14.7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPerformanţa în body painting, etalon pentru consiliul judeţean

Performanţa în body painting, etalon pentru consiliul judeţean

100.000 de lei alocaţi prin protocol Direcţiei de Tineret pentru stimularea studenţilor supradotaţi din centrul universitar craiovean au fost utilizaţi de instituţie pentru concursuri de body painting, interpretare muzicală sau campionate de fotbal organizate de asociaţii studenţeşti.

 

 

 

Un scandal de proporţii a izbucnit vineri în plenul consiliului judeţean, atunci când aleşii ar fi trebuit să dezbată punctul de pe ordinea de zi referitor la prelungirea unui protocol încheiat între administraţia judeţeană, Direcţia Judeţeană de Tineret Dolj şi Instituţia Prefectului, act parafat anul trecut de cele trei instituţii. Actul adiţional supus vineri dezbaterii a prevăzut alocarea a 100.000 de lei pentru stimularea tinerilor capabili de performanţă, bani de care DJT Dolj a beneficiat şi în 2007. Ca să convingă în vreun fel audienţa, dar şi pe colegii săi, consilierul Petre Petrescu a invitat în sală şi o parte din beneficiarii sumelor: membrii asociaţiilor de studenţi din Craiova.

 

Campionatele de fotbal şi body painting-ul susţin performanţa

 

Dorind să ştie cum au fost cheltuiţi banii anul trecut, consilierii judeţeni PD-L au aflat cu stupoare că DJT nu a folosit suma pentru proiecte proprii adresate tinerilor supradotaţi, ci a organizat un concurs de proiecte. Diana Neamţu, consilier în cadrul DJT, a declarat în plenul şedinţei că, prin intermediul proiectelor, tinerii din facultăţile craiovene şi-au arătat talentele artistice. Denumirile proiectelor care au câştigat finanţare vorbesc de la sine şi i-au lăsat cu gura căscată pe aleşi: „Lasă-te pictat“, depus de Asociaţia studenţilor de la Faculatea de Fizică, „Talente fără impresar“, depus de Organizaţia studenţilor de la Facultatea de Drept, campionat de fotbal masculin sau „Seara filmuleţelor funny“. Diana Neamţu a menţionat că una dintre tinerele participante la concursul „Talente fără impresar“ a ajuns şi la show-ul „Megastar“.

 

Bani cheltuiţi pe altă lege

 

Uluiţi, consilierii, în special pedeliştii, nu au prididit să critice modul de cheltuire a banilor, făcând referire în principal la lege. Vicepreşedintele CJ Dolj Constantin Dascălu a spus că banii alocaţi anul trecut prin protocol au fost cheltuiţi ilegal, precizând că, deşi documentul prevede în mod explicit că banii trebuia folosiţi de DJT pentru proiecte şi activităţi proprii, potrivit Legii nr. 215/2001, instituţia a încălcat protocolul, dând banii unor organizaţii studenţeşti în baza Legii nr. 350/2005. „Nimeni nu a fost împotriva alocării acestor bani. Important este să respectăm legea şi acest protocol. Nu vreau să fiu implicat ca om care s-a ocupat de finanţele CJ, nu vreau să se spună că am ştiut şi nu am spus nimic“, a declarat Dascălu. Ideea a fost reluată şi de secretarul judeţului, Gheorghe Barbărasă, care le-a amintit celor de la Direcţia de Tineret că banii daţi de CJ trebuia cheltuiţi în baza reglementărilor legale trecute în protocol. În apărarea Direcţiei au sărit consilierii PSD, care au susţinut continuarea protocolului cu instituţia şi în 2008.

 

Consilierii au prelungit protocolul

 

Gâlceava din consiliu pe marginea subiectului a durat o oră şi jumătate, timp în care aleşii au adus argumente pro şi contra dintre cele mai diverse. „Eu nu aş fi de acord să dăm bani pentru campionate de fotbal. Aş fi vrut să dăm pentru specializări, pentru burse, dar nu aş da bani pentru un proiect care se numeşte «Lasă-te pictat». Eu vă spun că aruncăm banii pe fereastră“, a afirmat Gelu Vişan. „Cred că aceste proiecte ajută tinerii, dar poate ar fi bine ca pe viitor să fie introduse şi proiecte care vizează performanţa profesională a studenţilor“, a declarat Daniela Tarniţă, consilieră PSD. În cele din urmă, consilierii au fost de acord să prelungească protocolul şi să aloce 100.000 de lei, cu precizarea ca DJT să prezinte o listă a activităţilor prin care intenţionează să sprijine tinerii studenţi capabili de performanţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS