20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCEZ şi ANRE, dezinteresate de erorile de facturare

CEZ şi ANRE, dezinteresate de erorile de facturare

CEZ şi Autoritatea Naţională de Reglementare a Energiei (ANRE) s-au arătat dezinteresate de rezolvarea erorilor de facturare.

 

 

OLT. La întrunirea de ieri, de la Prefectura Olt, reprezentanţii CEZ şi ai ANRE au refuzat să participe. Atât subprefectul Nicolae Grigore, care a luat iniţiativa de a încerca să găsească o soluţie, cât şi Oficiul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului şi reprezentanţii vârstnicilor din judeţ s-au văzut în situaţia de a aborda diverse teme, numai pe cea a facturilor de energie electrică nu. Acum se aşteaptă ca între conducerea OJPC şi mai-marii CEZ să aibă loc o nouă serie de discuţii.

 

Comunicat sec de la ANRE

 

ANRE, potrivit legii, nu poate să impună operatorilor economici un anumit sistem de citire-facturare-încasare. „Menţionăm că implementarea noului sistem de citire-facturare-încasare s-a făcut în conformitate cu prevederile Regulamentului de furnizare a energiei electrice la consumatori, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 10.007/2004. Conform atribuţiilor şi competenţelor stabilite prin Legea nr. 13/2007 a energiei electrice, ANRE nu este abilitată să impună operatorilor economici un anumit sistem de citire-facturare-încasare a energiei electrice consumate de către consumatorii acestora“, s-a arătat în comunicatul transmis de ANRE. Nu s-a precizat de indexuri fictive sau sume mari plătite nejustificat, în avans.

Răspunsul i-a dezamăgit complet pe reprezentanţii pensionarilor, care s-au considerat jigniţi de cum sunt trataţi de instituţia abilitată să se implice în rezolvarea erorilor de facturare a consumului energiei electrice. Asta după ce, cu puţin timp în urmă, tot la prefectură, unul dintre directorii CEZ a părăsit sala înainte de încheierea întrunirii desfăşurate pe aceeaşi temă – a facturilor eronate. „Îşi bat joc de noi şi CEZ, şi ANRE! Aşa se întâmplă când statul român vinde tot ce se poate. Aştia nu urmăresc decât câştigul propriu, iar de noi nu îi interesează“, a declarat Florea Mitroi, reprezentantul pensionarilor.

 

Sesizare la guvern

 

Revoltat de modul în care CEZ şi ANRE tratează această problemă, subprefectul judeţului, Nicolae Grigore, a spus ieri că va realiza un material prin care va aduce la cunoştinţă şi guvernului necazurile clienţilor CEZ Vânzare, din judeţul Olt. „Refuzul de a participa la întrunire ne face să credem că suntem trataţi ca şi când nu am exista. Eu le voi trimite săptămâna aceasta altă invitaţie. Am stabilit împreună cu angajaţii că vom depune un material şi la guvern. Cei de la CEZ trebuie să înţeleagă că trăiesc de pe spinarea noastră, a tuturor, şi nu au dreptul să se poarte aşa cu noi“, a afirmat Grigore.

Erorile de facturare au fost înregistrate de când cei de la CEZ au preluat furnizorul de electricitare, SC Electrica SA. Până acum, instituţiile statului s-au dovedit neputincioase în faţa situaţiilor neplăcute în care au fost puşi sute de consumatori.

Şi reprezentanţii OJPC, prezenţi la întrunirea de ieri, au fost nemulţumiţi de absenţa celor de la CEZ şi ANRE de la întâlnire. Pentru nereguli de facturare, OJPC a amendat CEZ, care a refuzat să semneze procesul-verbal. Astfel, amenda anunţată iniţial la valoarea de 3.000 de lei a ajuns la 30.000 de lei. Consumatorii sunt de părere că amenda este mică, în comparaţie cu erorile de facturare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

26 COMENTARII