19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjGorjenii au ieşit la urne după prânz

Gorjenii au ieşit la urne după prânz

Locuitorii judeţului Gorj s-au trezit mai târziu şi au aşteptat să se ridice ceaţa pentru a merge la vot, prezenţa la urne înainte de prânz fiind cu mult sub media înregistrată la alegerile anterioare.

 

Gorjenii nu s-au înghesuit la urne şi au preferat căldura sobei sau a caloriferului în locul mersului la vot. Încă de la primele ore ale dimineţii, în majoritatea localităţilor din judeţ se înregistrau ceaţă densă şi temperaturi scăzute. Potrivit primelor date oficiale comunicate de BEJ Gorj, prezenţa la vot până la ora 10.00 a fost de 5,07%, procent care situa judeţul pe locul 17 la nivel de ţară.

Cristina Celea, purtătoarea de cuvânt a Biroului Electoral Judeţean, a precizat că, la nivel urban, prezenţa la urne a fost de 4,30%, procent care situa Gorjul pe locul 22 pe ţară, în timp ce, în mediul rural, s-a înregistrat o prezenţă la vot de 5,79% – locul 12 pe ţară. La secţia de votare din incinta Căminului de îngrijire şi asistenţă Suseni, câteva zeci de bătrâni au vrut să voteze, însă li s-a explicat că o pot face numai dacă au domiciliul în localitate. Dintre cele 240 de persoane cu drept de vot, până la ora 13.00 votaseră doar 33. La Secţia nr. 50 din Târgu Jiu, până la aceeaşi oră, se prezentaseră la urne 120 de alegători, din 1.300. De asemenea, la secţia amenajată în incinta Universităţii „Constantin Brâncuşi“ din Târgu Jiu participaseră la scrutin, până la ora 13.00, 400 de cetăţeni, din 1.928.

 

Au votat şi VIP-urile

 

Candidaţii şi şefii din administraţia locală au mers la vot până în prânz, în cele mai multe cazuri fiind însoţiţi de membrii familiei. Preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, a declarat că se aşteaptă ca viitorii parlamentari să fie mai responsabili, având în spate votul direct al cetăţenilor: „Am votat de dimineaţă şi vreau ca viitorii parlamentari, indiferent cine vor fi aceştia, să dea dovadă de unitate în a reprezenta interesele judeţului. Eu intenţionez să le propun celor opt parlamentari realizarea unui grafic lunar de întâlniri cu şefii principalele instituţii ale judeţului, pentru a lucra împreună“.

Fostul preşedinte al PD-L Gorj, Ionel Manţog, s-a declarat dezamăgit de prezenţa scăzută la urne, iar ex-inspectorul şcolar general Liviu Andrei, candidat pentru Senat, a fost nemulţumit că o parte a jurnaliştilor a trebuit să ducă muncă de lămurire cu unii preşedinţi de secţii pentru a putea să facă fotografii în sălile unde avea loc scrutinul.

Prefectul de Gorj, Victor Banţa, a votat în cursul după-amiezei, întrucât a fost nevoit să îşi aştepte soţia să vină de la ţară. Liberalul Dan Ilie Morega şi-a exprimat opţiunea electorală în localitatea natală, Padeş, iar Pantelimon Manta, la Novaci. Candidatul democrat-liberal Adrian Gorun a votat la Motru Sec, în comuna Padeş, iar fostul prefect Toni Greblă, la Colegiul „Virgil Madgearu“ din Târgu Jiu. De asemenea, vicepreşedintele Partidului Social Democrat, Victor Ponta,
s-a prezentat ieri-dimineaţă la Secţia de votare nr. 45, amenajată în sediul Şcolii Generale nr. 7 din cartierul târgujian Vădeni, împreună cu soţia Daciana şi primarul municipiului Târgu Jiu, Florin Cârciumaru.

 

Urne pentru deţinuţi

 

Şi deţinuţii cu drept de vot închişi în Penitenciarul de Maximă Siguranţă din Târgu Jiu au participat la scrutinul din 30 noiembrie. Numai cinci dintre ei au avut însă posibilitatea de a vota, după ce, în prealabil, şi-au manifestat dorinţa de pune ştampila pe buletinul de vot, în dreptul candidatului preferat. Spre deosebire de anii trecuţi, când votul era încheiat la ora 8.00, ieri, până la ora 10.00, votase doar un deţinut. Motivul a fost legat de faptul că la penitenciar a trebuit să fie aduse cinci urne mobile din cinci secţii, amplasate în diferite puncte din municipiul Târgu Jiu.

„Numai deţinuţii cu domiciliul în Târgu Jiu aveau dreptul să voteze. Noi am identificat 18, însă numai cinci au declarat că vor să îşi exercite dreptul de vot. După ce a fost îndeplinită această condiţie, rudele celor cinci au mers la secţiile de votare de care aparţin cei întemniţaţi şi au depus cerere pentru ca un delegat să se deplaseze cu urna mobilă la penitenciar“, a declarat Simona Dumitriu, purtătoarea de cuvânt a Penitenciarului de Maximă Siguranţă din Târgu Jiu.

 

O bătrânică a plecat
cu ştampila acasă

 

Unul dintre primele incidente raportate la Biroul Electoral Judeţean nr. 20 Gorj s-a referit la dispariţia unei ştampile de vot, încă de la primele ore ale dimineţii. Evenimentul s-a produs la Secţia de votare nr. 38 din Târgu Jiu. Membrii ei au semnalat faptul că nu mai există o ştampilă, la două ore după începerea scrutinului, doar câteva persoane exprimându-şi până atunci opţiunea pe buletinul de vot. Au fost sezizate imediat Biroul Electoral Judeţean şi poliţia. „Ni s-a semnalat faptul că la această secţie a dispărut o ştampilă. Nu putem spune că a fost furată. Din câte am aflat, membrii secţiei au presupus că cineva în vârstă a plecat, din greşeală, cu ştampila acasă. Procesul electoral a continuat cu cinci ştampile şi fără probleme. Poliţia a început o anchetă pentru a rezolva acest incident“, a precizat judecătoarea Cristina Celea.

Un echipaj de poliţie a reuşit ca, până în jurul orei 12.00, să identifice persoana care a luat ştampila de vot acasă. Este vorba de o bătrânică din Târgu Jiu, care, de emoţie, a pus ştampila în geantă şi a plecat din secţie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS