9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimii eliminaţi la probele scrise

Primii eliminaţi la probele scrise

Prima probă scrisă a examenului de bacalaureat a adus şi evenimente nedorite, primele în această sesiune. Pentru că au fost prinşi copiind, trei candidaţi au fost eliminaţi din examen, doi din centrul de la Colegiul Naţional „A.I. Cuza“ Corabia (un elev al liceului-centru de examen şi altul al Colegiului Agricol), dar şi o elevă de la Colegiul Naţional „Radu Greceanu“ din Slatina. Cazul din urmă a riscat chiar să se transforme într-o dramă, fata ameninţând că-şi ia viaţa. Îngrijoraţi de situaţia creată, membrii comisiei l-au chemat la şcoală pe fratele elevei, asigurându-se astfel că absolventa de liceu ajunge în siguranţă acasă.

Eliminarea din examen îi face pe cei trei candidaţi să aştepte următoarea sesiune. „Acelaşi lucru s-ar fi întâmplat şi dacă tentativa de copiere ar fi fost descoperită la ultima probă a examenului, anulând toată munca depusă până atunci“, a declarat preşedinta comisiei judeţene de examen, inspector general-adjunct Marilena Nuţă.

Şi alţi candidaţi ar fi putut avea soarta celor trei, dacă înainte de permiterea accesului în sală nu ar fi fost „deposedaţi“ de zeci de „copiuţe“. De la proba de vineri au lipsit şi alţi candidaţi, numărul absenţilor ridicându-se la aproximativ 20, în toate cele 13 centre.

 

La engleză a plouat cu 10

 

Probele orale susţinute săptămâna trecută au adus note mari pentru candidaţi. În urma celor două zile de evaluare, la limba engleză s-au acordat 920 de note de 10 şi 459 de note între 9 şi 9,99, din totalul celor 2.320 de candidaţi înscrişi. Mai puţin darnici au fost evaluatorii de limba franceză, care au acordat în total 420 de note de 10 şi 469 de note între 9 şi 9,99, din 2.210 note peste 5 înregistrate la probă. Şi la limba germană au fost zece note de 10, cinci între 9 şi 9,99 şi opt între 8 şi 8,99. În total, la limbile moderne s-au înregistrat 82 de absenţe şi trei candidaţi respinşi.

Absolvenţii au astăzi pauză, în judeţele cu populaţie minoritară candidaţii susţinând proba scrisă la limba maternă. Mâine, în schimb, vine la rând cea mai dificilă probă, cea obligatorie a profilului, care, pentru majoritatea celor înscrişi în examen, înseamnă matematica. Absolvenţii profilelor vocaţionale mai au o scăpare, putând susţine proba la istorie sau geografie.

Comisiile din centrele de examen au de multiplicat din ce în ce mai multe subiecte, pe măsură ce elevii au de ales din lista de materii de la bacalaureat. Pentru că fiecare subiect primit de candidaţi este compus din trei subpuncte, iar fiecare subpunct face parte dintr-un set diferit de subiecte, comisia judeţeană se teme ca formularele să nu fie încurcate între ele la multiplicare, iar la candidaţi să nu ajungă seturi întocmite eronat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS