9.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBerarii, în grevă

Berarii, în grevă

Cu cinci minute înainte de începerea protestului, conducerea le-a înmânat sindicaliştilor de la Heineken România, punctul de lucru din Craiova, un certificat de grefă de la Tribunalul Bucureşti, care declară greva ilegală.

 

Aproape 100 de angajaţi ai Fabricii de bere, în prezent Heineken România SA, punctul de lucru Craiova, au ieşit ieri în stradă, în faţa unităţii, nemulţumiţi de promisiunile salariale ale conducerii. „Înarmaţi“ cu pancarte şi fluiere, protestatarii au declanşat greva de avertisment de două ore şi au scandat lozinci împotriva patronatului, acuzând că sunt prost plătiţi pentru munca prestată. Salariaţii, afiliaţi la Sindicatul Liber Independent Bere Craiova (la rându-i, afiliat la Federaţia Naţională a Sindicatelor din Industria Alimentară), solicită majorarea salariilor lunare cu cel puţin 500 de lei. În prezent, un muncitor de la fabrica Heineken câştigă 1.400 – 1.500 de lei brut, adică în jur de 900 de lei în mână, după cum susţine liderul de sindicat, Vergina Toncea. „Vrem salarii care să ajungă la cel puţin jumătate din cât au şefii noştri. Un muncitor are 1.400 – 1.500 de lei, iar un şef de secţie are 4.000 de lei brut. Noi muncim până la epuizare 31 de zile din 31. Ni se plătesc orele suplimentare, dar oamenii au ajuns să muncească în prostie peste program ca să ajungă la un salariu bun pe lună“, a susţinut liderul sindical.

Sindicatul a refuzat semnarea contractului colectiv de muncă, din cauză că patronatul le-a propus majorarea salariilor cu o sumă fixă brută de 270 de lei. „Problema critică pentru punctul de la Craiova a fost aceea că noi nu am acceptat majorarea salariului cu o sumă fixă de 270 de lei, dar care se adăuga la salariul brut“, a spus Toncea. Deşi greva de avertisment de ieri a fost programată între orele 13.00 – 15.00, unii angajaţi au ieşit din fabrică puţin mai devreme, motivând că nu i-a lăsat conducerea să iasă. „Ne-a oprit domnul director al fabricii de bere din Craiova (olandezul Ono Bandrempt – n.r.) şi ne-a zis să nu ieşim că greva e ilegală“, a spus unul dintre angajaţi.

Angajaţii fabricii de bere sunt nemulţumiţi şi de faptul că sunt disponibilizaţi individual, şi nu colectiv, astfel că beneficiază de mai puţine salarii compensatorii decât dacă ar fi lăsaţi la „vatră“ în număr mai mare. Ei cer mai multe salarii compensatorii în cazul disponibilizărilor, cel puţin 20, potrivit unor sindicalişti.

 

Conducerea Heineken ripostează

 

Preşedintele şi directorul executiv (CEO) al Heineken România SA, Edwin Botterman, a precizat, printr-un comunicat de presă transmis GdS, că noul contract colectiv de muncă semnat de punctele de lucru din restul ţării se aplică şi la Craiova. „Negocierile au avut loc deja cu toate cele şapte sindicate ale Heineken România în perioada 7.04.2008 – 30.04.2008. Toate sindicatele, mai puţin cel de la Craiova, au semnat Contractul Colectiv de Muncă aferent perioadei mai 2008 – aprilie 2009. Oricum, aceasta înseamnă că beneficiile din contract sunt aplicabile legal pentru toţi angajaţii Heineken România – inclusiv pentru cei din Craiova“, a menţionat Edwin Botterman.

 

Instanţa a declarat greva ilegală

 

Compania a atacat greva de la Craiova la Tribunalul Bucureşti. Cu cinci minute înainte de ora programată pentru protest, sindicaliştii spun că au fost întâmpinaţi în fabrică de directorul olandez, care le-a înmânat o hârtie ce arăta că greva este nelegală. Angajaţii au mai spus că prin toată fabrica au apărut afişe cu copii ale certificatului de grefă. „Noi am declanşat legal greva de avertisment. Domnul director ne-a dat un certificat de grefă de la Tribunalul Bucureşti în care se spune că e ilegală. Nu are cum să fie aşa, din moment ce nu ne-a dat o hotărâre a instanţei“, a declarat liderul sindical. Potrivit documentului invocat, Heineken România SA a atacat intenţia sindicatului în instanţă, astfel că greva de avertisment de la Craiova a fost declarată nelegală înainte de a începe. În certificat se menţionează că „dosarul nr. 18118/3/2008 a fost soluţionat prin sentinţa civilă nr. 4140/16.05.2008, având următoarea minută: Admite cererea. Constată nelegalitatea declarării grevei de avertisment“. Preşedintele Heineken România a mai precizat pentru GdS că greva de ieri „a fost declarată ilegală încă de vineri“. Sindicatul are zece zile la dispoziţie să atace cu recurs sentinţa Tribunalului Bucureşti.

Surse avizate din cadrul Inspectoratului de Muncă Dolj au declarat următoarele: „Dacă o instanţă a dispus că greva este ilegală, chiar dacă este cu recurs, atunci aşa este“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII