9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMonitorizarea pe justiţie trebuie să continue

Monitorizarea pe justiţie trebuie să continue

Comisia Europeană trebuie să se implice activ în consolidarea statului de drept din România şi Bulgaria şi să publice rapoarte trimestriale nu doar despre justiţie, ci şi despre capacitatea de gestionare a fondurilor UE, a declarat europarlamentarul german Ingeborg Graessle.

Întrebată cum vede decizia Comisiei Europene de a retrage definitiv Bulgariei 220 de milioane de euro fonduri PHARE – din cauza lipsei de rezultate concrete în combaterea fraudei şi corupţiei, Graessle a răspuns că „este o veste foarte proastă pentru această ţară“.

Membră a comisiilor pentru buget şi control bugetar din Parlamentul European, eurodeputata germană a spus că executivul european „s-a trezit târziu“, în loc să „lucreze mai intens cu Bulgaria şi România încă din faza de preaderare“, aşa explicându-se de ce situaţia „escaladează acum“.

„Cele două ţări au căpătat impresia că legislaţia UE nu trebuie aplicată chiar atât de exact. Iar acum acest lucru este fatal pentru că mai ales Bulgaria consideră că eforturile sale nu sunt recunoscute. Pe de altă parte, există întrebări structurale pentru România şi Bulgaria, care tot întârzie cu răspunsul“, a atras atenţia Graessle.

 

„Activitatea de observare nu este suficientă“

 

La întrebarea dacă este de părere că România a făcut destule progrese pentru ca în 2009 să fie scoasă din mecanismul de cooperare şi verificare în domeniul justiţiei, Graessle a răspuns că „monitorizarea trebuie să continue în orice caz“.

„Dar numai activitatea de observare nu este suficientă. Comisia trebuie să contribuie activ la consolidarea administraţiei, a justiţiei şi a statului de drept, de exemplu prin şcolirea celor care gestionează fondurile UE. Comisia trebuie să publice un raport semestrial sau trimestrial, nu doar despre justiţie, ci şi în ansamblu, despre gestionarea fondurilor UE“, a propus europarlamentarul creştin-democrat german.

„România pare să fi abandonat eforturile. În circumstanţele actuale, mecanismul (de cooperare şi verificare – n.r.) trebuie în orice caz să continue. În cazul în care CE ar fi avut vreodată alte intenţii, acum aşa ceva ar fi sinucidere curată din partea ei“, a conchis Graessle.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS