20.6 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCentrele de asistenţă socială, neautorizate

Centrele de asistenţă socială, neautorizate

Un singur centru de asistenţă socială din judeţul Vâlcea e acreditat doar parţial. În unele locaţii, bătrânii stau câte doi în pat. Deşi s-au modernizat, unităţile respective mai au multe de făcut pentru a fi autorizate şi pentru a obţine avizul sanitar.

 

 

 

Lăcrămioara Bălan, directoarea executivă a Direcţiei de Muncă, Solidaritate Socială şi Familie (DMSSF) Vâlcea, a prezentat în şedinţa de lucru a Comitetului Consultativ de Dialog Civic (CCDC), convocată prin ordinul prefectului Radu Renga, la sfârşitul săptămânii trecute, situaţia furnizorilor de servicii sociale acreditaţi din judeţ, care se ocupă de problematica persoanelor vârstnice. Directoarea DMSSF a precizat că, în Vâlcea, e un singur cămin pentru persoanele vârstnice: „La Bistriţa avem un centru care are 50 de locuri, unitate care e acreditată doar parţial. În judeţ avem centre de îngrijire şi asistenţă neuropsihică, dar care nu au acreditare pentru că funcţionează amestecat, vârstnici şi bolnavi la un loc. Avem 229 de persoane la Lungeşti, Măciuca, Zătreni şi Băbeni, centre în care vârstnicii stau în acelaşi loc cu persoanele cu afecţiuni neuropsihice. Neacreditate sunt şi cele de la Băile Govora şi Milcoiu. Chiar dacă s-au făcut modernizări în cele şase centre, ele sunt neacreditate, pentru că au foarte mulţi paşi de parcurs până să obţină autorizaţia şi nu au avizul sanitar“, a declarat Lăcrămioara Bălan. Aceasta a precizat că bătrânii stau şi câte doi într-un pat. „De exemplu, la Măciuca sunt persoane de la 18 ani cu afecţiuni neuropsihice până la vârstnici de 80 de ani şi stau două persoane în pat. Aceeaşi situaţie e şi la Centrul din Lungeşti. Din păcate, nu găsim o soluţie pentru a rezolva această situaţie“, a afirmat directoarea DMSSF.

 

Peste 200 de persoane aşteaptă pentru un loc la azil

 

Conform situaţiei prezentate de Lăcrămioara Bălan, judeţul Vâlcea nu stă bine nici la numărul centrelor pe care le are în prezent. „De exemplu, în Vâlcea sunt 11 centre, iar Clujul are 53 de unităţi. Avem în lucru obţinerea unei finanţări pentru Centrul de asistenţă medico-social la Lădeşti şi promisiuni pentru înfiinţarea unei locaţii la Nicolae Bălcescu“, a afirmat directoarea. În prezent, în Vâlcea sunt 880 de persoane care beneficiază de servicii sociale, în centre, dar şi la domiciliu. „Stăm foarte prost în ceea ce priveşte lista de aşteptare, care e foarte lungă. Avem peste 200 de persoane care vor să intre într-un centru şi nu sunt locuri, iar această listă e în creştere“, a susţinut Lăcrămioara Bălan. Aceasta consideră că în acest domeniu Biserica Ortodoxă Română nu se implică în nici un fel. „Biserica şi-a dorit spaţiile de la Păuşeşti-Măglaşi şi Lungeşti, în care erau cazaţi bătrânii, şi a bulversat atâta lume. La Lungeşti forţează acum Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului să ia bătrânii de acolo, când ar trebui să le ofere sprijin“, a precizat Lăcrămioara Bălan. Tot aceasta a afirmat că în Vâlcea sunt foarte multe mănăstiri şi dacă la fiecare dintre ele ar fi îngrijite zece persoane din cele care sunt pe lista de aşteptare, problema ar putea fi rezolvată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS