19.8 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjAustriecii, prieteni cu gorjenii

Austriecii, prieteni cu gorjenii

GORJ. O delegaţie a oraşului austriac Horn, în frunte cu primarul acestei localităţii, a efectuat o vizită în municipiul Târgu Jiu, finalizată cu semnarea unui protocol de colaborare între cele două oraşe. Protocolul a fost semnat ieri la sediul municipiului Târgu Jiu, de către Alexander Klik, primarul oraşului Horn, şi de viceprimarul municipiului Târgu Jiu, Gabriel Sanda. Din delegaţia austriacă a făcut parte şi omul de cultură Remus Botar, sculptor de origine română stabilit în Austria. Prin documentul încheiat, cele două localităţi sunt declarate prietene, un prim pas în vederea înfrăţirii. Protocolul mai prevede relaţii de cooperare în domeniile: economic, turistic, învăţământ, cultural şi artistic. „Turiştii din Austria pot să viziteze zonele deosebit de frumoase din judeţul Gorj, unde preţul serviciilor este mic. De asemenea, formaţiile folclorice din Târgu Jiu, «Doina Gorjului» şi cea a Şcolii Populare de Artă, pot să susţină spectacole în oraşul Horn. Sunt multe posibilităţi de a coopera“, a spus viceprimarul Gabriel Sanda.

Una dintre cele mai importante prevederi ale protocolului este aceea cu privire la înfiinţarea unui Centru Internaţional Brâncuşi la Horn, o academie de artă de vară. Reprezentanţii municipiului Târgu Jiu urmează să acorde sprijin în vederea realizării acestui proiect.

 

Premiu pentru primarul Florin Cârciumaru

 

Alexander Klik, primarul oraşului Horn, a spus că între cele două oraşe poate exista o foarte bună colaborare. Acesta s-a declarat foarte mulţumit de modul în care a fost primit şi speră să aibă sprijinul municipului Târgu Jiu în vederea realizării unor manifestări artistice dedicate lui Constantin Brâncuşi.

Sculptorul Remus Botar a precizat că anul viitor se va organiza în oraşul austriac o expoziţie dedicată lui Brâncuşi, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la prima revenire în ţara natală a marelui sculptor. Cu această ocazie, primarul municipiului Târgu Jiu va primi distincţia de „Omul anului Brâncuşi 2007“. „Este o recunoaştere a meritelor pe care le are în privinţa organizării unor manifestări a căror reverberaţie a ajuns peste graniţe. A transformat oraşul într-un muzeu în aer liber“, a spus Remus Botar.

 

Lucrare de artă donată municipiului Târgu Jiu

 

Remus Botar a donat municipiului Târgu Jiu o lucrare denumită „Eilen Lane“, care reprezintă portretul uneia dintre iubitele lui Brâncuşi. Lucrarea este realizată în anul 1941 din gips şi poartă girul lui Brâncuşi, după care a fost „îmbrăcată“ în bronz la turnătoriile Malaxa. „O am de la tatăl meu, care l-a cunoscut pe Brâncuşi. Voi mai dona oraşului Târgu Jiu două desene realizate de Brâncuşi, expertizate în acest sens, în vederea realizării unui muzeu“, a precizat Remus Botar. Acesta vrea să mai ridice în Târgu Jiu un bust al lui Bâncuşi realizat după o lucrare a Miliţei Pătraşcu, ucenica lui Brâncuşi, la baza căruia va fi pusă o raclă cu pământ luat chiar din groapa în care se odihneşte Brâncuşi. „Dorinţa lui Brâncuşi a fost să moară în ţară. Nu a fost posibil acest lucru, iar prin acest gest încercăm să-l înmormântăm pe Brâncuşi acasă la el. Această raclă cu pământ reprezintă inima sculptorului, care va fi înmormântată cu onoruri militare. Aici va fi o flacără ce va arde în permanenţă. Sper să devină un loc mondial de pelerinaj“, a spus Remus Botar.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS