9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalRomânia, pe locul doi în lume la servere ilicite

România, pe locul doi în lume la servere ilicite

Valoarea pierderilor cauzate de pirateria software a crescut în România, ajungând la 151 de milioane de euro, în 2007, faţă de 114 milioane de euro, în 2006, şi de doar 49 de milioane euro, în 2003, potrivit datelor furnizate de Inspectoratul General al Poliţiei Române.

Rata de piraterie în România se situează la un nivel de 68%, la egalitate cu cea din Bulgaria, fiind mult peste media Uniunii Europene, de aproximativ 35%.
Potrivit datelor prezentate ieri, din totalul mărfurilor contrafăcute identificate, 61% provin din China, 25% din Turcia, în timp ce din Bulgaria şi Emiratele Arabe Unite provin 4%, respectiv 3%. Mărfurile contrafăcute sunt cu precădere produse textile şi de marochinărie care provin din China, Turcia şi Bulgaria, cosmetice şi produse de igienă din Turcia, Emiratele Arabe Unite, China şi SUA, precum şi accesorii de telefonie din China, Turcia şi Emiratele Arabe Unite.
În 2007, au fost efectuate în România 650 de raiduri împotriva pirateriei şi au fost înregistrate primele două cazuri de condamnare la pedepse de peste cinci ani de închisoare pentru piraterie. Unul dintre factorii care a contribuit la scăderea ratei pirateriei este creşterea numărului de campanii de conştientizare derulate în întreaga ţară, cu scopul de a creşte nivelul de cunoaştere şi respectul faţă de valoarea proprietăţii intelectuale.

China şi Turcia, principalii falsificatori

Aproape 90% din mărfurile contrafăcute care inundă piaţa românească provin din China şi Turcia, potrivit unei statististici a Autorităţii Naţionale a Vămilor. Acestea au o reputaţie internaţională consolidată de economii, unde protecţia drepturilor de proprietate intelectuală este ignorată.
În cele două ţări există o adevărată industrie a mărfurilor contrafăcute, care poartă etichetele unor firme consacrate. Cele mai multe mărfuri contrafăcute pătrund prin Portul Constanţa, care este lider absolut, înregistrând peste 50% din „piaţă“, şi prin vămile din Bucureşti.

Pagube estimate de 276 de milioane de dolari

România a găzduit 13% din serverele ilicite prin care s-au desfăşurat activităţi infracţionale în perioada 1 iulie 2007 – 30 iunie 2008, ocupând locul doi pe plan mondial, după SUA, unde au fost înregistrate 41% din totalul servelor de acest tip, potrivit unui raport al Symantec.
Valoarea totală estimată a bunurilor scoase la vânzare în economia subterană, în perioada monitorizată, a fost de 276 de milioane de dolari. Suma a fost calculată folosind preţurile cerute de vânzători pentru produse şi servicii şi estimând cât vor avea aceştia de câştigat în cazul în care ar lichida întregul stoc.
Anunţurile ce vizează comercializarea informaţiilor privind cărţi de credit sunt cel mai des întâlnite, reprezentând 31% din total, preţurile de vânzare ale acestora variind între 0,10 şi 25 dolari/card. „Popularitatea datelor despre cărţile de credit se datorează uşurinţei cu care se pot obţine şi utiliza. Acestea pot fi folosite pentru tranzacţii on line, situaţie în care atât comercianţii, cât şi emitentul cardurilor respective au dificultăţi în a identifica tranzacţiile frauduloase“, a declarat directorul reprezentanţei din România a Symantec, Gabriel Tomescu.

Roxana DIMACHE

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU