17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBloc îngropat în dejecţii

Bloc îngropat în dejecţii

Proprietarii apartamentelor din blocul A1, de la Asociaţia nr. 2 Nicolae Titulescu din Craiova, stau pe o uriaşă latrină. Instalaţiile de canalizare defecte se varsă direct în subsol, iar uneori refulează în apartamente.

Subsolul blocului A1 de pe strada Nicolae Titulescu din Craiova s-a transformat într-o fosă plină cu materii fecale, după ce ţevile de canalizare s-au înfundat. Unele au cedat şi s-au spart, deversând în subsol toată mizeria venită de la bucătăriile şi băile a 20 de apartamente. Altele au refulat şi unii dintre locatari s-au trezit cu toată apa reziduală în casă. „Când se spală rufele la etajul patru, toată apa ajunge la mine, pentru că şi-au instalat maşina de spălat în bucătărie“, a spus Ana Libeg, locatară. Oamenii trebuie să suporte zilnic mirosul pestilenţial, iar la subsol nu pot pătrunde pentru că apa le ajunge la brâu. Această situaţie există de câţiva ani. De fiecare dată s-a cârpit, iar când canalizarea s-a înfundat au găsit o metodă păguboasă de a scăpa de inundaţie: au dat drumul apei în subsolul blocului. „Noi nici nu mai folosim chiuveta de la bucătărie. De frică să nu ne trezim cu mizeria în apartament, am pus o oală mai mare pe scurgerea de la ea. Vasele le spălăm la baie. Alţi vecini şi-au distrus casa din cauza apei care s-a revărsat din baie în camere. De fiecare dată când se înfundă canalizarea vine câte un meseriaş şi o desfundă. Alţii, mai isteţi, au smuls ţevile şi au lăsat să curgă mizeria în subsol. Cei de la asociaţie nu se ocupă de nimic. Ei vor decât bani. Să le dăm bani şi peste câteva luni o luăm de la capăt, pentru că o reparaţie capitală nu face nimeni“, a spus Dumitru Dănăricu, locatar la apartamentul 8. Familia Gusti de la apartamentul 6 şi-a distrus jumătate din locuinţă pentru că nu a fost nimeni acasă când apa de la canalizare a refulat şi le-a intrat în hol şi sufragerie, unde a băltit câteva zile. Locatarii şi reprezentanţii asociaţiei au permanent neînţelegeri, aruncând vina unii pe ceilalţi. „Este o asociaţie dificilă. Preşedintele şi-a dat demisia, acelaşi lucru urmează să-l fac şi eu. Ei sunt dezinteresaţi de problemele care se ivesc în bloc şi aşteaptă să vină cineva să le rezolve. Nu au noţiunea de proprietate. Într-adevăr, instalaţia de evacuare este înfundată, dar când s-a mai umblat am găsit tot felul de lucruri aruncate, de exemplu ambalaje de detergent de vase. Acum am luat legătura cu un instalator“, a precizat Ionela Dumitrescu, administratoare.

 

Cine răspunde?

 

Este responsabilitatea asociaţiilor de proprietari, care ar trebui să se ocupe de salubrizarea şi dezinfecţia subsolurilor, cu condiţia ca toate instalaţiile să fie reparate. În Craiova, aproape 40% din blocuri sunt într-o situaţie asemănătoare. Multe dintre ele nu au mai fost de câţiva ani supuse unui proces de deratizare sau dezinsecţie, altele chiar dinainte de revoluţie. Autorităţile locale nu au nici o atribuţie în acest sector. În cazul în care se fac reclamaţii la Inspecţia Sanitară de Stat (ISS) din cadrul ASP, şi situaţii sunt destule, o sesizare pe săptămână, inspectorii fac verificări.

„Ne vin asemenea sesizări şi trebuie să le dăm curs. Sunt câte patru – cinci într-o lună de la proprietarii de apartamente. Recent s-a plâns un cetăţean străin care a achiziţionat un apartament în Craiova. Iniţial a fost încântat, dar când a ajuns la subsol s-a îngrozit. Ne deplasăm la asociaţia respectivă şi verificăm care este situaţia, după care îi avertizăm ca, într-o anumită perioadă, să o remedieze. În cazul în care dau dovadă de rea-voinţă sunt sancţionaţi, dar cei mai mulţi au răspuns apelurilor noastre“, a declarat Marian Voinescu – inspector – şef la ISS.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII