17.5 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalConsilieri cu lefuri nelegale

Consilieri cu lefuri nelegale

Consilierul local PD Eugen Iordache încasează lunar 30 de milioane de lei vechi de la Regia Autonomă de Termoficare, unde ocupă o funcţie inventată, de consilier al directorului general. Iordache se găseşte şi în conflict de interese, Termoficarea fiind subordonată consiliului local municipal. În aceeaşi situaţie s-a mai aflat pentru scurtă vreme consilierul PRM Elena Şerbănoiu, angajată a Companiei de Apă „Oltenia“ SA, care apoi şi-a tras o funcţie oficială. Nici aşa însă ea nu iese de sub incidenţa conflictului de interese.

Alesul local care deunăzi a primit pe sub mână 80 de metri pătraţi din domeniul privat al Craiovei din pixul a doi funcţionari publici penali şi prin votul colegilor săi din consiliul local municipal, Eugen Iordache, membru PD, este şi consilier al directorului general al Regiei Autonome de Termoficare Craiova, unitate aflată în subordinea CL. El încasează 30 de milioane de lei vechi lunar de la Termoficare, pentru sfaturile pe probleme de automatizare pe care i le dă directorului Tatian Tudorache. Eugen Iordache se află într-un conflict de interese flagrant, prin ocuparea simultană a fotoliului de consilier al directorului, pe care-l povăţuieşte ce să solicite CL şi căruia îi cere apoi leafa, şi a mandatului de consilier municipal, din care votează mai târziu ceea ce tot el gândise în biroul de la Termoficare. Mai pe scurtătură, Iordache a votat chiar şi organigrama şi bugetul Regiei Autonome de Termoficare, adică propriul său fotoliu şi salariu. Consilierul PD a recunoscut că este remunerat de Regia Autonomă de Termoficare, dar nu este străbătut de cine ştie ce remuşcări. „Da, sunt consilier al directorului Tudorache. Postul este în organigramă şi asta e“, a spus Iordache.

Directorul general al Regiei de Termoficare, Tatian Tudorache, se spală pe mâini: „Organigrama a fost aprobată şi de Consiliul de Administraţie, şi de consiliul local municipal, iar aceste decizii trebuia puse în aplicare. Nu ştiu dacă domnul Iordache este în conflict de interese, nu eu trebuie să-mi pun problema asta“, a declarat Tudorache.

Potrivit Legii ANI, conflictul de interese poate deveni în anumite condiţii infracţiune încadrată de Codul Penal, iar hotărârile CL care se referă la Termoficare şi care au fost votate de Iordache pot deveni nule de drept, în virtutea Legii administraţiei publice locale. Condiţia este ca organismele abilitate – Parchetul Curţii de Apel şi Comisia de cercetare de pe lângă Parchet – să se sesizeze.

 

Suspect de incompatibilitate

 

Consilierul Eugen Iordache se află şi la limita incompatibilităţii, funcţia pe care o deţine la Termoficare situându-l în echipa de conducere a unităţii, post nepotrivit din punct de vedere legal cu mandatul de consilier local. Scăparea lui Iordache este că nu se poate face o asimilare clară între funcţia recent inventată de „consilier al directorului general“, ea neexistând în codul ocupaţiilor din România, şi cea de director sau manager, în mod clar incompatibilă cu mandatul de consilier local.

 

Averea, secretă

 

În plus, Eugen Iordache are de oferit explicaţii opiniei publice şi în legătură cu declaraţia de avere, pe care nu a actualizat-o din 2004. Cel puţin, aşa reiese din pagina de internet a consiliului local municipal. Întrebat de ce nu şi-a făcut publică averea, aşa cum scrie în lege, Iordache a răspuns în doi peri, spunând că nici nu mai ştie dacă a depus sau nu o nouă declaraţie. În acest caz, el poate scăpa doar cu o amendă de câteva zeci de milioane de lei vechi, pentru contravenţia de nedepunere în termen a declaraţiei de avere.

 

Şerbănoiu, „altă Mărie“

 

Colega de legislativ a lui Iordache, Elena Şerbănoiu, a fost mai iute de transfer, renunţând la titulatura pompoasă, în schimbul uneia oficiale. Ea a recunoscut vineri că a fost o perioadă, anul trecut, încadrată la fosta Regie Autonomă Apa în funcţia de „consilier al directorului general“, după care însă a preferat o funcţie ca oricare alta. „De la 1 ianuarie 2007 sunt consilier de management la Compania de Apă «Oltenia» SA (fosta Regie Autonomă Apa – n.r.). Nu consider că este o funcţie incompatibilă cu mandatul de consilier municipal, atâta vreme cât eu mă abţin de la vot în cazul hotărârilor care privesc Compania de Apă, aşa cum m-am abţinut şi când era vorba de cele care se refereau la unitate când eram consilier al directorului general. Mai degrabă putem comenta pe marginea unui eventual conflict de interese, dar nici acesta nu există“, a spus Elena Şerbănoiu. Ba există, fiindcă, votând, nevotând, tot din CL face parte când ştampila acestui organism oficializează hotărârile cu pricina.

Manevre cu organigrama

 

Un consultant al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Dolj a declarat că o persoană nu poate fi angajată într-o ocupaţie care nu există în lista oficială. Referitor la cazurile particulare prezentate, ITM nu a putut face dovada unui control în acest an la Compania de Apă «Oltenia» sau la Regia Autonomă de Termoficare. Cât despre legalitatea hotărârilor CL prin care au fost aprobate organigramele, reprezentanţii Prefecturii Dolj susţin că la vremea avizării acestor hotărâri – ianuarie 2006, ianuarie 2007 – în documente nu a existat funcţia de consilier al directorului general. Şeful delegat al Direcţiei legalitatea actelor, Paulon Ciurlin, spune că Prefectura Dolj nici nu se poate implica în acest moment în legalizarea situaţiei. „Noi am dat aviz unor hotărâri care aprobau organigrame fără astfel de posturi. Ce au făcut după aceea regiile nu mai ştim. În acest moment, doar regiile îşi pot reglementa situaţia de personal“, a spus Ciurlin. În privinţa conflictului de interese şi a incompatibilităţii consilierilor Şerbănoiu şi Iordache, Ciurlin nu a comentat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

14 COMENTARII