13.6 C
Craiova
duminică, 5 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalRomâni exploataţi în Grecia

Români exploataţi în Grecia

Membrii unei grupări infracţionale din Mehedinţi au fost prinşi de poliţiştii din România şi Grecia după aproape doi ani de urmărire internaţională.

Efectivele de combatere a crimei organizate din Mehedinţi au fost sesizate, în anul 2005, că doi tineri din localitatea Bălăciţa se ocupă cu racolarea, transportarea şi exploatarea românilor în Grecia.

În doi ani, aceştia, ajutaţi de soţia unuia dintre ei, dar şi de părinţi, au reuşit să racoleze aproape 100 de persoane, îndeosebi tineri, pe care le-au înşelat şi exploatat prin muncă la diferite firme particulare din Grecia. Florin Stoican, de 36 de ani, şi fratele lui, Alin, de 26 de ani, le promiteau oamenilor locuri de muncă bine plătite, cazare decentă şi hrană. Odată ajunşi în Grecia, persoanele racolate erau exploatate sub ameninţare, prin violenţă şi obligate să presteze diferite munci, iar banii erau încasaţi de cei doi tineri din Bălăciţa.

Aceştia îi minţeau pe tineri că îi duc în Grecia la cules de portocale şi măsline, iar pentru transport trebuie să plătească 100 de euro. După ce treceau graniţa în Bulgaria, actele celor transportaţi erau luate de cei doi, după care le spuneau că drumul până în Grecia nu-i mai costă 100 de euro, ci 450.

 

Colaborări cu poliţia elenă

 

În baza informaţiilor trimise de Biroul DGCCO din Mehedinţi, poliţia elenă a efectuat verificări şi descinderi în tabăra de români în Grecia. „În oraşul Filiatra, Poliţia din Grecia a identificat un grup de 50 de români care erau supravegheaţi de Alin Stoican şi de soţia fratelui său. Din declaraţiile românilor date poliţiei elene, se pare că mulţi dintre cei exploataţi aici au reuşit să fugă, în tabără fiind găsiţi numai 50 dintre cei 100 de români. Din verificările oamenilor legii din Grecia, s-a constatat că membrii grupului au depus importante sume de bani, obţinute din exploatarea prin muncă a victimelor, la filiala Băncii Naţionale a Greciei din Filiatra“, se specifică într-un comunicat trimis din Grecia poliţiştilor mehedinţeni.

Românii, majoritatea din sudul judeţului Mehedinţi, nu numai că în doi ani nu „au reuşit“ să-şi achite datoria către cei doi fraţi, dar le-a şi fost mărită. „În tabăra unde locuiau românii, gătea la cazan pentru toţi soţia lui Florin Stoican, care încasa de la fiecare 1,5 euro pe zi pentru mâncare. Cei doi fraţi instauraseră şi aşa-zisa taxă de şmecher, adică, pentru 3,5 euro pe zi, românii puteau să stea liniştiţi, cei doi traficanţi de oameni asigurându-le pază şi protecţie. Astfel că, după fiecare lună muncită, în loc să crească şi câştigul muncitorilor, se mărea datoria către cei doi fraţi“, a mai spus un ofiţer sub acoperire de la Biroul DGCCO Mehedinţi.

Concomitent cu reţinerea traficanţilor în Grecia, şi poliţiştii din România l-au prins pe Florin Stoican şi s-a dispus reţinerea acestuia pentru 24 de ore.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS