17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSezonul pomenilor electorale

Sezonul pomenilor electorale

Startul pomenilor electorale a fost dat, anul acesta, chiar de guvern. O hotărâre luată în luna martie de administraţia centrală, dar publicată abia săptămâna trecută, acordă fonduri pentru 77 de localităţi doljene conduse numai de primari PNL şi PSD.

Continuând tradiţia împământenită de administraţiile pesediste şi penelisto-pediste, guvernul s-a pus pe cheltuit bani din fondul de rezervă, cu numai câteva luni înainte de începerea efectivă a campaniei electorale, aruncând cu sute de mii de lei în stânga şi în dreapta. De fapt, în stânga şi într-o anumită parte a dreptei. Pe 26 martie, guvernul a adoptat o hotărâre prin care a alocat 472 de milioane de lei, adică peste 130 de milioane de euro, din fondul de rezervă aflat la dispoziţia sa pentru multe dintre localităţile şi judeţele ţării. Decizia cu pricina, apărută abia săptămâna trecută în Monitorul Oficial, prevede şi 13 milioane de lei pentru 77 de localităţi doljene, toate conduse de primari PSD şi PNL.

 

Bani cu dedicaţie pentru primăriile PNL

 

Isprava guvernului a fost chiar motiv de laudă pentru ministrul economiei şi finanţelor, Varujan Vosganian, care a declarat într-o conferinţă de presă, la Craiova, că administraţia centrală a alocat bani pentru reabilitarea drumurilor în câteva localităţi doljene, printre care a menţionat Bechetul şi Băileştiul, ambele conduse de primari PNL. Cei mai mulţi bani, 1,1 milioane de lei, i-a primit însă comuna Şimnicu de Sus, al cărei primar, Constantin Staicu, a făcut recent pasul către PNL. Taman în prag de campanie electorală, edilul Staicu va folosi banii pentru „reabilitarea drumurilor comunale şi a podului din satul Mileşti“, aşa cum se menţionează în hotărâre. În total, 12 primării PNL au primit din partea guvernului sume care depăşesc, în medie, câte 300.000 de lei, prin decizia luată în luna martie.

 

13 milioane pentru primarii PSD şi PNL

 

Majoritatea localităţilor ale căror bugete au fost „burduşite“ în prag de alegeri sunt însă conduse de primari PSD.

Nivelul sumelor repartizate primăriilor PSD nu îl atinge însă nici pe departe pe cel al banilor repartizaţi administraţiilor PNL, o primărie PSD neprimind mai mult de 100-170 de mii de lei. Constantin Dascălu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dolj, e de părere că sumele acordate primăriilor PSD sunt menite numai să „închidă gura“ pesediştilor, care ar fi putut, altminteri să combată modul de alocare a banilor guvernamentali.

„Au dat la nivel naţional peste 130 de milioane de euro- pomeni electorale, iar în Dolj au dat 13 milioane de lei la primarii PNL şi pentru cei PSD. Acestora din urmă le-au dat câte o sută, două de mii, ca să le scoată ochii. În plus, au lăsat la latitudinea lor modul de cheltuire a banilor, în condiţiile în care din Fondul de rezervă se dau bani numai cu destinaţie precisă. E o pomană ordinară“, a spus Constantin Dascălu.

 

Bani „pentru orice“ de la guvern

 

Trebuie menţionat însă şi faptul că, din greşeală sau, mai degrabă, din lipsă de… viziune, o mică parte din banii repartizaţi de guvern au ajuns şi la primarul PD-L din Desa. Nu pentru că aceasta ar fi fost intenţia guvernanţilor, ci pentru că respectivul primar a migrat de la PSD spre PD-L cu puţin timp după decizia guvernului, alegându-se în acelaşi timp şi cu 170 de mii de lei pentru „cheltuieli curente şi de capital“.

De altfel, majoritatea sumelor alocate prin actul normativ al guvernului nu au un obiectiv prestabilit, consiliile locale şi edilii-şefi fiind lăsaţi să le cheltuiască după bunul plac. Cu alte cuvinte, precum reclama promovată de o celebră bancă, banii au fost repartizaţi „pentru orice“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII