20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalScăpăm de clauze, dar putem pierde banii UE

Scăpăm de clauze, dar putem pierde banii UE

Potrivit unui europarlamentar german, România nu este ameninţată de activarea clauzei de salvgardare, ci de blocarea fondurilor UE.

 

Raportul pe justiţie al CE pentru România va fi dur, dar nu va recomanda activarea clauzei de salvgardare, ci va avertiza România că ar putea fi următoarea ţară după Bulgaria căreia i se vor bloca fondurile UE, a declarat, pentru Deutsche Welle, europarlamentarul Markus Ferber.

„Comisia nu va cere Consiliului activarea clauzei de salvgardare, dar va trimite un mesaj clar României. Sper ca guvernul român să înţeleagă, în special dacă va analiza situaţia din Bulgaria, unde Comisia a suspendat o parte din fondurile europene. Altfel, România va fi viitoarea ţară vizată de CE. Banul este idiomul cel mai bine înţeles în Uniunea Europeană. Dacă banii destinaţi României sunt blocaţi pentru administrare defectuoasă, atunci va fi un semnal clar şi sper să fie următorul pas, în cazul în care lucrurile nu se vor schimba“, a declarat europarlamentarul PPE-DE (grupul popularilor europeni) Markus Ferber, într-un interviu acordat ieri pentru Deutsche Welle.

 

Lupta anticorupţie „lipseşte cu adevărat“

 

Ferber subliniază că blocarea dosarelor de mare corupţie ar putea determina îngheţarea fondurilor UE, întrucât ceea ce „lipseşte cu adevărat“ în România este lupta anticorupţie.

„Trebuie să recunoaştem că multe promisiuni făcute înainte de aderarea la UE nu au fost respectate şi asta nu s-a schimbat nici până acum. Mai întâi există neajunsuri în privinţa absorbţiei fondurilor în agricultură şi a celor structurale. Dar ceea ce lipseşte cu adevărat în România este lupta împotriva corupţiei. Curtea Constituţională a decis că parlamentul trebuie să aprobe începerea urmăririi penale în cazul politicienilor de rang înalt. Cred că este un mod greşit de abordare a imunităţii parlamentare care nu trebuie să se aplice în cazurile de corupţie. De fapt, este un avantaj pentru acuzaţi să-şi dovedească nevinovăţia în caz că nu sunt culpabili. De aceea sunt dezamăgit de ce se întâmplă în România….“, a declarat europarlamentarul pentru Deutsche Welle, criticând modul în care se desfăşoară anchete precum cele din cazurile Adrian Năstase, Miron Mitrea sau Paul Păcuraru.

 

Aderarea României – „un eşec“

 

Markus Ferber califică aderarea României drept „un eşec“ şi speră ca UE să fi învăţat din greşelile din trecut. „România nu a făcut nici un progres într-un an şi jumătate şi acest fapt trebuie să fie luat în considerare. La viitoarele aderări sperăm să nu se mai întâmple un asemenea eşec“, a conchis europarlamentarul.

Comisia Europeană va publica raportul pe justiţie referitor la România şi Bulgaria la 23 iulie, iar Germania s-a arătat întotdeauna deosebit de interesată de evaluarea stadiului reformei justiţiei din cele două ţări.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII