14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCrescătorii de animale nu vor însămânţare artificială

Crescătorii de animale nu vor însămânţare artificială

MEHEDINŢI. În urma unui studiu realizat printre crescătorii de animale din Mehedinţi, mai-marii Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Mehedinţi au constatat că proprietarii de animale nu doresc să le însămânţeze artificial, ei optând ca vitele să rămână gestante tot prin metodele naturale.

Crescătorii de animale din judeţ nu sunt interesaţi de însămânţările artificiale la bovine, a declarat şeful Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Mehedinţi, Ştefan Răceanu. Potrivit acestuia, doar la 32,3 % din cele 24.243 de vaci şi juninci s-a utilizat, în ultimele opt luni, material seminal congelat, pus gratuit la dispoziţie de stat, fapt ce va afecta atât producţia de lapte, cât şi pe cea de carne care se vor obţine în 2008 şi 2009.

„Deşi dispunem de aparatură şi de restul materialelor necesare acestei activităţi şi am şcolarizat şi acreditat mai mulţi lucrători în tehnici de însămânţare artificială a taurinelor, crescătorii de animale preferă, pentru animalele lor, metodele clasice de reproducţie“, a precizat Ştefan Răceanu.

Din această cauză, multe dintre rasele performante tradiţionale au avut de suferit, fapt ce a generat o diminuare alarmantă a veniturilor fermierilor, care nu au mai avut dreptul să beneficieze de subvenţiile guvernamentale acordate pentru fiecare vacă însămânţată artificial.

Pentru redresarea acestei situaţii, este necesar ca autorităţile administrative locale să se implice şi în domeniul ameliorării raselor, mai ales că în teritoriu, în cadrul fiecărei primării, există un reprezentat al Asociaţiei Crescătorilor de Taurine care a preluat prin concesionare activitatea de însămânţare artificială a taurinelor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS