14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalRăzboi electoral pe mâncarea europeană pentru săraci

Război electoral pe mâncarea europeană pentru săraci


Războiul electoral între simpatizanţii şi reprezentanţii unor partide politice din diferite instituţii publice, demarat anul trecut din cauza distribuirii de alimente din stocurile de intervenţie comunitare pentru săracii din România, a fost reluat ieri.

 

OLT. La prefectură, între subprefectul Marin Grigore, suspectat că face cărţile PSD în judeţ, şi penelistul Marinel Oaşă, directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) Olt, a izbucnit scandalul. Este vorba de însemnate cantităţi de zahăr şi făină pe care le vor primi persoanele defavorizate din fiecare judeţ, pe baza unor liste întocmite de autorităţi. Obiceiul este mai vechi şi de el beneficiază, anual, statele membre ale Uniunii Europene. Pe de o parte, Oaşă susţine că de distribuţia alimentelor care vin din rezervele Uniunii Europene pentru persoanele defavorizate din România se ocupă exclusiv APIA şi primăriile. Pe de altă parte, subprefectul Grigore spune că prefectura, Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) şi alte instituţii au şi ele rolul lor în toată această poveste. În cadrul Colegiului prefectural de ieri, între cei doi au avut loc un meci al orgoliilor şi unul al intereselor. Interese nu doar electorale, pentru că în ansamblul acţiunilor de preluare şi distribuire a produselor alimentare intră licitaţii, firme şi bani grei. Oltul are, oficial, peste 80.000 de potenţiali beneficiari. „Noi am mai discutat despre aceasta şi nu doar APIA se ocupă de treaba asta. O să ne ocupăm mai mulţi, o să fie nevoie de mulţi oameni. O să vedeţi!“, a spus Marin Grigore. „Eu tot ce pot să declar este că am manualele de procedură pentru acest capitol şi acolo nu scrie nimic despre implicarea prefecturii sau a altor instituţii. Potrivit manualelor, Direcţia de Muncă şi Protecţie Socială trebuie să întocmească o listă cu beneficiarii care au dreptul să primească alimentele. Alocarea fondurilor se face tot prin APIA. Noi verificăm condiţiile pe care trebuie să le respecte firma care va câştiga licitaţia, legalitatea facturilor utilizate şi plătim contravaloarea acestor servicii. Atât ştiu şi sunt un soldat disciplinat“, a spus Marinel Oaşă.

De altfel, directorul APIA Olt nici nu fusese invitat ieri la întrunirea şefilor instituţiilor publice deconcentrate. El a fost invitat mai târziu, în timpul şedinţei, după ce prezenţa şefului APIA a fost considerată necesară de noul director al DADR, Ştefan Olaru.

 

Pleaşca UE

 

Interesele electorale pe marginea distribuirii alimentelor pentru săraci a început anul trecut. Atunci, Uniunea Europeană nu a mai acordat României necesarul de alimente solicitat. Licitaţia pentru preluarea şi distribuirea produselor fusese câştigată de Crucea Roşie, care nu avea însă spaţii pentru depozitarea temporară a alimentelor.

României i-au fost alocate pentru acest an peste 24 de milioane de euro pentru implementarea acestui program. Din această sumă, 4,5% se vor utiliza pentru acoperirea cheltuielilor de transport al produselor alimentare finite de la operatorii economici contractanţi la depozitele organizaţiilor sau instituţiilor pentru distribuire. Banii vor fi decontaţi în baza documentelor justificative. Până la 15 iulie, trebuie identificate persoanele defavorizate şi transmise evidenţele, toate depozitele autorizate pentru depozitarea produselor până la distribuire şi mijloacele de transport necesare distribuirii. Aceasta va avea loc în perioada august – noiembrie. Printre categoriile defavorizate care pot beneficia de aceste produse se numără persoanele beneficiare de ajutor social, pensionarii agricultori, persoanele îngrijite în centre rezidenţiale (administrate de furnizori de servicii sociale publici sau privaţi nonprofit) şi persoanele beneficiare de masă la cantinele de ajutor social, administrate de primării sau de furnizori privaţi nonprofit. Pleaşca de la UE vine la fix, iar partidele vor profita la maximum de instituţiile controlate şi implicate în implementarea programului. APIA a mai fost folosită electoral o dată anul acesta, când şi-a implicat angajaţii în sprijinirea populaţiei pentru solicitarea subvenţiilor agricole europene. Marinel Oaşă susţine că primarii s-au lăudat atunci electoratului că ei au adus APIA la oameni acasă ca să-i sprijine. „Trebuia să se ţină cont că suntem în an electoral“, spune Oaşă, care a refuzat iniţial să-şi trimită subalternii în teren, dar care a primit ordin, mai apoi, de la superiori, să ia măsuri pentru sprijinirea populaţiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS