17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSalariile bugetarilor se vor mari din aprilie

Salariile bugetarilor se vor mari din aprilie

Ministerul Muncii solicită Finanţelor ca în majorarea salariilor bugetarilor să se ţină cont doar de creşterea prognozată a preţurilor de consum, iar această măsură să fie aplicată diferenţiat, cu preponderenţă în zona salariilor mici, începând cu luna aprilie 2009. Reprezentanţii Ministerului Muncii îşi propun să reintroducă practica raportării salariilor la coşul minim de consum prin reactualizarea trimestrială a acestuia şi publicarea lui în Monitorul Oficial. Calcularea acestuia ar urma să fie făcută de specialişti din Institutul Naţional de Statistică şi din Comisia Naţională de Prognoză.

Creşteri salariale în funcţie de productivitatea muncii

 

Cea de-a doua etapă a creşterilor salariilor din sectorul bugetar ar putea avea loc abia din luna octombrie, în funcţie de modul cum sunt resimţite efectele crizei economice în România şi de productivitatea muncii.

„În partea a doua a anului 2009, în funcţie de creşterea economică, pe primele nouă luni ale anului se va asigura o creştere salarială corespunzătoare creşterii productivităţii sociale a muncii“, se arată în pachetul de „măsuri privind salarizarea, pensiile şi protecţia socială“ transmis Ministerului de Finanţe. Reprezentanţii Ministerului Muncii solicită conducerii Ministerului de Finanţe să aprobe acest pachet de măsuri în regim de urgenţă, fără a specifica însă efortul bugetar necesar aplicării măsurilor. Guvernul intenţionează o mărire a salariilor mici din sistemul bugetar cu cel mult 10% în 2009, iar cele mari vor creşte într-o proporţie mai mică, astfel încât media creşterii salariilor bugetare să nu depăşească rata prognozată a inflaţiei, de 5%.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU