10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalRemuneraţia, soluţia la colectarea deşeurilor

Remuneraţia, soluţia la colectarea deşeurilor

Pentru a convinge cât mai multe persoane să se implice în depunerea şi colectarea deşeurilor din echipamente electrice şi electronice e nevoie de un stimul financiar.

 

În Dolj, există, în prezent, nouă operatori economici care au autorizaţii de colectare, reciclare şi tratare a DEEE (Deşeurilor din Echipamente Electrice şi Electronice). „Patru dintre aceştia au pe stoc 40 de tone de DEEE“, a declarat Dumitru Toma, reprezentantul Gărzii de Mediu Dolj, la conferinţa euroregională „Deşeuri din echipamente electrice şi electronice, inclusiv surse de iluminat“, organizată ieri, la Craiova.

 

Banii oferiţi nu acoperă nici cheltuielile de colectare

 

Motivul pentru care consumatorii doljeni nu se înghesuie să se debaraseze de aparatura electrică şi electronică veche este simplu. „În primul rând, puterea de cumpărare este foarte scăzută. Persoane din mediul rural au echipamente electrice şi electronice vechi de 20-30 de ani, de care se despart cu greu“, a adăugat Dumitru Toma, care a precizat că, pentru a renunţa la respectivele obiecte, oamenii trebuie să fie stimulaţi. Afirmaţia a fost susţinută şi de alţi participanţi la conferinţa organizată de Centrul Naţional pentru Dezvoltarea Durabilă a Societăţii (CNDDS). „Interesul scăzut pentru programele de colectare şi reciclare este cauzat de lipsa de cunoaştere a fenomenului. Soluţia ar fi ca, în afară de afişe, să fie daţi şi bani pentru cei care au strâns“, a explicat Mihai Posedaru, directorul executiv al Eco Tic (organizaţie colectivă de gestionare a DEEE din domeniul IT&C şi al electronicelor de consum). Asta, deoarece, potrivit reprezentanţilor unei firme de colectare din Vâlcea, „pe lângă faptul că nu există o mediatizare corespunzătoare, remuneraţia, în cele mai multe cazuri, nu acoperă nici măcar cheltuielile de colectare“.

 

Pentru un mediu mai curat trebuie să reciclăm deşeuri

 

Conferinţa de la Craiova a fost cea de-a doua organizată în România. „Este o conferinţă care doreşte să pună faţă în faţă atât reprezentanţii asociaţiilor care se ocupă de gestionarea deşeurilor, cât şi pe cei ai firmelor de colectare şi ai autorităţilor locale din regiune“, a spus Ionuţ Georgescu, reprezentantul CNDDS, care a subliniat ideea potrivit căreia pentru a avea un mediu mai curat trebuie să colectăm şi să reciclăm cât mai multe deşeuri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS