14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjGroapa ecologică de gunoi din Târgu Jiu, în lucrări

Groapa ecologică de gunoi din Târgu Jiu, în lucrări

Lucrările de amenajare a depozitului ecologic de deşeuri menajere din municipiul Târgu Jiu au fost deschise ieri în mod oficial. Reprezentanţii firmei austriece UEG, care va realiza această investiţie, şi autorităţile locale au tăiat panglica inaugurală a şantierului. Depozitul va fi situat la marginea oraşului, în zona Bârseşti, pe amplasamentul fostei gropi de cenuşă a fabricii de ciment. Conform reprezentanţilor UEG Mediu Târgu Jiu, groapa ecologică de gunoi va fi pusă în funcţiune la începutul toamnei, poate chiar mai devreme. „În august – septembrie vor putea fi depozitate primele deşeuri“, a spus Leopold Kroneger, administrator UE Mediu SRL. Firma austriacă a câştigat licitaţia de amenajare a depozitului ecologic de gunoi în anul 2006, iar timp de un an şi jumătate a făcut demersurile necesare pentru obţinerea tuturor avizelor legale în vederea începerii lucrărilor de amenajare. „În anul 2002, UEG a hotărât să-şi extindă afacerile şi în alte ţări, nu numai în Austria. În anul 2006 am participat la licitaţia desfăşurată de Primăria Târgu Jiu şi am fost declaraţi câştigători. După un an şi jumătate, am obţinut autorizaţia de mediu şi de construcţie. A fost nevoie să parcurgem anumiţi paşi, peste care nu am putut să sărim. În Austria, autorizaţiile pentru o asemenea investiţie se obţin şi mai greu. Am respectat toate legile care sunt în vigoare şi de aceea costurile au fost mari“, a explicat Leopold Kroneger.

 

Investiţie de peste 15 milioane de euro

 

Investiţia pe care o va realiza firma austriacă se ridică la peste 15 milioane de euro. Groapa ecologică se va întinde pe o suprafaţă de 37 de hectare şi va asigura depozitarea deşeurilor menajere pe o perioadă de cel puţin 20 de ani. Marius Ionescu, directorul tehnic al Primăriei Târgu Jiu, a precizat că la depozitul din Bârseşti va fi depus gunoiul colectat din toate localităţile judeţului Gorj. În cinci oraşe se vor amenaja staţii de colectare şi transfer al gunoiului menajar către depozitul central din Târgu Jiu. „Tehnologia va fi de ultima oră, astfel încât mediul înconjurător nu va fi afectat în nici un fel“, a precizat Marius Ionescu. Florin Cârciumaru, primarul municipiului Târgu Jiu, a precizat că este unul dintre puţinele oraşe din ţară care va avea o groapă ecologică: „Ne vom număra printre puţinele oraşe reşedinţă de judeţ care au făcut această investiţie. Din 2003 am început demersurile, pentru ca astăzi să se deschidă lucrările pentru depozitul ecologic de la Târgu Jiu. Este un pas important spre o normalitate la care toţi tindem să ajungem“.

 

Actuala groapă va fi închisă

 

Conform reprezentanţilor Primăriei Târgu Jiu, în paralel vor începe şi lucrările de închidere a actualei gropi de gunoi a oraşului, care nu mai corespunde normelor în vigoare. Costul acestor lucrări se va ridica la un sfert de milion de euro. De asemenea, societatea POLARIS, care se ocupă de colectarea şi transportul gunoiului menajer, va dota fiecare locuinţă individuală cu europubele, pentru a se putea trece la selectarea deşeurilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS