11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAsistenţii comunitari, şcoliţi să acorde consultanţă prenatală

Asistenţii comunitari, şcoliţi să acorde consultanţă prenatală

Autoritatea de Sănătate Publică are în planul de activităţi organizarea unui curs pentru asistenţii comunitari, astfel încât aceştia să fie pregătiţi să ofere viitoarelor mămici consultanţă prenatală.

Cei 54 de asistenţi comunitari din Olt, care activează în special în comunităţi defavorizate, vor fi cuprinşi, în luna decembrie, într-o activitate organizată de Departamentul Programe din cadrul Autorităţii de Sănătate Publică. Acţiunea are drept scop formarea personalului sanitar mediu pentru a oferi consultanţă prenatală viitoarelor mămici. De astfel de cursuri au mai beneficiat în anii anteriori medicii de familie, în cadrul programului naţional de ocrotire a mamei şi copilului. „Ne-am gândit la asistenţii comunitari, dar îi avem în vedere şi pe mediatorii sanitari, pentru că pe aceştia îi regăsim tot timpul în prima linie. Sunt cei care ţin în permanenţă legătura cu pacienţii şi primii care pot depista o gravidă neînregistrată la medicul de familie“, a declarat şefa Departamentului programe, dr. Ramona Lesnic.
Asistenţii comunitari s-au arătat, de altfel, de mai mult timp interesaţi de domeniu, dorind, printre altele, să afle în amănunt cum decurge o naştere naturală şi ce pot face ei dacă sunt puşi în situaţia de a ajuta o femeie în travaliu.

Cursurile de puericultură, inaccesibile viitorilor părinţi

În afara acestor cursuri, de care până acum nu a beneficiat decât personalul medical, în judeţ nu se prea poate vorbi de un ajutor concret oferit viitorilor părinţi. Deşi există o prevedere legală conform căreia taţii care urmează cursuri de puericultură beneficiază şi de cinci zile libere la naşterea copilului lor, în judeţ astfel de cursuri nu se organizează, nici de instituţiile sanitare, nici de organizaţii nonguvernamentale.
Prea mare ajutor nu primesc nici proaspetele mămici în spital, nu pentru că asistentele nu ar fi binevoitoare, ci pur şi simplu pentru că nu dispun de timp pentru acordarea de consultanţă fiecărei mămici. În teorie, a mai menţionat dr. Lesnic, lucrurile sunau, cu ani în urmă, chiar bine. Existau un proiect de înfiinţare a unor centre de consultanţă prenatală şi altul de organizare a centrelor de alăptare, unde mămicile să fie ajutate efectiv să-şi alăpteze copilul în primele zile. Ideile nu au fost puse în practică nici până în prezent.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS