11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalArde factura de căldură

Arde factura de căldură

Craiovenii vor plăti cu aproape 40 de lei mai mult pentru o gigacalorie de la 1 ianuarie 2009, conform unei decizii a consiliului local municipal.

Noul tarif al căldurii în Craiova creşte la 186,26 lei pentru o gigacalorie, de la 1 ianuarie 2009, a decis municipalitatea din Bănie, în tandem cu Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitate Publică (ANRSCUP). Craiovenii vor plăti de la anul cu 38,56 lei mai mult pentru o gigacalorie, din pricina scăderii subvenţiilor. Primăria Craiova a stabilit pentru anul viitor acordarea unei subvenţii, conform legii, de 23% din valoarea de producţie a energiei termice, iar ANRSCUP a prevăzut o compensare unitară a cheltuielilor cu combustibilii folosiţi la producerea energiei termice de 33,77 lei pentru o gigacalorie. Trebuie menţionat însă că subvenţia stabilită de ANRSCUP se contabilizează numai în cazul căldurii livrate prin centralele termice, instalaţii care la Craiova mai deservesc doar 6% din totalul apartamentelor încălzite în sistem centralizat. După aplicarea formulelor avizate de ANRSCUP, s-a ajuns la tariful de 186,26 lei pentru o gigacalorie, faţă de 147,70 lei, actualul preţ. Directorul general al Regiei Autonome de Termoficare Craiova, Tatian Tudorache, recunoaşte că diferenţa rezultă din cuantumul subvenţiilor şi nu din scumpiri ale materiei sau procesului de producţie, dar spune că acestea sunt reglementările. „Preţul de referinţă a fost calculat în baza ordinelor şi ordonanţelor în vigoare şi a previzionării producţiei de energie termică din 2009. Tendinţa autorităţilor naţionale de reglementare este să diminueze cât se poate subvenţiile“, a spus Tudorache.

 

Alte cifre

 

În Craiova, preţul de producţie al unei gigacalorii este de 239,71 lei cu TVA, la ieşirea din punctul termic. În calculul preţului de referinţă s-au luat valoarea de 184,58 lei pentru o gigacalorie, obţinută după scăderea subvenţiei de 23%, şi cantitatea estimată pentru 2009, de 427.704 gigacalorii.

În cazul centralelor termice, preţul de producţie este de 321,63 lei gigacaloria, dar în calcul s-a luat valoarea de 213,89 lei, rezultată după scăderea subvenţiei locale de 23% şi a celei pentru combustibil de 33,77 lei pe gigacalorie. Pentru 2009, Termoficarea a luat în calcul o producţie de 27.000 de gigacalorii în centrale termice. Tatian Tudorache spune însă că toată lumea va plăti 186,26 lei, diferenţa între acest tarif şi preţurile de mai sus urmând să fie acoperită de subvenţiile locale lunare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII