20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSNLO, în moarte clinică

SNLO, în moarte clinică

Conducerea Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia (SNLO) recunoaşte că unitatea trece
printr-un blocaj financiar, cauzat de lipsa lichidităţilor şi de greutatea cu care sunt recuperate de la beneficiari creanţe de sute de milioane de lei.

 

GORJ. După ce sindicatele conduse de Marin Condescu, preşedintele Uniunii Sindicatelor Miniere din Oltenia şi al Federaţiei Naţionale Mine-Energie, au anunţat că mineritul din Oltenia se află în impas financiar, şi administraţia celui mai mare producător de cărbune din România admite că Societatea Lignitului se confruntă cu probleme. Marin Condescu a făcut public în urmă cu câteva zile că sindicatelele din mineritul din Oltenia sunt pregătite să declanşeze acţiuni de protest, din 15 iulie, şi chiar greva generală din 1 august, dacă guvernul şi Ministerul Economiei şi Finanţelor nu se vor implica să rezolve problema blocajului financiar înregistrat la producătorul de lignit. Deşi consideră că declanşarea unor acţiuni de protest şi întreruperea lucrului de către sindicate nu sunt măsuri menite să ajute la soluţionarea acestui impas, conducerea Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia recunoaşte existenţa blocajului financiar.

 

Datorie de 268 de milioane de lei

 

Directorul Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia, Eugen Davidoiu, a declarat că unitatea are de recuperat de la diverşi beneficiari 268 de milioane de lei. Datoria scadentă este însă de aproximativ 110 milioane de lei. După cum a afirmat Davidoiu, cel mai mare datornic la SNLO este Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare Drobeta Turnu Severin, cu 130 de milioane de lei, urmat de Complexul Craiova, cu 70 de milioane de lei. „Cu toate că am stabilit un grafic al plăţilor şi au fost reeşalonate anumite sume, de o lună şi ceva Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare nu a mai plătit nimic. Noi am fost de bună credinţă cu toată lumea şi am livrat cărbunele, dar anumiţi beneficiari nu îşi achită datoriile. Am sesizat încă din mai – iunie ministerul şi pe toţi cei responsabili şi credem că există mecanisme pentru rezolvarea problemelor. Am discutat cu cei din minister şi se vorbeşte despre alocarea unei sume de bani către RAAN, în luna iulie, pentru a-şi plăti datoriile către noi. Am anticipat posibilitatea de a apărea un astfel de blocaj, să nu ne putem recupera banii, şi am deschis o linie de credit de 250 de milioane de lei, dar, deocamdată, nu am folosit nici un ban. Atât noi, cât şi sindicatele încercăm să căutăm soluţii pentru a ieşi din această situaţie. Ne confruntăm cu un blocaj şi el vine din zona pe care şi domnul Marin Condescu a precizat-o, dar nu credem că acţiunile de stradă pot să soluţioneze problema. Eu am tras acest semnal de alarmă de câte ori am putut şi sunt optimist în ceea ce priveşte viitorul SNLO. Pe primele cinci luni am ieşit în profit şi cu siguranţă vom realiza producţia de 19 milioane de tone de cărbune, programată pentru acest an“, a declarat Eugen Davidoiu pentru Gazeta de Sud.

 

Condescu anunţă reducerea activităţii

 

După ce luni a transmis presei un comunicat în care menţiona că sindicatele se pregătesc de proteste, liderul Uniunii Sindicatelor Miniere din Oltenia, Marin Condescu, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că activitatea din sectorul energetic şi minier s-ar putea reduce, de la 1 septembrie, cu 30%. „Noi credem că Societatea Naţională a Lignitului Oltenia se află în moarte clinică şi numai măsuri administrative din partea ministerului şi a guvernului pot redresa situaţia. Nu ştim dacă va fi realizată producţia programată. În condiţiile în care avem aceiaşi beneficiari şi ei nu plătesc, vom produce cărbune, fiind siguri că pe el nu vom încasa nimic, sau vom pleca acasă. Nu există nici un fel de perspective. În cazul în care Complexurile Energetice de la Rovinari şi Turceni nu ar achita cărbunele în 24 de ore, nu ştim dacă SNLO ar mai putea funcţiona şi ar dispune de lichidităţi. Purtăm şi noi o parte din vină că nu am reacţionat când a trebuit. Pe 15 iulie se va deschide o acţiune de protest. Nu mizăm numai pe cei 9.000 de salariaţi ai SNLO, ci şi pe angajaţii din energie, adică pe 18.000 de oameni“, a declarat Marin Condescu.

 

Morega acuză MEF de blocajul financiar al SNLO

 

Liderul filialei gorjene a Partidului Naţional Liberal, Dan Ilie Morega, consideră că principala vină pentru blocajul financiar în care se află Societatea Naţională a Lignitului Oltenia o are Ministerul Economiei şi Finanţelor (MEF). Dan Ilie Morega a afirmat ieri, într-o conferinţă de presă, că MEF trebuia să se implice şi să achite cărbunele pe care l-a cumpărat Regia Autonomă de Activităţi Nucleare (RAAN) Drobeta Turnu Severin.

Potrivit lui Morega, problema aceasta a fost discutată la nivelul primului-ministru, urmând ca zilele următoare sau săptămâna viitoare să fie reluată cu prilejul deplasării sale la Bucureşti împreună cu preşedintele Consiliului Judeţean Gorj, Ion Călinoiu, pentru mai multe probleme privind starea judeţului, între care şi blocajul financiar al SNLO. „Din punctul meu de vedere, cred că MEF, împreună cu agenţia de profil, trebuie să pună piciorul în prag şi să nu mai acorde firmelor private licenţă în exploatarea cărbunelui. Pentru că de la explorări s-a ajuns la exploatări în detrimentul SNLO, aflată acum într-o situaţie dificilă din punct de vedere financiar“, a spus Dan Ilie Morega.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS