17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalOltenia, împărţită între şmecheri şi patroni

Oltenia, împărţită între şmecheri şi patroni

O analiză a GdS în mediul de afaceri din regiune scoate la iveală că în Dolj sunt cele mai multe firme din Oltenia cu pierderi. El este judeţul cel mai expus la evaziune, din cauza pierderilor pe mai mulţi ani consecutivi. În acelaşi timp, companiile din Olt sunt cele mai profitabile, în Vâlcea, „grosul“ pierderilor se concentrează la 13 firme, iar în Gorj, profiturile sunt acceptabile. Unii sunt patroni, alţii – doar şmecheri.

Doar 19.000 de firme din Dolj, Gorj, Olt şi Vâlcea au înregistrat profit pe anul 2007, în timp ce aproape 15.400 de societăţi din aceleaşi judeţe au avut pierderi. Cifrele sunt foarte apropiate şi sunt furnizate de direcţiile finanţelor publice din fiecare judeţ, unde îşi depun bilanţurile întreprinderile mijlocii, cele mici şi microîntreprinderile. Marii contribuabili îşi raportează profiturile direct la ANAF.
O analiză a mediului de afaceri din Oltenia a scos la iveală particularităţi ale companiilor din fiecare judeţ. Despre profitabilitatea lor a vorbit Gheorghe Lăpădat, director al Fondului Local de Garantare Craiova, filială a Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri IFN SA, companie care se ocupă exact cu analizarea performanţelor companiilor pentru a le accepta la garantarea creditelor. Datele oficiale arată că în Dolj, de exemplu, există un număr exagerat de mare de firme pe pierdere. „Există mai multe particularităţi. În primul rând, în Dolj sunt foarte multe firme pe pierderi, ceea ce demonstrează, pe de o parte, o capitalizare neadecvată, iar pe de altă parte, că nu au fost evaluate corect riscurile şi nu au fost dimensionate corect cheltuielile, finanţările. Încă o particularitate specifică Doljului – acelaşi patron deţine un grup de firme, dintre care una are profit, iar celelalte acumulează pierderi şi datorii către stat“, a spus Lăpădat.
Managerul Fondului Local de Garantare susţine că din propria analiză asupra companiilor din regiune s-a demonstrat că în Olt sunt cele mai profitabile şi bine capitalizate, mai ales în domenii precum industria alimentară, agricultură şi construcţii. Analiza lui Lăpădat arată că în acest judeţ sunt cei mai serioşi întreprinzători. Multe companii din Olt se caracterizează prin profituri mari, susţinute an de an, inclusiv pe 2008. „În Vâlcea, profiturile mari sunt în domeniul transporturilor, pentru că acolo se concentrează cei mai mari transportatori din România. Gorjul se evidenţiază prin firme puternice în comerţ şi producţie (mobilier). În Mehedinţi s-a dezvoltat transportul fluvial de mărfuri, unde au apărut multe firme, care au profituri bune“, a adăugat Gheorghe Lăpădat.   

Dolj – firme multe, pierdere mare

Doljul este judeţul cu cele mai multe firme care au depus bilanţ contabil – 17.481 de entităţi, dar multe dintre acestea au înregistrat pierderi pe perioada analizată. DGFP Dolj anunţă că doar 6.562 de societăţi au fost profitabile în 2007, în timp ce 7.428 de companii au lucrat pe pierdere, iar 3.491 au fost pe zero.
Directorul executiv al DGFP Dolj, Mihai Antonescu, spune că este destul de mare numărul firmelor cu pierderi şi că unele dintre acestea au fost verificate de inspectorii Fiscului, pentru că prezentau „risc mare de evaziune fiscală, având pierderi pe trei ani consecutivi. Unde există asemenea pierderi există şi suspiciuni că la firma respectivă se întâmplă ceva“. Antonescu spune că multe firme care sunt pe pierderi fie îşi umflă cheltuielile nejustificat (ceea ce înseamnă încălcarea legilor în vigoare), fie nu declară toate veniturile (caz clar de evaziune fiscală).

Gorjul, mai mult profit

Conform bilanţurilor contabile depuse la DGFP Gorj, din 7.108 firme, 4.121 au înregistrat profit. Pierderi au avut 2.213 societăţi, care au întâmpinat diverse probleme pe piaţă. Gheorghe Paraschivu, directorul general al DGFP Gorj, spune că au existat şi 774 de firme care nu au înregistrat nici pierderi, nici profit. „Societăţile care au avut profit au fost mai multe, iar suma totală a acestuia este destul de mare. Avem un profit declarat de 265.787.063 de lei şi pierderi de 86.525.264 de lei. Vom vedea ce se va întâmpla în continuare“, a spus Gheorghe Paraschivu.

Vâlcea: pierderea este în creştere

În judeţul Vâlcea, pierderile raportate de operatorii economici în 2007 au crescut cu 67% faţă de anul anterior, susţine directorul executiv al DGFP, Gheorghe Gogîrnoiu. Instituţia a dat publicităţii şi cifrele din situaţiile financiare depuse în 2008 (pentru 2007). 4.642 de firme au înregistrat profituri totale de 297 de milioane de lei şi 3.393 au cumulat pierderi de aproape 110 milioane de lei. DGFP Vâlcea comunică faptul că 42% din pierderi s-au înregistrat la companii din domeniul comerţului, iar 32% – la firme din industrie. Interesant este şi că suma cea mai mare a pierderilor au avut-o doar 13 societăţi din judeţ.

Olt: profitabilitate bună

Datele furnizate de DGFP Olt arată că, faţă de celelalte judeţe analizate, aici companiile sunt mai profitabile. Cele 3.968 de societăţi din Olt care au avut activitate bună în 2007 au declarat un profit de 282 de milioane de lei, iar 2.362 de firme – pierderi de 72 de milioane de lei. Finanţele din acest judeţ anunţă că pierderea cea mai mare a fost în comerţ şi industrie, iar profiturile cele mai importante s-au realizat în domenii precum industria, comerţul şi construcţiile.
  Pentru acest material au fost folosite informaţii de la corespondenţii GdS Mihaela Floroiu – Gorj şi Maria Păun – Olt.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII