17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGuvernul vrea mulţi copii

Guvernul vrea mulţi copii

Guvernul a aprobat, în şedinţa de ieri, un memorandum pentru elaborarea unei strategii demografice a României şi a unui plan de măsuri care să prevină scăderea populaţiei.

„De foarte multă vreme, România se confruntă cu o problemă demografică şi cu o înrăutăţire a indicatorilor de natalitate, de mortalitate şi această înrăutăţire a făcut ca România să se confrunte cu un declin al populaţiei, estimându-se că în perioada 1990-2008 avem un deficit de 1,7 milioane de locuitori – urmare a acestei scăderi“, a explicat ministrul muncii, Paul Păcuraru.

 

Declin cauzat de scăderea natalităţii

 

Declinul demografic se produce, în primul rând, printr-o scădere naturală a populaţiei, ca urmare a schimbării raportului dintre natalitate şi mortalitate. „În egală măsură, scăderea populaţiei are loc pe baza soldului negativ al migraţiei externe, a celei cunoscute şi înregistrate statistic“, e de părere Păcuraru. Având în vedere că cifrele demografice sunt îngrijorătoare, guvernul intenţionează, prin memorandumul semnat ieri, să corecteze o viitoare înrăutăţire a situaţiei.

„Obiectivul sau viziunea strategiei este ameliorarea situaţiei demografice, în vederea îmbunătăţirii calităţii vieţii populaţiei din România. Orizontul de timp al strategiei este perioada 2009-2050, pentru că în strategii demografice trebuie să ai un orizont pe termen lung“, a explicat ministrul muncii.

 

Să îmbătrânim activ

 

Teoretic, direcţiile strategice luate în calcul de autorităţi vizează creşterea natalităţii. Concret, ministrul muncii identifică mai multe aspecte ale problemei: „Crearea de condiţii favorabile creşterii, îngrijirii şi educării copiilor, promovarea reconcilierii vieţii de familie cu viaţa profesională, elaborarea de politici de susţinere a familiei, îndeosebi a familiei tinere cu copii, asigurarea accesului cu şanse egale al întregii populaţii la servicii de calitate, de sănătate a reproducerii“.

Nu vor fi ignorate, în viitoarea strategie, nici „creşterea speranţei de viaţă şi a speranţei de viaţă sănătoasă, promovarea principiului îmbătrânirii active şi echilibrarea raportului de dependenţă în sistemul de pensii, asigurarea accesului persoanelor vârstnice, în special al celor din mediul rural, la servicii medicale şi sociale de calitate, servicii de îngrijire de lungă durată“, a mai spus Păcuraru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII