9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalZeci de familii din Balş, fără apă şi căldură

Zeci de familii din Balş, fără apă şi căldură

Zeci de locatari ai unui bloc din Balş au rămas de luni fără apă şi fără căldură, din cauza datoriilor mari pe care asociaţia le-a acumulat către furnizorul de apă. Deşi singura ieşire din această situaţie o reprezintă separarea consumului de apă şi plata restanţelor, peste 80 de familii nu au făcut aceste demersuri până acum.

Peste 80 de familii care locuiesc într-un bloc din Balş au rămas de luni fără apă la robinete. Din cauza datoriilor mari către societatea furnizoare de apă, locatarii au fost obligaţi să facă separarea consumului de apă, prin realizarea unei instalaţii noi, cu contor pentru fiecare locuinţă. O bună parte din cele 100 de familii care locuiesc în blocul G3 de pe strada Nicolae Bălcescu nu au plătit această nouă instalaţie. Mai mult, oamenii au datorii mari la asociaţie, iar pentru a se branşa la această instalaţie trebuie să achite restanţele care, în unele cazuri, ajung şi la 10.000 de lei pentru o familie. Astfel, s-a ajuns în situaţia în care zeci de familii nu au apă şi nici căldură. Locatarii sunt revoltaţi şi spun că furnizorul de apă, Aquatrans, nu ar fi trebuit să le oprească apa pe vechea conductă, în condiţiile în care doar câteva locuinţe au fost racordate la instalaţia nouă.

Contradicţii

Unii locatari acuză firma care s-a angajat să execute lucrările de separare, Aprov Construct, că nu are personal suficient şi nu face la timp branşarea. „Am plătit încă de luni cei 200 de lei care s-au cerut pentru instalaţie. Am luat de la asociaţie şi dovada că suntem la zi cu plata, însă nici până astăzi nu avem apă la robinete. Sunt medic pneumolog şi tratez pacienţi care suferă de boli grave, unele dintre ele transmisibile. Când ajung acasă, nu am apă să mă spăl. Nici căldură nu avem, pentru că avem centrală termică individuală, care nu funcţionează fără apă. În aceeaşi situaţie sunt toţi locatarii acestui bloc de 100 de garsoniere“, a spus Camelia Jianu, una dintre locatarele imobilului cu pricina.
Pe de altă parte, patronul societăţii care execută lucrarea, Ion State, a spus că locatarii care au plătit conductele şi execuţia lucrării au deja apă la robinete. „Doar 13 locuinţe au apă la robinete. Acestea au fost singurele care au achitat lucrarea executată de noi şi care au prezentat dovada că nu au datorii la asociaţie. Restul vor avea apă atunci când vor plăti. Despre cazul familiei Jianu, ţin să vă spun că nu a plătit toată suma pentru lucrare, respectiv 235 de lei, ci numai 200 de lei. Eu voi lega şi locuinţa dânşilor la noua reţea, chiar dacă îmi mai datorează bani, însă, deocamdată, nu am ajuns cu lucrările acolo“, a spus Ion State.
Cazul a ajuns şi în atenţia Primăriei Balş, care nu poate însă interveni. „Noi am mers la faţa locului şi am analizat situaţia. Aquatrans împreună cu societatea care realizează lucrările de separare au decis să închidă vechea conductă de apă, pe de o parte din cauza datoriilor foarte mari ale locatarilor, iar pe de altă parte, din cauză că aceasta nu mai prezenta siguranţă. Oamenii trebuie să înţeleagă că nu au altă soluţie decât să îşi plătească datoriile la asociaţie şi să achite firmei contravaloarea lucrărilor, pentru a avea din nou apă la robinete. În acest sens, ne gândim să realizăm, împreună cu asociaţia, un plan de reeşalonare a datoriilor“, a spus Cristi Popescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Balş.
Având în vedere numărul mare de locuinţe aflate în blocul G3, dar şi restanţele imense pe care unii proprietari le au la asociaţie, multe familii vor fi nevoite să stea în continuare fără apă curentă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS