9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljLunca Jiului se împiedică de gunoi

Lunca Jiului se împiedică de gunoi

http:http://www.youtube.com/watch?v=7BlNRPwaBEA

Cea mai întinsă zonă verde nevândută, dar şi neîngrijită a Craiovei intră în refacere. Efectul benefic al amenajării Parcului Lunca Jiului, obiectiv prioritar al administraţiei din Bănie, este însă umbrit de rampa ecologică de la Mofleni.

 

Lunca Jiului, cum este cunoscut parcul părăginit de 54 de hectare de pe malul râului, va fi redată craiovenilor. Primarul Craiovei, Antonie Solomon, a declarat ieri că proiectele de amenajare peisagistică a zonei şi de construire a unui ştrand în Parcul Lunca Jiului vor fi puse în practică indiferent ce eforturi trebuie să facă primăria şi craiovenii. Într-o primă fază, municipalitatea intenţionează să obţină finanţare pentru drenaje, desecări, defrişări, replantări de arbori specifici, amenajarea intrărilor în parc, construirea de alei pietonale, locuri de joacă etc.

„Planul urbanistic şi studiul de fezabilitate au fost aprobate pentru prima etapă. Aceste lucrări costă aproape două milioane de euro. Este gata şi studiul pentru etapa a doua, dar trebuie supus aprobării consiliului local. O să încercăm să luăm şi cele două milioane de lei, cât ne poate de Agenţia Fondului de Mediu, dar banii ăia nu ne ajung nici pentru un sfert din gardul de împrejmuire“, a spus primarul Craiovei. Numai pentru amenajarea ştrandului din Lunca Jiului primăria are nevoie de trei milioane de euro. Realizarea integrală a proiectului de modernizare a Parcului Lunca Jiului costă, conform evaluărilor, 12 milioane de euro. Solomon a mai încercat, în anii trecuţi, să pună în valoare Lunca Jiului, prin atragerea unor investitori italieni, însă ideea nu s-a materializat.

 

Rampa de gunoi, în coastă

 

Sursa de finanţare pentru reabilitarea Parcului Lunca Jiului nu este singura necunoscută a primarului Craiovei. Solomon susţine că recâştigarea acestui parc va fi pe deplin simţită numai atunci când groapa ecologică de la Mofleni, situată la o aruncătură de băţ, va fi mutată. „În strategia de dezvoltare a Craiovei este scris negru pe alb că această groapă nu trebuie să mai existe până în 2013. Nu au ce căuta tonele de gunoaie lângă albia Jiului. Ce să mai spun de parc, pe lângă care vor tranzita maşinile cu deşeuri. Nu sunt împotrivă ca la rampa de gunoi a Craiovei să fie depozitate şi gunoaiele altor localităţi, dar această groapă nu va fi aici“, a spus primarul Antonie Solomon. Doljul beneficiază de un mansterplan pentru gestionarea deşeurilor, care nu poate fi aplicat decât pentru rampa de la Mofleni, singura din judeţ care întruneşte condiţiile pentru un astfel de proiect.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII