu vor mai fi acoperite. Pentru că asta se întâmplă peste tot. Proprietarii te lasă să-ţi vezi de vestigii, dar când vine vremea recoltelor, lucrările se acoperă şi omul sapă să-şi pună cartoful, lubeniţa şi ce mai are el de cultivat“, povesteşte Adrian Gheorghe. Tot din 2007, „Alexis“ colaborează cu Muzeul Olteniei, acolo unde ajung artefactele descoperite pe şantierele arheologice, punând la dispoziţie logistica.

Visul

„În Xanten, Germania, există un parc arheologic cu elemente reconstruite din epoca romană. Aşa cum visul lui Dorel Bondoc a fost să avem în zona aceasta un sit vizitabil, eu îmi doresc o şcoală de arheologie aplicată, cu un minimum de dotări, unde să vină elevii sau voluntarii să dea cu pensula, cu căzmăluţa, unde să existe ateliere de lucru în care să se gătească exact ca în trecut, să se croiască haine de epocă, iar, seara, unul dintre arheologi să ţină prelegeri din teren“. Până la materializarea visului, însă, Adrian Gheorghe le desenează pacienţilor pe tablă sau pe faianţă ce se întâmplă cu organismul şi le explică de ce apar bolile. Adună material pentru site-ul organizaţiei, http://alexisphoenix.org. Sau merge prin şcoli, unde le „arată“ elevilor istoria, prezentând fiecare detaliu, „ca pe un mister al minţii omeneşti, foarte creativă şi minunată minte, cea mai bună din Univers, făcută după cea a lui Dumnezeu şi arătând ca şi a Lui!“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS