10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSpitalul Judeţean are doi directori medicali

Spitalul Judeţean are doi directori medicali

Un ordin al ministrului, transmis ieri de ASP, îl readuce pe dr. Ion Brătoi în funcţie.

OLT. Spitalul Judeţean are de ieri doi directori medicali interimari, în timp ce concursul pentru acelaşi post a fost întrerupt de aproape două luni, iar părţile implicate nu s-au hotărât dacă şi când îl vor relua. Ieri a sosit la spital, prin intermediul Autorităţii de Sănătate Publică, un ordin al ministrului Eugen Nicolăescu, din 29 august, prin care dr. Ion Brătoi, care şi-a înaintat demisia în februarie 2007, a fost repus în funcţie. „Începând cu data prezentului ordin, domnul dr. Ion Brătoi se numeşte în funcţia de director medical interimar la Spitalul Judeţean Slatina, judeţul Olt, până la ocuparea postului prin concurs“, se spune în art. 1 al Ordinului 1.137/29.08.2007. Numai că spitalul are alt director interimar, numit prin decizia managerului, nr. 127/22.02.2007, în persoana dr. Elena Stoicea, despre statutul căreia nu se mai precizează nimic în ordinul primit ieri.
Discuţiile despre legalitatea mişcării au început, managerul Mihai Niţă declarând că juriştii sunt nehotărâţi, în timp ce funcţionarii de la Serviciul Personal spun că delegaţia dr. Elena Stoicea ar înceta de drept. „Voi consulta şi eu, la rândul meu, alţi jurişti, urmând să iau o hotărâre. Dacă specialiştii vor spune că ordinul nu este legal, bineînţeles că îl voi contesta. Eu nu am fost consultat în luarea acestei decizii“, a declarat Niţă.
Concursul pentru ocuparea postului de director medical a fost amânat o dată, din lipsă de candidaţi, a doua oară nu s-a susţinut pentru că dr. Ion Brătoi, proaspăt demisionar din funcţie, s-a înscris din nou, după care s-a retras, iar celălalt candidat, dr. Luminiţa Dumitrescu, nu s-a prezentat să susţină probele, la ultima „ediţie“, a treia, acelaşi concurs fiind întrerupt pentru că adjuncta ASP, dr. Victoriţa Diaconescu, membră în comisie, şi-a înaintat demisia acuzând nereguli, după ce singurul candidat înscris, dr. Luminiţa Dumitrescu, a redactat lucrarea pentru proba scrisă. A urmat un lung şir de adrese între Autoritatea de Sănătate Publică, Spitalul Judeţean şi Ministerul Sănătăţii Publice, un război al declaraţiilor, tentative de intimidare, răspunsuri contradictorii şi, în cele din urmă, zvonuri de destituire a conducerii spitalului, lansate de dr. Renică Diaconescu.

„Domnul Renică Diaconescu a încălcat atâtea legi şi a făcut atâtea abuzuri…“

În spatele scenariilor a stat deputatul, medicul şi şeful Secţiei Neurologie, de ceva vreme membru al PNL, Renică Diaconescu, manevra reuşindu-i în cele din urmă, chiar dacă doar pe jumătate. Conform declaraţiilor managerului Niţă, nici ieri deputatul n-a putut sta de o parte, aşa că a venit la prima oră să savureze victoria. „Prima dată am văzut ordinul în mâna deputatului Diaconescu, pe care l-am găsit la birou dimineaţă, împreună cu doamna Conea şi cu doctoul Brătoi. Nici măcar nu l-am mai întrebat în ce calitate“, a spus Niţă.
Prima reacţie publică după sosirea ordinului a avut-o Stelian Sima, preşedintele organizaţiei judeţene a partidului condus de Ioan Talpeş, care l-a acuzat pe deputat, într-o conferinţă de presă organizată ieri, de declaraţii mincinoase şi influenţarea conducerii Autorităţii de Sănătate Publică (din care face parte şi soţia deputatului), şi de intervenţii la minister, la colegii de partid, care au dus în cele din urmă la un ordin considerat ilegal de Sima. „Domnul Renică Diaconescu a încălcat atâtea legi şi a făcut atâtea abuzuri… Să se cerceteze dacă există sau nu incompatibilitate între funcţiile deţinute, dacă poate fi şi deputat, şi medic, şi şef de secţie, pentru că ştiu că poate să facă acest lucru dacă are lucrări de cercetare, aşa că am vrea să ne prezinte şi nouă concluziile, dacă le are, cât timp îşi petrece în spital şi dacă are dreptul să ridice tichete de masă. Să se cerceteze, de asemenea, cum de a fost posibil să-şi ţină soacra în spital luni de zile şi cine a plătit elicopterul de fiecare dată când aceasta a fost transportată la Bucureşti“, a declarat Sima. Şirul acuzaţiilor a cuprins şi conducerea ASP, care, a spus Sima, se face vinovată de înşelăciune, pentru că a indus în eroare ministerul, prin adresa transmisă cu ceva vreme în urmă, prin care se solicita destituirea managerului, dar şi de abuz în serviciu contra intereselor publice.

Adjuncta ASP spune că dr. Stoicea a fost numită ilegal

Directorul adjunct al Autorităţii de Sănătate Publică, dr. Victoriţa Diaconescu, a respins acuzaţiile formulate la adresa conducerii ASP, declarând că ordinul transmis ieri este cât se poate de legal, pentru că modificările aduse Legii nr. 95/2006 dau dreptul doar ministrului să numească interimarii. „Acea numire a dr. Stoicea este ilegală“, a declarat dr. Diaconescu, precizând că ministrul a mai transmis ordine similare şi pentru Caracal, dar şi pentru alte spitale din ţară, unde sunt directori medicali interimari. Toate se întâmplă, a mai spus Victoriţa Diaconescu, pentru că managerul Niţă refuză să colaboreze. „A crezut că este stăpân peste tot“, a declarat adjuncta ASP. Cât despre organizarea unui nou concurs, este dorită de ASP, doar că mai dorită este aşteptata demitere a managerului Niţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU